OESO introduceert Internationale Belastingstandaard voor Crypto

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft belangrijke stappen genomen in de richting van de regulering van cryptomunten. Afgelopen vrijdag werd het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) bekrachtigd, dat de basis zal vormen voor de uitwisseling van gegevens over cryptobezit tussen landen. De volledige implementatie van dit systeem wordt verwacht in 2026.

Al jarenlang wisselen meer dan 100 landen wereldwijd informatie uit over offshore beleggingen en spaargeld via de Common Reporting Standards (CRS). Met de groei van de populariteit van cryptomunten werkt de OESO aan een uitbreiding van dit systeem om deze activa te dekken.

Het CARF zal standaarden vastleggen voor het verzamelen van relevante belastinginformatie en zal de betrokken entiteiten en activa bij transacties definiëren. Het introduceert ook een multilaterale autoriteit die verantwoordelijk is voor de handhaving van deze regels en een elektronisch formaat (XML) voor het delen van informatie tussen de betreffende autoriteiten.

Deze veranderingen zullen niet alleen de aanpak van belastingontduiking verbeteren, maar ook transparantie bevorderen in een steeds meer gedigitaliseerde en geglobaliseerde wereldeconomie. Belangrijk is dat de nieuwe regels ook van toepassing zullen zijn op digitale vertegenwoordigingen van fiatvaluta en zelfs centrale bank digitale valuta's(CBDC s), die mogelijk belastingverplichtingen met zich meebrengen.

Het handhaven van dit nieuwe kader zal uitdagingen met zich meebrengen, maar de doelstelling is duidelijk: zorgen voor een correcte belastingheffing binnen de cryptosector.

Ondanks de onzekerheid over de specifieke methoden voor het handhaven van de naleving, illustreert de invoering van dit belastingkader de intentie van belastingautoriteiten om belastingverplichtingen met betrekking tot cryptocurrency aan te pakken.

De onthulling van het CARF komt op een moment dat de crypto-industrie te maken krijgt met een hernieuwde regelgevende druk, met recente rechtszaken tegen grote spelers als Binance en Coinbase door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De nieuwe regels van de OESO richten zich ook op het verminderen van belastingontduiking die uitgevoerd wordt met behulp van cryptocurrencies en blockchain-technologieën. Het uiteindelijke doel is het verder versterken van inspanningen om belastingontduiking in een gedigitaliseerde en geglobaliseerde wereldeconomie aan te pakken.

Met de publicatie van dit plan kunnen individuele landen nu beginnen met de implementatie. Het is duidelijk dat dit een belangrijke stap is in de groeiende erkenning van cryptocurrencies en hun rol in de moderne financiële wereld.

Na de onthulling van het CARF hebben veel experts en belanghebbenden in de crypto-industrie gereageerd. Veel mensen hebben gewezen op de potentiële uitdagingen en problemen die het handhaven van dit soort regels met zich meebrengt, gezien de gedecentraliseerde en vaak anonieme aard van veel cryptocurrency-transacties.

Echter, velen erkennen ook dat dit een onvermijdelijke ontwikkeling was. De toename van de populariteit en waarde van cryptocurrencies heeft hen steeds meer in de schijnwerpers van overheden en toezichthouders geplaatst. Veel landen hebben zich zorgen gemaakt over het potentieel van cryptocurrencies om traditionele financiële controles te omzeilen, en de mogelijkheid van belastingontduiking is een belangrijke zorg geweest.

In dit opzicht wordt de oprichting van het CARF gezien als een teken van de groeiende erkenning en legitimatie van cryptocurrencies. Het feit dat een belangrijke internationale organisatie als de OESO nu regels opstelt voor de behandeling van deze activa kan worden gezien als een teken dat ze steeds meer worden geaccepteerd als een onderdeel van het mondiale financiële systeem.

Bovendien kan de oprichting van het CARF ook implicaties hebben voor de bredere ontwikkeling en acceptatie van digitale valuta s, zoals de veelbesproken CBDC s. Het feit dat deze valuta'szijn opgenomen in het kader toont aan dat de internationale gemeenschap ze serieus neemt als een potentieel toekomstig onderdeel van het financiële landschap.

Het zal interessant zijn om te zien hoe de implementatie van het CARF zich in de komende jaren zal ontwikkelen, en hoe het de crypto-industrie en het bredere financiële systeem zal beïnvloeden. Wat wel duidelijk is, is dat de OESO en haar lidstaten zich inzetten voor het aanpakken van de uitdagingen en kansen die cryptocurrencies bieden, en dat dit een belangrijke ontwikkeling is voor de toekomst van digitale valuta.

Over het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF)

Het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) is een kader ontwikkeld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om de fiscale transparantie in de wereld van cryptocurrencies te versterken. Het raamwerk is gericht op het verzamelen van relevante fiscale informatie en het definiëren van de betrokken activa en entiteiten. Het bevat regels voor belastingheffing en rapportage gerelateerd aan crypto-transacties.

CARF introduceert ook een multilaterale autoriteit die verantwoordelijk is voor de handhaving van deze regels, en een elektronisch formaat (XML) voor het uitwisselen van informatie tussen relevante autoriteiten. Het richt zich op verschillende aspecten van de crypto-ruimte, inclusief wallets, beurzen, gedistribueerde grootboektechnologie (DLT), en derivaten op basis van digitale activa.

Bovendien introduceert het de term 'Specified Electronic Money Product', die digitale representaties van fiat-valuta omvat. Het raamwerk erkent ook de mogelijke belastingnalevingsvereisten die geassocieerd zijn met digitale valuta van centrale banken (CBDC s).

Hoewel de handhaving van het raamwerk uitdagingen kan opleveren, is het doel precies: het verzekeren van correcte belastingheffing binnen de cryptocurrency-industrie. Het CARF-weerspiegelt de bedoeling van belastingautoriteiten om cryptocurrency-gerelateerde belastingverplichtingen aan te pakken.

Invoering van dit belastingkader wordt naar verwachting rond 2026 gerealiseerd, met de Europese Unie als een van de pioniers in de implementatie.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.