Château d Yquem - erfgoed & excellence in wijnmaken

In de glooiende heuvels van Sauternes, Gironde, staat een wijnhuis dat niet alleen bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen, maar ook om zijn rijke geschiedenis en traditie: Château d'Yquem. Dit wijnhuis is niet zomaar een naam in de wereld van wijnen; het is een legende, een symbool van excellentie en een getuigenis van eeuwenlange toewijding aan de kunst van het wijnmaken.

De wortels van Château d'Yquem gaan terug tot 1593. Jacques de Sauvage, een edelman, kreeg het landgoed in handen en legde de basis voor wat later een dynastie van wijnmakers zou worden. Door de eeuwen heen heeft het landgoed verschillende eigenaren gehad, maar wat constant bleef, was de onwrikbare toewijding aan kwaliteit.

In de 18e eeuw, onder het beheer van Françoise-Joséphine de Lur Saluces, kreeg het wijnhuis internationale erkenning. Ondanks de uitdagingen van het weduwe zijn op jonge leeftijd, zette Françoise-Joséphine zich in voor het bevorderen van de wijn van Yquem buiten Frankrijk. Haar vastberadenheid en visie zorgden ervoor dat Château d'Yquem een van de meest gewilde wijnen ter wereld werd.

Wat Château d'Yquem onderscheidt, is niet alleen zijn geschiedenis, maar ook de unieke manier waarop de wijn wordt geproduceerd. De wijngaarden van het landgoed zijn gezegend met een perfecte combinatie van klimaat en bodem, wat resulteert in ideale omstandigheden voor de groei van de Sémillon en Sauvignon blanc druiven.

Een van de unieke aspecten van het wijnbereidingsproces bij Château d'Yquem is de aanwezigheid van de 'nobele rot', een schimmel die de druiven infecteert en bijdraagt aan hun zoetheid en complexiteit. Dit fenomeen, gecombineerd met het zorgvuldige oogstproces, zorgt ervoor dat de wijn van Château d'Yquem een ongeëvenaarde diepte en karakter heeft.

Hoewel het landgoed diep geworteld is in traditie, heeft het ook de moderne tijd omarmd. In 1999 werd het overgenomen door de LVMH-groep, die de tradities van het landgoed in ere hield terwijl het ook nieuwe innovaties introduceerde. Onder hun beheer heeft Château d'Yquem zijn positie als een van de beste wijnhuizen ter wereld verder versterkt.

Château d'Yquem is niet zomaar een wijnhuis; het is een levende legende. Met zijn rijke geschiedenis, ongeëvenaarde wijnbereidingsproces en voortdurende streven naar perfectie, blijft het een lichtend voorbeeld van wat mogelijk is wanneer passie, toewijding en vakmanschap samenkomen. Voor wijnliefhebbers over de hele wereld blijft Château d'Yquem een symbool van het allerbeste dat de wereld van wijnen te bieden heeft.

De Wijnen van Château d'Yquem

Château d'Yquem staat bekend om zijn Sauternes, een type zoete witte wijn die wordt geproduceerd in de Sauternes-regio van Bordeaux. Deze wijnen zijn wereldberoemd om hun rijkdom, complexiteit en ongelooflijke verouderingspotentieel. Laten we enkele van de meest opmerkelijke wijnen van Château d'Yquem nader bekijken:

  • Château d'Yquem Grand Vin:

    • Omschrijving: Dit is de vlaggenschipwijn van het landgoed. Het heeft een diepe gouden kleur die met de tijd amber wordt. In de neus zijn er aroma'svan gedroogd fruit, abrikoos, honing en hints van specerijen. In de mond is het rijk en weelderig met een perfect evenwicht tussen zoetheid en zuurgraad. De afdronk is lang en gedenkwaardig.
    • Jaargangen: Hoewel elke jaargang zijn eigen unieke karakter heeft, zijn er enkele jaargangen zoals 1967, 2001 en 2015 die als uitzonderlijk worden beschouwd.
  • Ygrec d'Yquem:

    • Omschrijving: Dit is de droge witte wijn van Château d'Yquem. Het is een blend van Sémillon en Sauvignon blanc. De wijn heeft een heldere strogele kleur met aroma'svan citrusvruchten, witte bloemen en een hint van vanille. In de mond is het fris en levendig met een minerale afdronk.
    • Jaargangen: Hoewel het niet dezelfde verouderingspotentieel heeft als de Grand Vin, kan het nog steeds enkele jaren rijpen en zich ontwikkelen.
  • Château d'Yquem 'Lur-Saluces':

    • Omschrijving: Vernoemd naar de voormalige eigenaarsfamilie, is deze wijn een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van het landgoed. Het heeft een diepe amberkleur met aroma'svan gekonfijt fruit, karamel en kruiden. In de mond is het zijdezacht met een rijke textuur en een eindeloze afdronk.
    • Jaargangen: Net als de Grand Vin heeft deze wijn een geweldig verouderingspotentieel en kan hij tientallen jaren bewaard blijven.
  • Château d'Yquem 'Jeunesse':

    • Omschrijving: Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een jongere stijl van Sauternes, bedoeld om op jongere leeftijd te worden gedronken. Het heeft een lichtere gouden kleur met aroma'svan vers fruit en bloemen. In de mond is het levendig en fris met een zoete afdronk.
    • Jaargangen: Deze wijn is bedoeld om binnen enkele jaren na de release te worden gedronken.


Elke wijn van Château d'Yquem vertelt een verhaal van het landgoed, de mensen die er werken en de ongelooflijke terroir van de Sauternes-regio. Ze zijn een uitdrukking van vakmanschap, traditie en passie die generaties lang is doorgegeven.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...