Topadressen voor de beste pannenkoeken in Londen

Shrove Tuesday, ook bekend als Pancake Day, is een dag die door veel mensen in het Verenigd Koninkrijk wordt gevierd door het bakken en eten van pannenkoeken. Dit gebruik vindt plaats de dag voor Aswoensdag en luidt het begin in van de veertigdaagse vastentijd die leidt tot Pasen. In Londen vieren restaurants deze feestelijke gelegenheid vaak door hun menu's te vullen met verschillende soorten pannenkoeken, variërend van traditionele recepten tot creatieve en exotische varianten. Voor diegenen die op zoek zijn naar de ultieme plek om te genieten van heerlijke pannenkoeken in de hoofdstad, is hier een lijst samengesteld met de beste pannenkoekenplekken in Londen.

Waar Pannenkoekdag begon als herinnering aan de noodzaak om de voorraadkast op te ruimen voor de vastentijd, is het tegenwoordig vooral een excuus om te genieten van deze geliefde lekkernij. Wanneer de stad zich stort op deze culinaire traditie, komen zowel locals als toeristen samen om de smaakpapillen te verwennen.

Een van de hoogtepunten is Where the Pancakes Are. Dit restaurant heeft zijn naam gemaakt als een gespecialiseerde eetgelegenheid waar men kan kiezen uit een scala aan pannenkoeken, waaronder opties zoals boekweitpannenkoeken en Amerikaanse stijl stapels. Met een filosofie om eenvoudige, gezonde en smakelijke maaltijden aan te bieden, gebruikt Where the Pancakes Are biologische en seizoensgebonden ingrediënten om een menu samen te stellen dat zowel verleidelijk als voedzaam is.

Voor diegenen die een Franse touch zoeken, staat crêperie Mamie's hoog op de lijst. Dit gezellige restaurant, gelegen in Covent Garden, serveert een keur aan hartige en zoete galettes en crêpes, bereid volgens authentiek Bretons recept. Of je nu trek hebt in een klassieke complet met ham, kaas en ei of liever gaat voor een zoete crêpe met Nutella en banaan, Mamie's biedt voor elk wat wils.

De Breakfast Club is nog een populaire bestemming voor pannenkoekliefhebbers. Deze keten, die verspreid is over verschillende locaties in Londen, is berucht om zijn lange rijen, maar de wachttijd is de beloning meer dan waard. Het menu bevat een diversiteit aan pannenkoeken, van de traditionele Maple Pancakes tot meer avontuurlijke varianten zoals Salted Caramel Banoffee Pancakes, een ware traktatie voor de zoetekauw.

Liefhebbers van de Japanse keuken kunnen hun hart ophalen bij Okonomiyaki & Teppanyaki Restaurant Abeno. Dit etablissement is gevestigd nabij het British Museum en is de enige Europese vestiging die zich specialiseert in okonomiyaki, een Japanse hartige pannenkoek. Hier kun je kijken hoe de chefs jouw gekozen ingrediënten – die variëren van varkensvlees tot octopus en kimchi – omtoveren tot perfectie op de teppanyaki grill.

Als je meer in bent voor een luxueuze ervaring, dan is The Wolseley de plek om heen te gaan. Gelegen op Piccadilly, biedt dit Grand Café een verfijnde setting om te genieten van hun pannenkoeken, die worden geserveerd met klassieke toppings zoals vers fruit, ahornsiroop of zelfs kaviaar.

Voor een echt unieke pannenkoekervaring, is het waard om een bezoek te brengen aan een van Londen's food markets. Borough Market, bijvoorbeeld, herbergt een aantal kraampjes die gespecialiseerde pannenkoeken aanbieden. Hier kun je experimenteren met allerlei smaken en combinaties, variërend van traditioneel Engels tot internationale inspiraties.

Op Pannenkoekdag, of eigenlijk elke dag, biedt de bruisende hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk gastronomische ontdekkingen die de harten (en magen) van pannenkoekenliefhebbers sneller doen kloppen. Als je op zoek bent naar de ideale plek om te genieten van deze heerlijke traktatie, wees dan verzekerd dat Londen voor iedere pannenkoekenwens iets te bieden heeft.

Laten we een diepe duik nemen in de wereld van pannenkoeken in Londen, en plaatsen verkennen die dit bescheiden gerecht naar nieuwe hoogten hebben gebracht met hun unieke draaien en smaken. Van traditioneel Engels tot wereldwijde fusies, er is altijd een pannenkoek die bij elke smaak past in het eclectische culinaire landschap van Londen.

De diverse opties die door de hele stad beschikbaar zijn, voldoen aan alle dieetvoorkeuren, inclusief veganistische en glutenvrije varianten. Locaties zoals My Old Dutch bieden een uitgebreid menu met pannenkoeken met een Nederlandse twist, met smaken die variëren van klassieke citroen en suiker tot meer exotische opties zoals chili con carne of Grieks-geïnspireerde specials. Met vestigingen in Kensington, Holborn en Chelsea, is My Old Dutch een populaire plek geworden voor pannenkoekenliefhebbers.

Gezondheidsbewuste eters kunnen ook zonder schuldgevoel genieten bij etablissementen zoals Farm Girl, die voedzame maar heerlijke boekweitpannenkoeken serveert, getopt met vers fruit en superfoods. Dit door Australië geïnspireerde café richt zich op holistische gezondheid, zodat gasten kunnen genieten van een evenwichtige combinatie van smakelijke en gezonde ingrediënten bij elke hap.

Voor degenen met een zoetekauw zijn er plaatsen zoals Granger & Co. die luchtige ricotta hotcakes serveren, prachtig goudbruin en geserveerd met honingraatboter. Afkomstig uit Australië, hebben deze hotcakes een plons gemaakt op de Londense brunchscene en worden vaak gecombineerd met een bijgerecht van gesneden banaan en siroop voor een decadente ervaring.

Naast de zelfstandige restaurants en cafés bieden verschillende Londense hotels ook hoogwaardige pannenkoekgerechten als onderdeel van hun ontbijt- of brunchmenu's. Zo trakteert het luxueuze Claridge's hotel in Mayfair gasten op een weelderig ontbijtbuffet, inclusief perfect luchtige pannenkoeken die kunnen worden genoten naast een selectie van fijne theeën en koffies.

De infusie van verschillende culturen in Londen betekent dat je ook pannenkoekvarianten kunt vinden die inspiratie halen uit de hele wereld. Caribisch geïnspireerde pannenkoekaanbiedingen kunnen tropische vruchten en pikante siropen bevatten, terwijl recepten met invloeden uit het Midden-Oosten ingrediënten bevatten zoals dadels, yoghurt en pistachenoten.

Voor degenen die Pancake Day thuis willen vieren, biedt Londen voldoende bronnen voor de thuiskok. Supermarkten en lokale kruideniers hebben een scala aan pannenkoekenmixen en ambachtelijke ingrediënten op voorraad, terwijl kooklessen en workshops gewijd aan het maken van pannenkoeken in verschillende buurten te vinden zijn, waardoor liefhebbers hun flippervaardigheden kunnen perfectioneren en nieuwe recepten kunnen leren.

De kunst van het pannenkoekenbakken in Londen gaat verder dan alleen eten. Het gaat om de ervaring, de culinaire creativiteit en het gevoel van gemeenschap dat samenkomt over een gedeelde liefde voor dit veelzijdige gerecht. Of je nu een chique restaurant bezoekt of snel iets ophaalt bij een straatmarkt, het verhaal van pannenkoeken in Londen is er een van diversiteit, innovatie en onmiskenbaar genot.

Concluderend blijkt Londen een paradijs te zijn voor pannenkoekenliefhebbers. Deze gids dient niet alleen als een weg naar het vinden van de beste pannenkoeken in de stad, maar ook als een uitnodiging om het rijke tapijt van smaken en stijlen te verkennen die aanwezig zijn in de diverse voedselscene van Londen. Waar je je ook bevindt in deze bruisende stad, een onvergetelijke pannenkoekervaring is nooit ver weg. Dus duik erin, verken en laat de smaken van de pannenkoeken van Londen je meenemen op een heerlijke reis.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...