Mandarin Oriental verkoopt Parijse vestiging voor €205 miljoen

Het Mandarin Oriental Hotel in Parijs, een luxueuze accommodatie bekend om zijn weelderige faciliteiten en vijfsterrenservice, staat ter verkoop. De vraagprijs voor dit prestigieuze pand is vastgesteld op 205 miljoen euro. Dit verkoopvoornemen maakt deel uit van een grotere strategische herziening van het portfolio door Mandarin Oriental Hotel Group, waarbij zij kijken naar verbetering van hun rendement op investeringen en positionering op de internationale luxehotelmarkt.

Het hotel bevindt zich op een benijdenswaardige locatie in een van de meest gewilde delen van Parijs aan de chique Rue Saint-Honoré. Deze straat staat bekend om zijn exclusieve boetieks en ligt in de buurt van iconische attracties zoals het Louvre en de Tuileries-tuinen. De centrale ligging maakt het een aantrekkelijk punt voor zowel toeristen als zakenreizigers die de Franse hoofdstad bezoeken.

Mandarin Oriental Paris biedt 138 kamers en suites, waarvan sommige voorzien zijn van terrassen en uitzicht op de stad. Sinds de opening in 2011 heeft het hotel een sterke reputatie opgebouwd en heeft het diverse prijzen in de wacht gesleept. Klanten worden aangetrokken door de luxe uitstraling, de uitzonderlijke klantenservice en de hoogwaardige voorzieningen, waaronder een spa, een binnenzwembad en toprestaurants, waaronder het restaurant Sur Mesure onder leiding van de gerenommeerde chef-kok Thierry Marx.

De verkoop wordt beheerd door Jones Lang LaSalle (JLL), een professionele dienstverlener op het gebied van vastgoed en investeringsmanagement, die bekendstaat om haar expertise in de luxehotelmarkt. JLL ondersteunt Mandarin Oriental bij het vinden van de juiste koper die de exclusiviteit van het pand kan waarderen en de bedrijfsvoering van het hotel met respect voor de merkstandaarden kan voortzetten.

De vraag naar luxe onroerend goed in Parijs blijft hoog, ondanks de uitdagingen die de wereldwijde pandemie heeft gesteld aan de reis- en hospitality-industrie. De stad blijft een topbestemming voor internationale investeerders die op zoek zijn naar stabiele activa in prestigieuze locaties. Deze interesse, gekoppeld aan het sterke herstel dat de toeristische sector in de stad lijkt te maken, geeft aan dat de verkoop van het Mandarin Oriental kan rekenen op veel belangstelling uit de markt.

Mandarin Oriental Hotel Group, de eigenaar van het hotel, is een gerespecteerde wereldwijde operator van enkele van 'swerelds meest luxueuze hotels, resorts en residenties. Terwijl het bedrijf overweegt om afstand te doen van het beheer van het pand in Parijs, blijft het zich richten op uitbreiding en het versterken van zijn aanwezigheid in andere markten wereldwijd.

Mandarin Oriental Hotel Group is een dochteronderneming van Jardine Matheson Holdings Limited, een divers conglomeraten met significante belangen in verschillende industrieën, waaronder motorvoertuigen en distributie, eigendom en hotels, engineering en bouw, retailing, verzekeringsbroking en restaurants. Het moederbedrijf gebruikt de verkoop van individuele hotelbedrijfsonderdelen zoals die in Parijs om de algehele financiële gezondheid van het concern te verbeteren.

In de steeds competitiever wordende luxehotelmarkt is het niet ongebruikelijk dat grote hotelketens hun eigendommen herstructureren of verkopen om kapitaal vrij te maken voor nieuwe projecten of om hun balansen te versterken. Deze praktijk, ook wel "asset light" strategie genoemd, stelt bedrijven in staat om zich te concentreren op het managen van de hoteloperaties zonder de last van directe eigendom, wat vaak leidt tot een grotere operationele flexibiliteit en financiële behendigheid.

Mandarin Oriental'skeuze om hun Parijse hotel te verkopen zou ook kunnen worden gezien als een strategische zet om te profiteren van de huidige marktdynamiek en de sterke vraag naar luxe onroerend goed in centrale steden. Door deze verkoop kan het bedrijf de gegenereerde opbrengsten mogelijk herinvesteren in markten of eigendommen die meer strategische waarde bieden of een hoger rendement op investering hebben.

Bovendien heeft de coronapandemie geleid tot aanzienlijke verstoringen in de wereldwijde hotelindustrie, wat veel bedrijven heeft gedwongen hun strategieën te heroverwegen en hun portefeuilles opnieuw te beoordelen. Voor Mandarin Oriental biedt de verkoop van het Parijse hotel misschien de kans om te herstellen van eventuele financiële tegenslagen als gevolg van reisbeperkingen en verminderde vraag, en om zich te herpositioneren voor toekomstige groei zodra de wereldwijde reismarkt zich stabiliseert en verder herstelt.

Tot slot onderstreept deze verkoop de waarde die grote merken zoals Mandarin Oriental plaatsen op hun locaties en de bereidheid om belangrijke beslissingen te nemen om hun langtermijnstrategieën en economische doelstellingen te ondersteunen. Met zijn uitstekende locatie en reputatie is het waarschijnlijk dat Mandarin Oriental Paris snel een nieuwe eigenaar zal vinden die de traditie van luxe en weelde zal voortzetten.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.