De beste kerstdrankjes voor feestelijke vieringen

Kerstmis is een tijd van vreugde, samenzijn en natuurlijk de heerlijke feestelijkheden – waar eten en drinken een centrale rol spelen in de vieringen. Als het gaat om drankjes voor Kerstmis, zijn er talloze opties die kunnen bijdragen aan de feeststemming. Of het nu gaat om een verwarmende glühwein op een koude avond of een sprankelende champagne om het feest te beginnen, er is voor ieder wat wils.

Wijnliefhebbers kunnen zich verheugen met een uitgebreid assortiment van seizoenswijnen. Rode wijnen, zoals Merlot en Cabernet Sauvignon, zijn uitstekend voor degenen die iets robuusts zoeken, terwijl lichte witte wijnen, zoals Pinot Grigio en Chardonnay, een frisse smaak bieden die perfect past bij veel kerstgerechten. Voor een echt feestelijke touch kan men ook kiezen voor mousserende wijnen; Prosecco, Cava en natuurlijk de onvergelijkbare Champagne voegen een sprankelend element toe aan elke viering.

Een andere populaire keuze tijdens de feestdagen is portwijn, die vaak wordt genoten na het diner of naast een bord met sterke kazen. Tawny of Ruby Port bieden rijke, complexe smaken die de kerstsfeer versterken. Bovendien, als dessertwijn, zijn ze een perfecte afsluiter van elke feestmaaltijd.

Voor degenen die op zoek zijn naar een drankje om warm te blijven, is glühwein een klassieke winterfavoriet. Deze traditionele kerstdrank wordt gemaakt door rode wijn te verwarmen met specerijen als kaneel, kruidnagel, steranijs en soms een schep suiker of honing voor extra zoetheid. Het resultaat is een verwarmend en geurig brouwsel dat iedereen in de kerstsfeer brengt.

Ook zijn er voor de creatieve mixologen onder ons talloze kerstcocktails om van te genieten. Van de rijke en romige Eggnog, bekend om zijn combinatie van eieren, suiker, melk of room, en brandewijn of rum, tot de verfijnde Poinsettia, een cocktail op basis van cranberrysap en champagne, er zijn recepten die zowel de smaakpapillen als het feestelijke humeur ten goede komen.

Voor degenen die alcoholvrije alternatieven prefereren, zijn er volop smakelijke opties beschikbaar. Sprankelende appelsap of druivensap, gearomatiseerd met kaneelstokjes of vanille, bieden een prachtige niet-alcoholische traktatie die jong en oud kan plezieren. Daarnaast zijn mocktails, die de creatieve mixen van cocktails nabootsen zonder de alcohol, perfect voor wie gezondheidsbewust is of simpelweg geen alcohol wil nuttigen.

Natuurlijk mag ook bier niet ontbreken in deze lijst. Ambachtelijke bieren en winterse ales met noten van karamel, kruiden, en chocolade passen goed bij de hartige hapjes en comfort food dat vaak wordt gegeten rondom Kerstmis.

Als het gaat om de perfecte kerstdrankjes, is de variëteit eindeloos. Of je nu de voorkeur geeft aan wijn, port, glühwein, cocktails, non-alcoholische opties of bier, het belangrijkste is om iets te kiezen dat je persoonlijke smaak en de gelegenheid complementair is.

Rode wijn blijft een populaire keuze tijdens de feestdagen, vooral vanwege de manier waarop de rijke smaken zich vermengen met zwaardere maaltijden. Bordeaux, met zijn diepe aroma'svan zwarte bessen en pruimen, en Barolo, bekend om zijn noten van kersen en rozen, zijn slechts twee voorbeelden van rode wijnen die vaak worden gekozen om te serveren bij kerstdiners. Wijnen met een hoog tanninegehalte kunnen helpen om door vetten in rijke maaltijden te snijden, waardoor ze de smaken van zowel de maaltijd als de wijn verbeteren.

Mousserende wijnen, zoals Champagne, worden traditioneel geassocieerd met vieringen en speciale gelegenheden, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor kerstvieringen. Bovendien, Champagne en andere mousserende wijnen zoals Prosecco en Cava kunnen worden gebruikt om verschillende sprankelende cocktails te maken, zoals de Bellini, gemaakt met perzikpuree, of de Kir Royale, die crème de cassis (zwarte bessenlikeur) combineert met Champagne.

Portwijn, met z'n Portugese oorsprong, wordt over het algemeen als een digestief beschouwd, en komt vaak tevoorschijn na de maaltijd. Een Vintage Port, met zijn intense fruitige smaken en potentiële verouderingscapaciteit, kan een uitstekend geschenk zijn of een luxueuze afsluiter van de avond.

Glühwein, met zijn wortels in het oude Rome en later populair geworden in Duitsland en Oostenrijk, is een warme drank die meestal wordt genoten op kerstmarkten of tijdens winterse familiebijeenkomsten. Elk recept voor glühwein varieert, maar veel re recepten bevatten citrusvruchten zoals sinaasappelen of citroenen, waardoor het een fruitige twist krijgt die contrasteert met de kruiden.

Kerstcocktails zijn vaak een showstopper met hun kleurrijke presentaties en inventieve combinaties. De Candy Cane Martini, bijvoorbeeld, combineert pepermuntschnaps met witte chocoladelikeur, terwijl een Christmas Margarita een feestelijke draai geeft aan een klassieker door veenbes- of limoensap toe te voegen.

Non-alcoholische dranken, zoals winterse punch of hete chocolademelk met een scheutje pepermuntextract, zorgen ervoor dat iedereen in het gezelschap kan meegenieten. Alcoholvrije glögg, de Scandinavische versie van glühwein, is een andere optie die de warme specerijen bevat zonder de alcohol.

Ten slotte, laten we de ambachtelijke biermarkt niet vergeten, met een overvloed aan winterbrouwsels die nu verkrijgbaar zijn. Veel brouwerijen produceren speciale editie bieren met ingrediënten zoals gember, nootmuskaat en kaneel om de winterse sfeer te versterken.

Het selecteren van de perfecte kerstdrankjes voor jouw feest vereist aandacht voor smaak, voorkeuren van gasten en het soort maaltijd dat wordt geserveerd. Door een mix van traditionele en moderne drankjes aan te bieden, kan iedereen zijn dorst lessen en genieten van de feestelijkheden. Het creëren van je eigen kenmerkende kerstcocktails kan bovendien een leuke activiteit zijn en een persoonlijke toets geven aan je viering. Met deze informatie tot je beschikking ben je goed uitgerust om de beste keuzes te maken en te genieten van de beste kerstdrankjes dit seizoen!


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...