Estee Lauder toont 10% daling netto verkopen voor boekjaar tot 30 juni 2023

In een recent financieel overzicht heeft Estee Lauder, een toonaangevende naam in de wereld van luxe schoonheidsproducten, een daling van 10 procent in netto verkopen bekendgemaakt voor het boekjaar dat eindigde op 30 juni 2023. Deze daling, die resulteerde in een totale nettoverkoop van bijna 10 miljard euro, wordt vooral toegeschreven aan de uitdagende marktomstandigheden in China en de algehele economische impact van de COVID-19-pandemie.

China, een belangrijke markt voor Estee Lauder, heeft te kampen gehad met een sterke teruggang in verkopen. De omzet in deze regio is met meer dan 40% afgenomen, en dit heeft een significante invloed gehad op de wereldwijde prestaties van het bedrijf. Bovendien heeft het verminderde reisverkeer internationaal gezorgd voor minder verkopen in duty-free winkels en andere kanalen die afhankelijk zijn van toerisme en reizen.

Desondanks heeft Estee Lauder een opmerkelijke groei laten zien in hun digitale verkoopkanalen. Met een stijging van maar liefst 57% in online en e-commerce gedurende hetzelfde tijdvak, toont het bedrijf aan dat het zich snel kan aanpassen aan de verschuiving in consumentengedrag. Volgens CEO Fabrizio Freda weerspiegelt dit de veerkracht van het bedrijfsmodel. Hij benadrukte dat deze groei mede mogelijk is gemaakt door het sterk inzetten op digitale strategieën, het verfijnen van operationele processen en het verhogen van de algehele efficiëntie binnen de organisatie.

Een innovatieve stap die het Amerikaanse bedrijf genomen heeft, is de investering in Artial, een nieuwe service die de grens tussen online winkelen en fysieke retail vervaagt door klanten de mogelijkheid te bieden om producten online te bestellen en deze in de winkel op te halen. Deze hybride dienstverlening heeft de klantbeleving aanzienlijk versterkt en draagt bij aan een positieve winkelervaring in een tijdperk waarin veel consumenten nog altijd voorzichtig zijn met traditioneel winkelen vanwege gezondheidsredenen.

Ondanks de daling in netto verkopen heeft Estee Lauder toch een winst kunnen rapporteren van 1,19 miljard euro aan het einde van het boekjaar. Dit toont aan dat het bedrijf succesvol alternatieve strategieën heeft toegepast om de lagere verkopen te compenseren. Deze strategieën omvatten onder andere investeringen in productontwikkeling en gerichte marketingcampagnes.

Bijvoorbeeld, met de lancering van het Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II, heeft Estee Lauder een nieuw product op de markt gebracht dat inspeelt op de behoefte aan verbeterde huidvoeding. Daarnaast heeft het bedrijf een sociale media campagne gelanceerd met de hashtag #BeautyUnites om diversiteit en inclusiviteit te promoten en mentale gezondheid onder de aandacht te brengen.

De nadruk op digitalisering en e-commerce is volgens Freda essentieel geweest om de uitdagingen het hoofd te bieden. Hij is van mening dat de solide bedrijfsprestaties een goede indicator zijn voor de richting waarin het bedrijf zich beweegt, zelfs in moeilijke tijden. Met een optimistische blik op de toekomst geeft hij aan dat Estee Lauder doorgaat met het investeren in nieuwe producten en technologieën die moeten zorgen voor een verhoogde klanttevredenheid en verdere versterking van de marktpositie van het bedrijf.

Het mag duidelijk zijn dat Estee Lauder, ondanks de tegenwind, vastberaden is om door middel van innovatie, flexibiliteit en het omarmen van nieuwe verkoopmethoden voort te bouwen op het succes dat het merk al decennia lang kenmerkt. Het aanpassingsvermogen van het merk in deze turbulente tijden is een les voor vele anderen in de industrie die worstelen met de steeds veranderende landschappen van wereldwijde markten en consumentengedrag.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.