Deze blauwvintonijn werd verkocht voor een nieuw wereldrecord

De Tsukiji-vismarkt in Tokio, Japan, is een van de weinige plaatsen ter wereld waar meestersushi-makers blauwvintonijn kunnen kopen voor hun specialiteiten, op een veiling. Aangezien we begin 2013 zijn, heeft de traditionele veiling al plaatsgevonden, met nogal wat gedoe. Eén blauwvintonijn, met een gewicht van 222 kilogram (of ongeveer 489 pond), gevangen voor de kust van Noordoost-Japan, werd verkocht voor een verbijsterende 155,4 miljoen YEN (dat betekent ongeveer €1.76 miljoen). zo'n enorme prijs heeft het vorige record van vorig jaar volledig vernield, toen een 269 kilogram (593 lbs) blauwvintonijn werd verkocht voor €736.000. In 2011 werd een vis van 342 kilogram (754 lbs) verkocht voor €396.000. Dit opent enkele nogal interessante perspectieven voor 2014.
Net als vorig jaar was de winnende bieder Kiyoshi Kimura, de exploitant van de restaurantketen Sushi-Zanmai met 46 winkels. Hij gaf toe „de prijs was een beetje hoog”, maar ook dat hij „Japan wilde aanmoedigen”. Zonder de prijs te noemen die hij bereid was te vragen per portie sushi, verklaarde hij verder dat hij van plan was de nieuw verworven vis later op zaterdag aan klanten te serveren. Bekijk deze video op YouTube Vorig jaar heeft hij heel interessante uitspraken gedaan: „In plaats van dat het in het buitenland wordt weggenomen, wil ik dat Japanners samen goede tonijn eten.” Als de perspectieven hetzelfde blijven, kan hij de komende jaren ook soortgelijke veilingen winnen.
Degenen die van sushi houden en degenen die het leuk vinden om het te bereiden, geven de voorkeur aan tonijn vanwege zijn unieke textuur en uitstekende smaak, ook al hebben groene mensen een uitroepteken op de wilde bestanden van de soort gehesen. Door de voortdurend toenemende vraag naar sushi zijn de natuurlijke reserves van blauwvintonijn drastisch uitgeput. Maar, met al deze genoemde, is het niet best raar om zoveel te betalen voor een enkele vis die niet eens buitengewoon groot is? Het kost bijna net zoveel als een Pagani Huayra!