Luxe Mode - Tod s Groep ziet omzetstijging van 11,9% in FY2023

In het fiscale jaar 2023 heeft de Tod'sGroep, een prominent bedrijf in de luxe mode-industrie, een aanzienlijke groei in omzet behaald van 11,9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit illustreert niet alleen de veerkracht van het merk in een competitieve markt, maar benadrukt ook de succesvolle strategieën die zijn toegepast om groei te bevorderen ondanks uitdagende economische omstandigheden.

Tod'sGroup, bekend om haar kwalitatief hoogstaande lederwaren en schoenen, rapporteerde een omzet van 963,3 miljoen euro voor het jaar 2023. Dit is een opmerkelijke verbetering ten opzichte van de 861,6 miljoen euro in omzet van het voorgaande jaar. Deze stijging is deels te danken aan de positieve prestaties gedurende het vierde kwartaal, vaak geclassificeerd als een cruciaal verkoopseizoen voor de detailhandel, voornamelijk dankzij de feestdagen.

Diego Della Valle, de CEO en voorzitter van Tod'sGroup, sprak zijn tevredenheid uit over de bereikte resultaten. Hij benadrukte dat de omzetstijging het gevolg is van de inzet van het bedrijf om te investeren in zowel hun producten als hun commerciële netwerk, met de nadruk op digitale kanalen en direct-to-consumer verkoopstrategieën. Dergelijke aanpassingen hebben bijgedragen aan het verbeteren van de winstgevendheid en het verstevigen van de positie van het bedrijf op de wereldmarkt.

Het merk Tod'slaat zelf een stijging zien van 5,5% in omzet, waardoor het op een totaal komt van 493,5 miljoen euro voor het jaar. Dit toont aan dat hun kernproducten, zoals de kenmerkende loafers, nog steeds zeer gewild zijn onder consumenten. Bovendien zijn er sterke tekenen van herstel en groei op de Chinese markt, welke van groot belang is voor luxemerken.

Hogan, een ander merk binnen de Tod'sGroep, liet een indrukwekkende omzetstijging zien van 20%. Dit is het resultaat van een vernieuwde focus op jongere consumenten en het introduceren van nieuwe, vooruitstrevende designs, wat aansluit bij de vraag naar trendy en luxe vrijetijdsschoenen.

Roger Vivier, vaak beschouwd als het juweel van de Tod'sGroup met zijn fijnzinnige ontwerpen en luxueuze uitstraling, bleef consistent presteren en handhaafde zijn solide bijdrage aan de totale omzet van het bedrijf. De stijging van Roger Vivier leek vooral te duiden op een krachtig momentum in Azië, waar het merk een sterke aantrekkingskracht heeft op de luxueuze consument.

Fay, het merk dat bekend staat om zijn buitenkleding, boekte eveneens een omzetgroei, zij het bescheiden, en bevestigde daarmee zijn status als betrouwbare bron van inkomsten voor de groep.

De omzet in Italië, de thuisbasis van Tod s, liet ook een opwaartse trend zien met een groei van 9,7%, wat wijst op een bemoedigende binnenlandse vraag. Overige Europese markten vertoonden ook positieve resultaten, terwijl Amerika een sterke groei van 28,8% liet zien. Deze resultaten suggereren dat de Tod'sGroep een brede internationale allure behoudt en profiteert van een wereldwijd herstel van de consumentenuitgaven in het luxesegment.

De direct-to-consumer (DTC) kanalen, waaronder e-commerce, hebben significant bijgedragen aan de omzet met een toename van 23,1%. Dit benadrukt het belang van een sterke online aanwezigheid en de verschuiving van consumentengedrag richting het online shoppen, een trend die tijdens de pandemie versneld is en waarschijnlijk blijvend zal zijn.

Daarnaast heeft de Tod'sGroep aandacht besteed aan het optimaliseren van haar retailnetwerk, door selectief locaties te sluiten die niet aan de verwachtingen voldeden en nieuwe, veelbelovende winkels te openen op strategische locaties. Dit beleid van nauwgezette selectie heeft ertoe bijgedragen dat het bedrijf zijn aanwezigheid in de retailsector kan versterken zonder afbreuk te doen aan de exclusiviteit en het prestige van het merk.

Tod'ssterke prestaties in FY 2023 suggereren een robuuste toekomst voor het luxe modehuis. De strategische stappen onder leiding van Diego Della Valle hebben het bedrijf in staat gesteld om met succes te navigeren door een veranderende luxe markt en tegelijkertijd te blijven investeren in merkgroei en innovatie. Door vast te houden aan de principes van vakmanschap en Italiaans design, blijft Tod'seen symbool van elegantie en verfijning in de mode-industrie.

Verdergaand op het positieve nieuws uit de financiële resultaten van Tod s, laten we eens dieper duiken in de wereld van luxe mode en bekijken hoe merken zoals Tod'shet landschap blijven vormgeven en wat de toekomst mogelijk in petto heeft voor dit dynamische en altijd evoluerende segment.

De luxe mode-industrie staat bekend om zijn dynamiek en constante evolutie. Merken moeten zich aanpassen aan veranderende consumentenvoorkeuren, technologische ontwikkelingen en globale economische trends om relevant en competitief te blijven. Tod'sGroep, met haar portfolio van iconische merken zoals Tod s, Hogan, Roger Vivier en Fay, heeft deze uitdagingen weten te navigeren en blijft een invloedrijke speler in het segment van hoogwaardige mode en lederwaren.

Het succes van Tod'sin het bijzonder kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Allereerst is er het onbetwistbare vakmanschap en de kwaliteit van de producten die het merk biedt. Italië staat al lang bekend om zijn uitzonderlijke lederwaren, en Tod'szet deze traditie voort met items die zowel tijdloos als modern zijn. De kenmerkende loafers van Tod s, bekend als 'Gommino', zijn een voorbeeld van een klassiek ontwerp dat voortdurend wordt verfijnd en vernieuwd om aan de hedendaagse trends en klantvoorkeuren te voldoen.

De evolutie van consumentengedrag, met name de verschuiving naar digitale en online kanalen, is een ander gebied waar Tod'szich op heeft gericht. De investering in e-commerce en digitale marketing heeft het merk in staat gesteld om nieuwe klanten te bereiken en engagement te versterken, wat resulteerde in de aanzienlijke omzetstijging via DTC-kanalen zoals eerder gerapporteerd. De groep heeft begrepen dat de moderne luxeconsument verwacht dat merken zowel offline als online aanwezig zijn met een naadloze en gepersonaliseerde winkelervaring.

Een belangrijk aspect van de strategie van Tod'sis hun benadering van merkambassadeurs en samenwerkingen. Door samen te werken met beroemdheden en invloedrijke figuren uit de modewereld, zoals actrice Anne Hathaway en de Zuid-Koreaanse zanger en acteur Choi Siwon, heeft Tod'szijn imago als een sophisticated en toonaangevend merk versterkt. Deze relaties bieden niet alleen zichtbaarheid in diverse markten, maar ze resoneren ook met jongere generaties die op zoek zijn naar authentieke en inspirerende modeverhalen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.