Vier Burns Night in Noordoost-Engeland op deze locaties

Burns Night, een van de meest iconische Schotse tradities, wordt overal in het Verenigd Koninkrijk gevierd ter ere van de verjaardag van de nationale dichter Robert Burns. Dit jaarlijkse evenement op 25 januari is een avond vol poëzie, doedelzakmuziek, haggis en whisky. In het noordoosten van Engeland zijn er talloze locaties die dit culturele festijn op hun eigen unieke manier vieren.

In Newcastle wordt Burns Night vaak herdacht met een mengeling van traditionele elementen en moderne wendingen. Eén notabele plek waar men zich kan onderdompelen in de viering is het historische Blackfriars Restaurant. Hier combineert men lokale ingrediënten met klassieke Schotse gerechten, zoals Cock-a-leekie soep, haggis, neeps en tatties en een scala aan whisky's, waarmee de bezoekers worden uitgenodigd om de rijke culinaire tradities te verkennen.

Niet ver van Newcastle ligt de stad Gateshead, waar de Winter Gardens een Burns Supper aanbiedt, omringd door weelderige planten en een serene atmosfeer. Gasten kunnen genieten van een driegangenmenu met Schotse favorieten, terwijl ze luisteren naar de doordringende melodieën van de Great Highland Bagpipe.

Voor diegenen die iets avontuurlijkers zoeken, is er de Burns Night Whisky Tasting bij Wylam Brewery in Exhibition Park. Whiskyliefhebbers krijgen de kans om verschillende distillaten te proeven, elk met hun eigen verhaal en smaakprofiel, onder begeleiding van deskundige sommeliers.

In Durham verovert The Library, een gezellige pub bekend om zijn uitstekende selectie van ambachtelijke brouwsels en gastro-pubgerechten, de essentie van Burns Night met een speciaal evenement dat toegewijd is aan de Schotse bard. Met een menu dat zowel vegetarische haggis als de meer traditionele versie aanbiedt, zorgt de pub voor inclusiviteit en bereikt daarmee een breed scala van klanten.

The Beamish Hall Hotel, niet ver buiten de stedelijke kern, voegt een vleugje glamour toe aan de avond. Hun Black Tie Burns Night Gala is een verfijnde aangelegenheid met een luxueus vijfgangendiner, Schotse muziek en dans, en uiteraard de onmisbare 'Address to a Haggis', een eerbetoon aan het kenmerkende Schotse gerecht.

South Shields, met zijn kustlijn en maritieme geschiedenis, biedt ook een idyllische achtergrond voor Burns-vieringen. The Customs House bundelt cultuur en cuisine in een avond die alle zintuigen prikkelt. Hun programma omvat niet alleen het diner, maar ook een reeks optredens van Schotse artiesten.

Aan de rand van Northumberland, in The Angel of Corbridge, kunnen gasten zich warmen aan een knapperend haardvuur terwijl ze zich te goed doen aan een traditioneel Burns-maaltijd, compleet met een goede slok whisky om de avond af te ronden.

Het is niet alleen de individuele invulling van Burns Night die deze evenementen zo gedenkwaardig maakt, maar ook het samenkomen van gemeenschappen om de nalatenschap van Robert Burns te vieren. Van de landelijke charme in Northumberland tot de stedelijke energie van Newcastle, het noordoosten van Engeland omarmt de Schotse cultuur met open armen. Het is deze verwelkomende geest, gekoppeld aan de hartelijke gastvrijheid en de rijke culturele ervaring, die ervoor zorgt dat Burns Night in deze regio een niet te missen evenement is.

Terwijl mensen uit alle windstreken van het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten samenkomen om de verjaardag van Robert Burns te vieren, is de viering niet beperkt tot het traditionele Burns Supper. Vele organisaties, clubs en groepen vinden creatieve manieren om hun bewondering voor de Schotse dichter te uiten. Scholen bieden lessen over de poëzie van Burns, bibliotheken organiseren leesavonden en zelfs sportclubs houden wedstrijden, soms met een Schots thema.

Naast de openbare vieringen is er ook een toename van privé-evenementen voor Burns Night. Gastheren en gastvrouwen versieren hun huizen met Schotse vlaggen, tartans en afbeeldingen van de dichter. Men organiseert ook vaak kleinschalige bijeenkomsten waarbij de poëzie van Burns wordt voorgelezen, afgewisseld met het spelen van traditionele Schotse muziek.

Naarmate de interesse in Schotse cultuur blijft groeien, neemt ook de veelzijdigheid van Burns Night toe. Thema-evenementen zoals 'Burns Night Cruises' langs de Tyne-rivier, waarbij gasten kunnen genieten van het landschap en tegelijkertijd luisteren naar iconische gedichten als 'Auld Lang Syne' of 'Tam o' Shanter', worden steeds populairder.

De impact van Robert Burns reikt echter veel verder dan één nacht per jaar. Zijn werk heeft internationaal aanzien en inspireert mensen wereldwijd. Burns-festivals vinden plaats in landen zoals Canada, Australië en zelfs Rusland, waar liefhebbers van zijn werk samenkomen om hun culturele banden te vieren. Zo blijft de geest van Robert Burns leven in de harten van velen, ver buiten de grenzen van Schotland.

Het benadrukt ook het belang van literaire figuren en hoe zij een natie kunnen belichamen, zelfs honderden jaren na hun dood. Burns staat symbool voor de Schotse identiteit en wordt gerespecteerd voor zijn bijdragen aan de Schotse taal en literatuur. Door de wereldwijde viering van Burns Night blijft zijn nalatenschap invloedrijk in het bevorderen van culturele uitwisseling en begrip.

Maar wat maakt Robert Burns zo speciaal? Waarom blijven zijn gedichten en liederen resoneren bij zo'n divers publiek? Ten eerste, het universele karakter van zijn thema's– liefde, natuur, broederschap – spreekt tot iedereen, ongeacht afkomst of nationaliteit. Ten tweede, zijn gebruik van het Schotse dialect brengt een authentiek geluid dat mensen intrigeert en uitnodigt om dieper in de Schotse cultuur te duiken. Tot slot, zijn talent om complexe menselijke emoties in zijn werken vast te leggen, maakt hem een tijdloze figuur in de literaire wereld.

Burns Night is dus veel meer dan een jaarlijks banket; het is een mondiale herdenking van een man wiens woorden de tand des tijds hebben doorstaan en nog steeds relevant blijven. Terwijl we genieten van de haggis en whisky, is het belangrijk om stil te staan bij de rijke literaire erfenis die Burns achterliet – een nalatenschap die ons verbindt, ons uitdaagt en ons inspireert.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...