De meest zeldzame en gewaardeerde Belgische wijnen

België staat niet direct bekend als een nationale grootmacht als het gaat om wijnproductie, maar wat het mist in kwantiteit maakt het meer dan goed in kwaliteit. Over de jaren heen heeft dit kleine, doch gevarieerde land een niche ontwikkeld voor zeldzame en uiterst verfijnde wijnen die zowel door kenners als verzamelaars zeer gewaardeerd worden. Terwijl de wereld van de wijn zich meestal richt op de grote namen uit Frankrijk, Italië en Spanje, heeft België in stilte een aantal van de meest unieke en intrigerende wijnen gecultiveerd.

Verborgen tussen het groene landschap van Wallonië en de glooiende heuvels van Vlaanderen, ligt de bakermat van Belgische wijnen die elk een eigen verhaal vertellen. De Belgische wijnbouw kent een relatief korte geschiedenis in vergelijking met zijn Europese tegenhangers, maar wat het te kort komt in traditie, compenseert het ruimschoots met innovatie en kwaliteit.

De Belgische wijnregio's zijn divers van klimaat en bodem, wat resulteert in een brede variëteit aan wijnen. Van sprankelende wijnen die kunnen wedijveren met Champagne tot volle rode wijnen en subtiele witte, de Belgische terroirs laten een indrukwekkend palet aan smaken zien.

Een van de meest geprezen Belgische wijnen is de Château Bon Baron Acolon. Deze verrassende rode wijn uit de Maasvallei in Luik is het geesteskind van Jeanette van der Steen, die samen met haar man Piotr hun passie voor wijn tot leven hebben gebracht. De Acolon, een relatief nieuwe druivensoort, produceert een wijn die vol en rijk van smaak is, met hints van donkere bessen en een subtiele kruidigheid die de tong streelt.

Een andere uitzonderlijke wijn is de Cuvée Ruffus van het domein Chant d'Éole in Henegouwen. Deze mousserende wijn wordt gemaakt volgens de 'méthode traditionnelle', die ook in Champagne wordt gebruikt, en heeft diverse internationale awards gewonnen. Het geheim schuilt in de kwaliteit van de chardonnay druiven die rijkelijk baden in de Belgische zon, resulterend in een elegante wijn met fijne bubbels en een fris karakter.

Een derde wijn die aandacht verdient, is de Pinot Noir van Domaine des Marnières, een boetiekwijngaard uit Vlaams-Brabant. Hoewel België niet direct geassocieerd wordt met deze nobele druivensoort, is Domaine des Marnières erin geslaagd om een verfijnde en complexe Pinot Noir te cultiveren. De wijnmakers begrijpen de kunst van geduld en laten hun wijnen voldoende tijd rijpen, wat resulteert in een wijn met diepte, gelaagdheid en een onmiskenbaar Belgisch karakter.

Naast rode en mousserende wijnen, produceert België ook enkele hoogwaardige witte wijnen. De Chardonnay Meerdael, afkomstig uit Oud-Heverlee nabij Leuven, is hiervan een perfect voorbeeld. Het microklimaat en de leemrijke bodem geven deze wijn een bijzondere finesse en elegantie, waardoor hij kan concurreren met zijn internationale evenknieën.

Terwijl de internationale wijnwereld langzaamaan ontwaakt voor het potentieel van Belgische wijnen, blijven de wijnmakers zich richten op kwaliteit boven kwantiteit. Kleinschalige producties en een focus op lokale druivenrassen en milieuvriendelijke teeltmethoden vormen de sleutel tot hun succes. Zoals sommeliers en wijnliefhebbers over de hele wereld al hebben ontdekt, kunnen deze Belgische wijnen, hoewel zeldzaam, zich meten met de besten ter wereld.

Een laatste parel die we niet kunnen negeren is de Auxerrois van Wijndomein Aldeneyck, gelegen in het pittoreske Maasland. De Auxerrois-druif is verwant aan de Pinot Blanc en levert in de handen van Wijndomein Aldeneyck een soepele, elegante wijn op die getuigt van een onberispelijke balans en structuur. Een subtiele mineraliteit en een lichte fruitigheid maken het tot een favoriet onder de witte wijn liefhebbers.

Deze wijnen vertegenwoordigen slechts een fractie van wat België te bieden heeft op oenologisch gebied. Liefhebbers van unieke wijnen en avontuurlijke wijnzoekers worden steeds vaker aangetrokken tot de Belgische wijngaarden, die elk jaar weer bewijzen dat ook een klein wijnland grootse prestaties kan leveren.

Deze zoektocht naar uitzonderlijke Belgische wijnen stopt hier niet. Elke slok neemt ons mee op een reis door het rijkelijke en vaak onontdekte terrein van de Belgische wijnbouw – een terrein met wijnen die niet alleen zeldzaam en gewaardeerd zijn, maar ook getuigen van een diepe toewijding aan ambacht en kwaliteit.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...