Verzekeringen voor hoogwaardige Kunst en Antieke voorwerpen in België

Kunst en antiek zijn niet alleen een verrijking voor het oog en de ziel, maar vaak ook een aanzienlijk financiële investering. Voor eigenaars van dergelijke objecten in België is het daarom essentieel om te weten hoe ze hun kostbare bezittingen het beste kunnen beschermen tegen diefstal, schade of verlies. In dit artikel verdiepen we ons in de verzekeringsmogelijkheden die speciaal ontworpen zijn voor het veiligstellen van hoogwaardige kunst en antieke voorwerpen.

Het verzekeren van kunstwerken en antiquiteiten vereist een aparte benadering in vergelijking met standaard inboedel- of opstalverzekeringen. De waarde van kunst en antieke voorwerpen kan immers fluctueren en is vaak moeilijk in te schatten. Om tot een goede verzekering te komen, is het cruciaal een juiste waardebepaling te hebben, die bij voorkeur wordt gedaan door een expert of taxateur.

In België zijn er verschillende verzekeringsmaatschappijen die zich richten op het verzekeren van kunst en antiek. Deze polissen worden vaak 'kunstverzekeringen' of 'all risk verzekeringen' genoemd en bieden dekking tegen een breed scala aan risico's, zoals diefstal, brand, waterschade, vandalisme en accidentele schade. Een belangrijk kenmerk van deze verzekeringen is dat zij meestal een 'nagel tot nagel'-dekking bieden, wat inhoudt dat het object verzekerd is vanaf het moment dat het wordt opgehangen of geplaatst, tijdens eventueel transport, en tot het weer wordt verwijderd.

Een kunstverzekering is doorgaans maatwerk. Dit betekent dat de verzekeringsonderneming samen met de klant naar het specifieke kunstwerk of collectie kijkt en op basis daarvan een polis opstelt. Factoren zoals de historische waarde, de fragiliteit van het object, de locatie waar het zich bevindt, of het al dan niet uitgeleend wordt voor tentoonstellingen, spelen een rol bij het bepalen van de premie en de voorwaarden.

Verzekeringspolissen voor kunst en antiek kunnen variëren van zeer specifieke objectpolissen, gericht op één enkel kunstwerk of antiek object, tot polissen die een gehele collectie dekken. Dit is vooral handig voor verzamelaars die een uitgebreide collectie beheren. Sommige polissen bieden ook extra diensten aan, zoals preventief advies over het behoud en beveiliging van de kunstwerken, en assistentie bij het herstel of de restauratie van beschadigde objecten.

De verzekerde waarde van het kunstwerk of antiek is een ander belangrijk aspect van de polis. Er kan gekozen worden voor een verzekering op basis van de genoemde waarde, waarbij vooraf een vaste waarde wordt bepaald, of voor een verzekering op basis van de marktwaarde, waarbij de uitkering afhangt van de huidige marktwaarde ten tijde van een eventuele schadeclaim. Het is belangrijk dat verzekerden regelmatig hun collectie laten herwaarderen om onderverzekering te voorkomen.

Bij schade of diefstal moet de claim goed onderbouwd worden door middel van documentatie die de echtheid en waarde van het kunstwerk of antiek stuk aantoont. Bewijsmateriaal zoals facturen, certificaten, foto's en taxatierapporten zijn hierbij essentieel.

Een additionele overweging voor kunsteigenaren is de mogelijkheid om een beroep te doen op speciale kunstadvocaten die gespecialiseerd zijn in kunstgerelateerde juridische kwesties, waaronder verzekeringsclaims. Zij kunnen helpen bij het navigeren door het vaak complexe proces van het claimen van schade en zorgen voor de nodige juridische ondersteuning.

De Belgische kunstmarkt is levendig en groeiende, wat ook resulteert in een toename van de vraag naar gespecialiseerde kunstverzekeringen. Het is aan te raden voor kunsteigenaren en verzamelaars om deskundig advies in te winnen bij het kiezen van de juiste verzekeringspartner en polis. Met een passende verzekering kunnen kunstliefhebbers in België met een gerust hart genieten van hun mooie en waardevolle bezittingen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.