Kraanongeval in Manhattan veroorzaakt 12 gewonden en miljoenenschade

In de vroege ochtend van woensdag, in het hart van Manhattan, New York, vond een ongeluk plaats dat de rust van de stad verstoorde. Een kraan, gelegen op een bouwplaats van een toekomstige wolkenkrabber, stortte in na een brand in zijn motor. Dit incident resulteerde in twaalf gewonden, waaronder drie brandweerlieden, en veroorzaakte aanzienlijke schade aan de omliggende gebouwen.

De brand brak uit rond 7:25 uur op ongeveer 45 verdiepingen hoogte. De kraanoperator kon veilig ontsnappen, maar de kraan zelf, inclusief de top, de giek en een lading van ongeveer 16 ton (omgerekend ongeveer 16.000 kilogram), stortte in. De impact was zo groot dat gebouwen in de omgeving onmiddellijk werden geëvacueerd.

Van de twaalf gewonden waren acht burgers lichtgewond en één ernstig maar niet levensbedreigend gewond. Onder de brandweerlieden was er één lichtgewond, één ernstig maar niet levensbedreigend gewond, en de toestand van de derde is momenteel onbekend.

De stad reageerde snel op het incident en gaf kort na 8:15 uur een noodwaarschuwing uit. Bewoners werden gewaarschuwd voor rook, verkeersvertragingen en de aanwezigheid van hulpdiensten in het gebied. Meer dan 200 brandweerlieden en medische hulpverleners waren ter plaatse om de situatie aan te pakken. De brand was om 11:45 uur geblust.

Het gebouw waar de kraan aan het werk was, is een wolkenkrabber in aanbouw die bedoeld is als een gemengd gebruik structuur van 54 verdiepingen. Alle benodigde vergunningen voor de bouw en de kraanoperaties waren verkregen. Het Department of Buildings zal het incident onderzoeken en er zal ook een onafhankelijke evaluatie worden uitgevoerd.

Naast de materiële schade en de gewonden, is er ook een claim van € 3.200.000 ingediend tegen de verzekeringsmaatschappij voor de schade veroorzaakt door de brand en de daaropvolgende kraaninstorting. Dit incident onderstreept de risico'sen uitdagingen waarmee bouwprojecten in dichtbevolkte stedelijke gebieden zoals Manhattan worden geconfronteerd.

Over Manhattan

Manhattan is een van de vijf stadsdelen van New York City en is gelegen op het gelijknamige eiland tussen de Hudson en East Rivers. Het is het kleinste stadsdeel qua oppervlakte, maar het dichtst bevolkt. Manhattan is wereldwijd bekend om zijn iconische bezienswaardigheden, wolkenkrabbers en bruisende stadsleven.

Het eiland Manhattan is het economische, financiële en culturele hart van de stad en misschien wel van de hele Verenigde Staten. Het herbergt Wall Street en de New York Stock Exchange, de grootste effectenbeurs ter wereld, evenals vele multinationale bedrijven en organisaties.

Manhattan is ook een belangrijk centrum voor kunst en cultuur. Het is de thuisbasis van talloze musea, galerieën en theaters, waaronder het Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art en Broadway, het centrum van de Amerikaanse theaterwereld.

Het stadsdeel is verdeeld in Lower, Midtown en Upper Manhattan, elk met zijn eigen unieke karakter en bezienswaardigheden. Lower Manhattan is waar je het financiële district en de historische wijk van de stad vindt, terwijl Midtown de thuisbasis is van Times Square, het Empire State Building en andere iconische wolkenkrabbers. Upper Manhattan omvat buurten zoals Harlem en de Upper East en West Sides, en is de locatie van Central Park en het Guggenheim Museum.

Ondanks zijn vele wolkenkrabbers en drukke straten, heeft Manhattan ook veel groene ruimtes. Central Park, gelegen in het hart van het eiland, is een van de meest bekende en geliefde stedelijke parken ter wereld.

Manhattan is een bruisend en dynamisch stadsdeel dat een belangrijke rol speelt in de wereldwijde economie, kunst en cultuur. Het is een plek die zowel bewoners als bezoekers blijft fascineren met zijn energie, diversiteit en eindeloze mogelijkheden.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.