Veranderingen in de migratietrends - waarom Amerikanen niet langer naar Portugal verhuizen

Ooit was Portugal een belangrijke bestemming voor Amerikanen die op zoek waren naar een meer ontspannen levensstijl, beter weer en een aantrekkelijk fiscaal beleid. Echter, recente gegevens suggereren dat deze trend aan het veranderen is. Steeds minder Amerikanen kiezen voor Portugal als hun nieuwe woonplaats. De oorzaken van deze verschuiving zijn gevarieerd en complex.

Het belastingvoordeel, bekend als het Non-Habitual Resident (NHR) programma, dat Portugal ooit populair maakte onder buitenlandse gepensioneerden, is recentelijk veranderd. Dit programma bood tien jaar lang belastingvrijstelling op buitenlands inkomen, inclusief pensioenen. Echter, onder de nieuwe regels moeten expats nu 10% belasting betalen over hun buitenlandse pensioeninkomen. Deze verandering heeft het voor Amerikaanse gepensioneerden minder aantrekkelijk gemaakt om naar Portugal te verhuizen.

Bovendien heeft de COVID-19 pandemie ook invloed gehad op de mobiliteit van mensen over de hele wereld. Reisbeperkingen en quarantainemaatregelen hebben internationale verhuizingen ingewikkelder en minder aantrekkelijk gemaakt. Hoewel Portugal uitstekend heeft gereageerd op de pandemie en het vaccinatieproces zeer efficiënt heeft georganiseerd, heeft dit niet kunnen voorkomen dat de verhuisplannen van veel Amerikanen door de pandemie zijn beïnvloed.

Het is ook belangrijk om op te merken dat Portugal, hoewel een prachtig land met een rijke cultuur en geschiedenis, ook zijn eigen uitdagingen heeft. Deze variëren van de hoge kosten van levensonderhoud in steden zoals Lissabon en Porto, tot de afnemende beschikbaarheid van betaalbare woningen als gevolg van de toenemende populariteit van het land als vakantiebestemming.

Daarnaast is de taalbarrière een belangrijke factor voor veel Amerikanen. Hoewel Engels steeds meer wordt gesproken in Portugal, is het Portugees de officiële taal en blijft het noodzakelijk voor alledaagse interacties en administratieve processen.

Tot slot speelt de toenemende politieke onzekerheid in de Verenigde Staten zelf een rol. Door de recente tumultueuze gebeurtenissen lijken veel Amerikanen er de voorkeur aan te geven om dicht bij huis te blijven, in plaats van zich te vestigen in een vreemd land.

Hoewel er verschillende redenen zijn waarom minder Amerikanen naar Portugal verhuizen, blijft het land een populaire keuze voor veel andere buitenlanders. Er zijn nog steeds veel Britten, Fransen en Scandinaviërs die kiezen voor Portugal als hun nieuwe woonplaats. Hun aanwezigheid heeft geleid tot een divers en kosmopolitisch karakter in steden als Lissabon, Cascais en de badplaatsen van de Algarve.

Het is ook belangrijk te vermelden dat Portugal niet het enige Europese land is dat minder Amerikaanse expats ontvangt. Er is een algemene trend te zien waarbij Amerikanen minder verhuizen naar Europese landen. Dit kan te maken hebben met economische, politieke of sociale factoren, of een combinatie hiervan.

Toch blijft Portugal een zeer aantrekkelijke bestemming met zijn aangenaam klimaat, vriendelijke bevolking, rijke geschiedenis en cultuur, en prachtige landschap van bergen, stranden en wijngaarden. Het zal interessant zijn om te zien hoe de migratietrends zich in de post-pandemische wereld zullen ontwikkelen.

 

- Wat was oorspronkelijk een groot belastingvoordeel voor buitenlandse gepensioneerden die naar Portugal verhuisden? Het Non-Habitual Resident (NHR) programma bood tien jaar lang belastingvrijstelling op buitenlands inkomen, inclusief pensioenen.
- Hoe heeft de COVID-19 pandemie de verhuizing van Amerikanen naar Portugal beïnvloed? Reisbeperkingen en quarantainemaatregelen hebben internationale verhuizingen ingewikkelder en minder aantrekkelijk gemaakt.
- Wat zijn de uitdagingen waarmee Amerikanen kunnen worden geconfronteerd bij het verhuizen naar Portugal? Deze variëren van hoge kosten van levensonderhoud in steden als Lissabon en Porto, tot de taalbarrière en afnemende beschikbaarheid van betaalbare woningen.
- Welke nationaliteiten blijven er naar Portugal verhuizen? Veel Britten, Fransen en Scandinaviërs kiezen nog steeds voor Portugal als hun nieuwe woonplaats.
- Is er een algemene trend van minder Amerikaanse expats die naar Europese landen verhuizen? Ja, er is een algemene afname te zien in het aantal Amerikanen dat naar Europese landen verhuist.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.