Yves Saint Laurent Museum viert 60ste verjaardag van eerste collectie

Het Yves Saint Laurent Museum in Parijs viert de 60ste verjaardag van de eerste collectie van de couturier met een tentoonstelling waarin zijn liefde voor glitter en goud wordt belicht. De tentoonstelling 'Gold by Yves Saint Laurent' is open tot 14 mei 2022 en onderzoekt de rol die goud heeft gespeeld in het werk van de couturier.

Het bevat meer dan veertig haute couture- en confectiekleding, accessoires en sieraden en benadrukt hoe de kleur goud essentieel is geworden voor het silhouet van Yves Saint Laurent. Van de allereerste knopen die zijn erwtenjassen sieren tot jurken die volledig van goud zijn gemaakt, geen enkele collectie is aan de 'gouden' touch van de couturier ontsnapt. Saint Laurents beheersing van goud komt tot uiting in zijn gebruik van brokaat, kant, pailletten, leer en borduurwerk, of het nu gaat om stof, sieraden, parfum of gouden glitters. „Ik hou van goud, het is een magische kleur; als je een vrouw reflecteert, is dat de kleur van de zon”, zei Saint Laurent.

De tentoonstelling is samengesteld door Elsa Janssen, directeur van het museum sinds maart 2022, in samenwerking met het curatorenteam van het museum en met de artistieke medewerking van Anna Klossowski (dochter van Loulou de La Falaise en petekind van Yves Saint Laurent). Het belicht het gebruik van goud door Saint Laurent tijdens een chrono-thematische reis door ornamenten, stoffen en prachtige materialen, terwijl tegelijkertijd wordt benadrukt hoe de tint vrouwen sterker heeft gemaakt en hoe Saint Laurent goud populair heeft gemaakt voor vrouwen. De kleur goud wordt gezien als een teken van rijkdom, macht en prestige, en Saint Laurent gebruikte die symboliek om stukken te maken voor een moderne vrouw.

De hoveling liet zien dat goud meer is dan het geven van een esthetisch effect, hij maakte van goud een manifest van vrouwelijke kracht. Hij gebruikte goud als eenvoudig detail in een totaallook, zoals in gouden knopen, of door een spel van materialen zoals lamé, leer en brokaat, of door de techniek van gevlochten stoffen tot borduren of quilten.

Opvallende looks zijn onder meer de jurk met juwelen, ontworpen uit zijn herfst-wintercollectie 1966 en gefotografeerd door David Bailey, jurken met lovertjes gedragen door Zizi Jeanmaire en Catherine Deneuve en een avondjurk met gesmolten metaaleffect gedragen door Violeta Sanchez in de haute couture-collectie lente/zomer 1981. De tentoonstelling toont ook de zigeunerjurk uit de haute couture-collectie lente-zomer 2000 met transparante stof bestrooid met gouden glitters. Er is ook een sectie gewijd aan het gebruik van gouden knopen door de couturier als juwelen. Van de wollen erwtenjas geïnspireerd op een zeemansgarderobe uit zijn haute couture-collectie voor lente/zomer 1962, compleet met vergulde knopen die doen denken aan het gevlochten touw dat aan boord van een schip werd gebruikt, tot de haute couture-collectie herfst/winter 1966 waar knopen werden gebruikt in cocktail- en avondensembles.

Naast de creaties van Saint Laurent nodigde het museum de Belgische beeldhouwer Johan Creten uit om vijf werken tentoon te stellen om te laten zien hoe goud kunstenaars altijd heeft geïnspireerd.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...