Een onvergetelijke culinaire reis bij restaurant Terminus - Watou

Het was donderdagavond toen ik met mijn collega'shet Restaurant Terminus in Watou binnenstapte. Gelegen aan de rand van de Franse grens, heeft dit etablissement een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren dertig. Wat ooit begon als een bescheiden boerderij met een kleine grenswinkel, is nu een culinair trefpunt waar gastronomie en streekproducten hand in hand gaan.

Bij binnenkomst werden we begroet door de warme gloed van de verlichting en de geur van vers bereide gerechten. De sfeer was ontspannen en uitnodigend, een belofte van de no-nonsense keuken die Terminus belichaamt. Het restaurant staat bekend om zijn authentieke smaken, waarbij lokale en seizoensgebonden producten de hoofdrol spelen.

We begonnen onze culinaire reis met een selectie van voorgerechten. De Petites Sardines à l’Huile d’Olive Bio Manuel Lago uit Galicië waren een genot, hun delicate smaak versterkt door de hoogwaardige olijfolie. De Wilde Paling ‘Meunière’ met Tartaarsaus was een verrukkelijke combinatie van zacht, sappig vlees en een rijke, romige saus. De Rund Carpaccio met Ganzenlever was een ware traktatie, met dun gesneden rundvlees dat smolt in de mond, perfect gecombineerd met de rijke ganzenlever. Het Plateau de Crustacés, een zeevruchtenschotel, was een feest voor de zintuigen, met een verscheidenheid aan schelpdieren die de smaak van de zee vastlegden.

Voor de hoofdgerechten kozen we voor de Filet Pur ‘Dans le Filet-Rosbief’, de Lams Carré met Grond Witloof en Bloemkool Gratin, de Kalfstong in Madeirasaus en de Rognon de Veau à la Moutarde à l’Ancienne et Estragon. Elk gerecht was een meesterwerk, bereid met verse ingrediënten van de hoogste kwaliteit. De Filet Pur was perfect geroosterd, met een sappige, roze kern en een knapperige korst. De Lams Carré was zacht en mals, perfect gecombineerd met de aardse smaken van het grondwitloof en de romige bloemkool gratin. De Kalfstong was zacht en smaakvol, versterkt door de rijke Madeirasaus, terwijl de Rognon de Veau een verrassende maar aangename combinatie van texturen en smaken bood.

Bij onze maaltijd dronken we de Domaine Paul Pillot, Chassagne-Montrachet Chassagne 1 er Cru – Les Caillerets 2020, een witte wijn met een complex bouquet en een verfrissende afdronk. Voor de rode wijn kozen we de Domaine Duroché, Gevrey-Chambertin Chambertin Clos de Bèze Grand Cru 2016, een diepe, robijnrode wijn met een rijk aroma en een volle smaak die perfect samenging met onze vleesgerechten.

De avond werd afgesloten met een klassiek dessert, de Dame Blanche. Deze traditionele Belgische traktatie, bestaande uit vanille-ijs, warme chocoladesaus en slagroom, was de perfecte afsluiting van onze maaltijd. Het ijs was romig en rijk, de chocoladesaus was donker en decadent, en de slagroom voegde een lichte, luchtige toets toe die het geheel in balans bracht.

Terwijl we genoten van onze maaltijd, konden we de passie en toewijding van het team van Terminus voelen. Pieter Verheyde, de derde generatie aan het roer van het restaurant, heeft een indrukwekkende achtergrond als sterrensommelier en zijn passie voor wijn is duidelijk zichtbaar in de uitgebreide en kwalitatieve wijnkaart van het restaurant. Zijn toewijding aan het gebruik van lokale producten en zijn aandacht voor detail zijn duidelijk zichtbaar in elk gerecht dat uit de keuken komt.

Restaurant Terminus is meer dan alleen een plek om te eten. Het is een viering van de West-Vlaamse levenskunst, een eerbetoon aan de rijke culinaire tradities van de regio en een bewijs van de passie en toewijding van een familie aan hun vak. Het is een plek waar de smaken van het verleden samenkomen met de technieken van het heden om een unieke eetervaring te creëren.

Terwijl we het restaurant verlieten, konden we niet anders dan ons overweldigd voelen door de ervaring. De authentieke smaken, de warme gastvrijheid en de passie voor het vak die in elk aspect van Restaurant Terminus aanwezig zijn, maakten onze avond onvergetelijk. Het was niet alleen een maaltijd, maar een reis door de culinaire geschiedenis van West-Vlaanderen, een ervaring die we niet snel zullen vergeten.

Restaurant Terminus is gelegen aan de Callicannesweg 16 in Watou, België, is een culinaire bestemming die zeven dagen per week gasten verwelkomt. Van maandag tot en met vrijdag opent het restaurant zijn deuren al vroeg, om 07:00 uur, en blijft het open tot 21:00 uur. In het weekend, zowel op zaterdag als zondag, kunnen gasten genieten van de heerlijke gerechten van 08:00 uur tot 21:00 uur. Voor eventuele vragen of reserveringen kan men telefonisch contact opnemen via het nummer 057/38.80.87.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...