Een grondige beoordeling van de Grand Cru Domaine des Lambrays

Domaine des Lambrays, gevestigd in het hart van de Bourgogne-regio, staat te boek als een icoon binnen de wereld van fijne wijnen. Dit Franse wijnhuis heeft, doorheen de turbulente geschiedenis van de wijnbouw, een status verworven die zowel door kenners als door liefhebbers wordt geëerd. Het domein, met name bekend om zijn Clos des Lambrays Grand Cru, manifesteert zich als een paragon van Franse wijnbouwkunde en biedt een onvergetelijke ervaring voor iedereen die het genoegen heeft deze wijn te proeven.

Het verhaal van Domaine des Lambrays weerspiegelt de evolutie van de Franse wijngaarden na de revolutie. Ondanks dat het landgoed versnipperd raakte, getuigt de hereniging van de diverse percelen in de jaren 70 van volharding en toewijding. Deze renaissance leidde tot een herstel van oude glorie, met de Clos des Lambrays Grand Cru als vlaggenschip.

De kwaliteit van de Clos des Lambrays Grand Cru begint bij de terroir - een exclusief stuk land, waar de bodem en microklimaat in perfecte harmonie de Pinot Noir druif koesteren. De bijna monopolistische bezitting van Domaine des Lambrays over deze drie hectare wijngaard is geen toeval; het is het resultaat van een nauwgezette inzet om de ultieme expressie van deze locatie in een fles te vangen.

Zorgvuldigheid is het wachtwoord bij de productie van deze Grand Cru. De Pinot Noir druiven worden met hand geplukt en ondergaan een strenge selectie. Hierdoor blijven enkel de beste druiven over, die vervolgens de unieke karakteristieken van hun herkomst meegeven aan de wijn. Tijdens de lange fermentatieperiode ontwikkelt de wijn complexiteit en diepte. De kunst van het ouderen in eikenhouten vaten doet daar nog een schepje bovenop door delicate houtachtige tonen toe te voegen zonder de fruitige intensiteit te overschaduwen.

Wanneer men de Clos des Lambrays Grand Cru uiteindelijk proeft, is het direct duidelijk dat dit een wijn is die zich van anderen onderscheidt. Het rijke pallet aan smaken balanceert rood fruit met kruiden en onthult als het ware lagen van smaak. De eerste indruk is er een van robijnrode verleiding, snel gevolgd door aroma'sdie de neus prikkelen met beloftes van wat gaat komen. Eenmaal in de mond is de wijn zowel rijk als complex; de structuur is stevig, maar wordt verzacht door frisse zuren die voor een uitgebalanceerd geheel zorgen.

De afdronk is die van legendes: lang, meeslepend en onvergetelijk. Het is duidelijk dat dit een wijn is die van moment tot moment beter wordt en de tand des tijds met verve weet te doorstaan. Voor zij die geduld kunnen opbrengen, zal het decennium van rijping de wijn naar een nog hoger niveau tillen, hoewel de wijn zelfs dan vaak nog een potentieel biedt voor verdere verfijning.

Voor investeerders biedt de Clos des Lambrays Grand Cru een aantrekkelijke prospect. De wijn is niet alleen gewild bij verzamelaars, maar ook bewonderd door iedereen die een gesofisticeerde en goed gerijpte wijn waardeert. Daarnaast is het een uitstekende keuze voor speciale gelegenheden of als parel in de kroon van elke wijnkelder.

De Domaine des Lambrays Clos des Lambrays Grand Cru overstijgt simpelweg de status van drank; het is een ode aan het rijke erfgoed van de Bourgogne, een getuigenis van het precisie vakmanschap van Domaine des Lambrays, en een onmiskenbare culinaire schat. In elke slok vindt men niet alleen de ziel van de Bourgogne terug, maar ook het verhaal van een landgoed dat generaties lang heeft gestreden om een dergelijke onberispelijke wijn voort te brengen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...