Yves Saint Laurent Museum viert 60ste verjaardag van eerste collectie

Het Yves Saint Laurent Museum in het sierlijke hart van Parijs, een stad die zowel de mode als kunst ademt, staat in het teken van een bijzondere viering. Op de agenda staat de gedenkwaardige viering van de 60ste verjaardag van de allereerste collectie van de Franse couturier Yves Saint Laurent. Befaamd om zijn vernieuwende inzichten en grensverleggende ontwerpen heeft Yves Saint Laurent een onuitwisbare afdruk gemaakt op de wereld van haute couture. Een bijzonder aspect van zijn nalatenschap wordt nu uitgelicht in een schitterende tentoonstelling: Gold by Yves Saint Laurent .

De expositie, die duurt tot 14 mei 2022, is een eerbetoon aan de liefde van de designer voor de meest feestelijke aller kleuren: goud. Met meer dan veertig creaties, waaronder haute couture- en prêt-à-porterkleding naast accessoires en sieraden, biedt het museum bezoekers een diepgaande kijk op hoe Yves Saint Laurent goud verwerkte in zijn werk. Elke creatie weerspiegelt de uniciteit van zijn benadering, waarbij hij niet alleen het gebruik van goud als kleur of materiaal viert, maar ook als symbool van luxe, kracht en zelfverzekerdheid.

Yves Saint Laurent zag goud als een magische kleur. "Ik hou van goud," verklaarde hij ooit, "het is een magische kleur; als je een vrouw reflecteert, is dat de kleur van de zon". Deze uitspraak vormt dan ook als het ware het thematische hart van de tentoonstelling. Hij gebruikte goud niet louter als ornament, maar gaf het een centrale rol in zijn esthetiek, een manifest van vrouwelijke empowerment.

De directeur van het museum, Elsa Janssen, aangesteld sinds maart 2022, heeft samen met het curatorenteam en de artistieke bijdrage van Anna Klossowski een reis samengesteld die getuigt van de fascinatie van de couturier voor dit kostbare metaal. Het toont een fascinerende chrono-thematische route door de verschillende perioden en stijlen, van het gebruik van gouden knopen die zijn jassen sierden tot volledig uit goud vervaardigde jurken. Elk ontwerp demonstreert zijn vermogen om goud toe te passen in brokaat, kant, pailletten, leer en borduurwerk.

Een aantal iconische stukken springt eruit, zoals de juwelenjurk uit de herfst-wintercollectie van 1966, vereeuwigd door fotograaf David Bailey, en avondjurken gedragen door sterren als Zizi Jeanmaire en Catherine Deneuve. Verder is de betoverende avondjurk met een gesmolten metaaleffect uit de lente/zomer haute couture-collectie van 1981 aanwezig, alsook de zigeunerjurk uit de collectie van lente-zomer 2000, versierd met gouden glitters op transparante stof.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de erfstukken van de couturier, zoals de wollen erwtenjas geïnspireerd op zeemanskleding uit zijn haute couture-collectie voor lente/zomer 1962. Met de vergulde knopen herinnerend aan het gevlochten touw gebruikt aan boord van schepen, toont het stuk hoe Saint Laurent goud inzette voor een moderne, assertieve look. In de herfst/winter collectie van 1966 hebben de knopen een prominente rol in cocktail- en avondensembles.

De interactie tussen mode en andere kunstdisciplines wordt ook beklemtoond door de uitnodiging aan de Belgische beeldhouwer Johan Creten. Vijf van zijn werken worden tentoongesteld, wat bevestigt dat de invloed van goud zich uitstrekt over de hele kunstwereld.

Het Yves Saint Laurent Museum blijft met deze expositie trouw aan zijn missie om de geest en innovaties van een van 'swerelds meest gerespecteerde ontwerpers te vieren. Voor iedereen met een passie voor mode en kunst is dit een unieke gelegenheid om te zien hoe Yves Saint Laurent de kleur goud eigen maakte en deze omvormde tot een krachtig symbool van vrouwelijkheid en elegantie. De magie en majesteit van goud komen in elke creatie tot leven, getuige van de onmiskenbare erfenis van Yves Saint Laurent, die vandaag de dag nog steeds vrouwen over de hele wereld inspireert.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...