Kering noteert omzetdaling van 4% in 2023 - Gucci zakt 6%

Kering, een toonaangevende speler in de wereld van luxe goederen, zag een omzetdaling van 4 procent voor het volledige jaar 2023, terwijl de omzet van het bekende en veelgeprezen merk Gucci zelfs met 6 procent daalde. Dit is een opvallende ontwikkeling gezien de sterke positie van het bedrijf in de luxesector en de status van Gucci als een van zijn meest zichtbare en winstgevende merken.

Voor Kering, een groep die merken als Yves Saint Laurent, Bottega Veneta en Balenciaga onder haar hoede heeft, kwam deze daling als een tegenslag. De totale omzet kwam uit op €15,9 miljard, waarbij de laatste drie maanden van het jaar een verbetering toonden ten opzichte van de voorgaande kwartalen, ondanks aanhoudende uitdagingen zoals COVID-19 en geopolitieke spanningen.

Gucci, dat bijna 60 procent van de omzet van de groep voor zijn rekening neemt, werd in het bijzonder getroffen met een daling van 6 procent tot iets meer dan €9,7 miljard. Deze terugval werd gedeeltelijk toegeschreven aan strategische herpositioneringen en aanpassingen in productassortiment en marketinginspanningen, maar ook aan externe economische factoren.

De verkoop van Yves Saint Laurent liet echter een sterkere prestatie zien en steeg met 11 procent tot €2,5 miljard, terwijl de omzet van Bottega Veneta met 2 procent steeg tot iets meer dan €1,3 miljard. Dit suggereert dat, hoewel Gucci kampte met tegenslagen, andere merken binnen de groep het beter deden en bijdroegen aan een meer gediversifieerd inkomstenportfolio voor Kering.

Balenciaga en Alexander McQueen, beide onderdeel van Kering's zogenaamde 'Andere Huizen', presteerden ook goed en lieten een significante groei in verkoop zien. Deze merken worden steeds belangrijker binnen de portfolio van Kering en tonen aan dat er ruimte is voor groei buiten de traditionele pijlers zoals Gucci.

Het online kanaal bleef groeien en vertoonde een versnelde expansie, wat aantoont dat het digitale domein een steeds prominenter onderdeel wordt van de luxe-industriestrategie. Kering blijft investeren in hun eigen e-commerce platforms, evenals in samenwerkingen met derde partijen, om te verzekeren dat ze het hoofd kunnen bieden aan de snel veranderende consumentengedragingen en technologische ontwikkelingen.

Ondanks de algehele daling in omzet voor 2023, benadrukte CEO François-Henri Pinault dat Kering zich richt op langetermijngroei en duurzaamheid. Hij onderstreepte het belang van creativiteit en innovatie en beloofde verdere investeringen in deze gebieden, naast de voortdurende inzet voor verantwoorde en duurzame praktijken.

Het finance overzicht toonde een sterke kasstroompositie voor Kering, wat het potentieel biedt voor toekomstige investeringen in aanvullende groei-initiatieven. Hoewel de gevolgen van de pandemie en andere economische factoren zeker hun stempel hebben gedrukt op de resultaten van 2023, blijft het concern gefocust op het aanpassen aan de huidige marktomstandigheden met behoud van een langetermijnvisie.

In de luxesector zal de concurrentie waarschijnlijk intensiveren nu merken zoeken naar manieren om zich te onderscheiden en aan te passen aan de veranderende voorkeuren en verwachtingen van klanten. Met een gediversifieerd merkportfolio en een sterke nadruk op digitale innovatie, is Kering echter goed gepositioneerd om de uitdagingen van de dynamische markt aan te gaan.

De informatie die tot nu toe is besproken geeft een beknopt overzicht van Kering's financiële prestaties in 2023. Uit deze gegevens blijkt dat, hoewel er een aantal uitdagingen waren, de onderneming toch blijk geeft van veerkracht en potentieel voor toekomstige groei. Wat volgt is een uitgebreidere analyse en discussie over de positie van Kering in de luxemarkt, de groeistrategieën van het bedrijf en de toekomstperspectieven, gebaseerd op deze financiële uitkomsten en de bredere industrietrends.

Kering en de wereldwijde luxe-industrie bevinden zich in een tijdperk van transformatie en uitdagingen, waarbij bedrijven hun strategieën moeten afstemmen op een snel veranderende marktdynamiek. Het financiële rapport van Kering voor het jaar 2023 belicht enkele van deze uitdagingen, maar biedt ook inzicht in potentiële kansen voor groei en ontwikkeling. In het vervolg van dit artikel zullen we dieper ingaan op de prestaties van de individuele merken binnen de Kering groep, de invloed van macro-economische factoren en trends in de luxe-industrie, en hoe Kering's strategieën worden vormgegeven voor de toekomst.

Gucci, als het leidende merk van Kering, blijft een barometer voor de gezondheid van het overkoepelende bedrijf. Het merk heeft een lange geschiedenis van succes en invloed in de mode-industrie, bekend om zijn kenmerkende Italiaanse ambacht en luxe esthetiek. De recente terugval in inkomsten kan worden gezien als een teken van de volatiele aard van de mode- en luxe-industrie, waar merken constant moeten evolueren en innoveren om relevante en concurrerend te blijven.

Één van de strategische beslissingen die Gucci heeft genomen, was het verminderen van zijn afhankelijkheid van de zogenaamde 'logo-mania' - trend, waarbij grote merklogo's prominent aanwezig zijn op producten. Dit werd gedaan om het merk exclusiever te maken en om zich meer te richten op hoogwaardige, tijdloze ontwerpen. Hoewel deze verandering op langere termijn voordelig kan zijn, is de kortetermijneffect ervan mogelijk de dalende verkoopcijfers.

Daarnaast hebben externe factoren zoals de COVID-19-pandemie en geopolitieke onrust, voornamelijk in belangrijke markten zoals China en Europa, een directe impact gehad op de verkoop. De pandemie heeft de manier waarop consumenten winkelen veranderd, met een verschuiving naar online winkelen en een afname van internationaal reizen, wat eerder een significante bijdrage leverde aan de verkoop van luxe goederen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.