Estée Lauder schrapt 5% van het personeel in herstructurering

Estée Lauder Companies Inc., een vooraanstaand cosmeticabedrijf, heeft aangekondigd dat het van plan is om ongeveer 5 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand te schrappen. Deze beslissing maakt deel uit van een bredere herstructureringsinspanning die tot doel heeft operationele efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen. Het bedrijf, bekend van merken zoals MAC, La Mer en Clinique, bedient klanten over de hele wereld met een breed scala aan schoonheidsproducten.

De aangekondigde reductie zou naar schatting neerkomen op ongeveer 2.000 banen. Deze stap wordt gezien als een reactie op de veranderende zakelijke vooruitzichten en de impact van de COVID-19-pandemie op de vraag naar schoonheidsproducten. De pandemie heeft geleid tot een aanzienlijke verschuiving in consumentengedrag en heeft de detailhandel, inclusief de luxe schoonheidsindustrie, zwaar getroffen.

Als onderdeel van het herstructureringsplan is Estée Lauder van plan om bepaalde posities en kantoren te elimineren, winkels te sluiten en specifieke delen van het bedrijf te consolideren. Daarnaast zal het bedrijf ook het aantal productlijnen verminderen. Deze stappen zijn bedoeld om de algehele complexiteit van de organisatie te verminderen en efficiëntie te brengen in onder meer logistiek en voorraadbeheer.

Deze beslissingen zijn niet lichtvaardig genomen. De uitvoerende leiding van het bedrijf, waaronder de president en chief executive officer Fabrizio Freda, heeft benadrukt dat het welzijn van de medewerkers een belangrijke overweging is en dat er gezorgd wordt voor ondersteuning tijdens deze transitieperiode. Ondanks de bezuinigingen, belooft Estée Lauder initiatieven te blijven ontplooien om talent te ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden te creëren binnen het bedrijf.

Het herstructureringsplan, dat de naam 'Post-COVID Business Acceleration Plan' heeft gekregen, is niet alleen gericht op kostenbesparingen maar ook op investeringen in sleutelgebieden die naar verwachting de groei op lange termijn zullen stimuleren. Dit omvat investeren in digitale mogelijkheden, marketing en onderzoek en ontwikkeling. Door deze focus hoopt Estée Lauder beter aan te sluiten bij de veranderende behoeften van consumenten en de weerbaarheid van het bedrijf te vergroten tegen mogelijke toekomstige verstoringen.

De financiële impact van de herstructureringsmaatregelen is aanzienlijk. Het bedrijf verwacht dat het herstructureringsplan zal resulteren in een totale kostenbesparing van ongeveer $300 tot $400 miljoen voor belastingen, waarvan de meeste besparingen naar verwachting zullen worden gerealiseerd tegen het einde van het fiscale jaar 2023. Deze besparingen worden gedeeltelijk tegengegaan door eenmalige kosten die samenhangen met de uitvoering van het plan, waaronder afschrijvingen en andere kosten gerelateerd aan het beëindigen van leasecontracten en het afschrijven van overtollige inventaris.

Estée Lauder's besluit weerspiegelt een bredere trend in de industrie, waarbij bedrijven zich snel aanpassen aan een veranderd commercieel landschap en klantgedrag als gevolg van de pandemie. Het versnellen van e-commerce en een grotere nadruk op online interacties dwingen traditionele retailers en merken om hun bedrijfsmodellen te herzien.

Ondanks de uitdagingen blijft Estée Lauder optimistisch over de toekomst en haar vermogen om te blijven innoveren en concurreren in de snel evoluerende schoonheidsindustrie. Met een sterke balans en een duidelijke strategische visie werkt het bedrijf aan het behalen van duurzame groei en het versterken van zijn marktpositie.

Terwijl Estée Lauder zich voorbereidt op de uitvoering van het herstructureringsplan, zal het bedrijf blijven navigeren door de complexe en dynamische realiteit van de moderne bedrijfswereld. Een kritisch onderdeel van het langetermijnsucces voor elk bedrijf in de cosmetica-industrie is het vermogen om trends te anticiperen en hierop in te spelen. Met de verschuiving naar online winkelen en de toenemende vraag naar persoonlijke verzorgingsproducten tijdens en na de pandemie, is dit vermogen des te crucialer geworden.

In de steeds veranderende schoonheidsbranche is innovatie de sleutel tot succes. Estée Lauder heeft historisch gezien altijd een prominente rol gespeeld in het introduceren van vernieuwende producten en marketingstrategieën. Het bedrijf begon als een kleine onderneming in 1946, toen Estée Lauder zelf huidverzorgingsproducten verkocht in schoonheidssalons. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een mondiale leider met een divers portfolio van merken en producten die zowel in fysieke winkels als online worden verkocht.

Een van de gebieden waar Estée Lauder zich op richt als onderdeel van zijn herstructurering, is de versterking van het digitale ecosysteem. Dit houdt in dat er meer middelen worden toegewezen aan online verkoopplatforms, sociale media-marketing en data-analyse om consumentengedrag beter te begrijpen en erop in te spelen. Door deze focus kan het bedrijf een meer gepersonaliseerde ervaring bieden aan zijn klanten en tegelijkertijd nieuwe klantsegmenten bereiken.

Naast digitale initiatieven is duurzaamheid een ander kernpunt van Estée Lauder's strategische planning. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de ecologische voetafdruk van de producten die zij gebruiken, inclusief cosmetica en huidverzorgingsproducten. Als antwoord hierop heeft het bedrijf zich toegelegd op duurzame innovaties, zoals het gebruik van gerecyclede materialen voor verpakkingen en het ondersteunen van duurzame bronnen voor ingrediënten.

Ook investeert het bedrijf aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling (R&D) om te zorgen dat het in de voorhoede blijft van de wetenschap achter schoonheidsproducten. In een sector die voortdurend veranderende consumentenbehoeften ervaart, is het belangrijk om voorop te lopen bij het ontdekken van nieuwe formules en technologieën die zowel veilig als effectief zijn.

Het culturele aspect speelt ook een rol in de branche en Estée Lauder is zich daarvan bewust. De schoonheidsindustrie is door de jaren heen steeds meer inclusief geworden, waarbij diversiteit in schoonheidsnormen meer aandacht krijgt. Estée Lauder probeert deze trend te vertegenwoordigen door een breed scala aan producten aan te bieden die geschikt zijn voor verschillende huidtinten en -types, en door reclamecampagnes die diversiteit omarmen.

Een belangrijk onderdeel van het anticiperen op toekomstige marktverschuivingen is door middel van strategische partnerschappen en overnames. Estée Lauder heeft verschillende kleinere merken en startups in de cosmetica-industrie verworven, waardoor het bedrijf nieuwe markten kan aanboren en van innovatieve technologieën kan profiteren. Het behouden van een evenwichtige mix van gevestigde, luxe merken en nieuwe, niche spelers in de portfolio is cruciaal voor het voortdurende succes van het bedrijf.

Ten slotte, terwijl het bedrijf vooruitkijkt na de pandemie, richt Estée Lauder zich op het bouwen van veerkracht en flexibiliteit in zijn bedrijfsmodel. Het begrijpen en managen van risico's, het behouden van een sterke toeleveringsketen en het vermogen om snel te reageren op marktveranderingen zullen allemaal bijdragen aan het verminderen van toekomstige verstoringen en het bevorderen van groei.

Ondanks de moeilijke beslissing om een deel van het personeelsbestand te verminderen, zijn de plannen en projecten die Estée Lauder onderneemt tekenen van een bedrijf dat zich klaarmaakt voor een nieuwe fase van expansie en innovatie. Met een focus op digitale transformatie, duurzaamheid, R&D en culturele relevantie blijft Estée Lauder zich positioneren als een leider in de schoonheidsindustrie. Terwijl het bedrijf deze veranderingen doorvoert, zullen klanten, werknemers en investeerders goed opletten hoe Estée Lauder evolueert en de uitdagingen van de toekomst tegemoet treedt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.