Tentoonstelling toont kunstwerken van Francois-Xavier en Claude Lalanne

Gisteren kondigde Sotheby's in Los Angeles vol enthousiasme aan dat ze werken van de gerenommeerde beeldhouwers Claude en François-Xavier Lalanne zullen presenteren op een verkooptentoonstelling. Het artistieke duo heeft een vruchtbaar oeuvre gecreëerd dat poëzie, dromen en humor vermengt. Ze lieten zich inspireren door flora en fauna en creëerden grillige kunstwerken die niet alleen visueel aantrekkelijk waren, maar ook praktisch te gebruiken waren.

François-Xavier Lalanne werd in 1927 geboren in Agen en verhuisde na de oorlog naar Parijs om schilder te worden. Claude Dupeux, zijn toekomstige echtgenote, ontmoette hij tijdens zijn eerste tentoonstelling in de Cimaise Gallery in Parijs in 1952. Na deze ontmoeting stopte hij met schilderen en begon hij te werken met Claude. De eerste gezamenlijke tentoonstelling van Claude en François-Xavier, getiteld Zoophite, vond plaats in 1964 in de J. Gallery. François-Xavier Lalanne vond een bestiarium uit dat bestond uit verschillende dieren, waaronder schapen, die zijn favoriete dier waren. Claude Lalanne daarentegen is een Franse beeldhouwer en ontwerper die haar carrière nauw verbonden heeft met het duo Les Lalanne dat ze vormde met haar man François-Xavier. Ze deelden een poëtisch en dromerig universum geïnspireerd door de dierlijke en plantaardige werelden die de basis vormden voor hun eigen werken.

Haar stukken zijn verworven door enkele van de grootste verzamelaars zoals Yves Saint Laurent, Pierre Bergé, Peter Marino of Jacques Grange. Het duo-team exposeert over de hele wereld en hun retrospectief van 2010, georganiseerd door het Musée des Arts Décoratifs, is een van de laatste grote tentoonstellingen van het paar. Claude Lalanne stierf op 10 april 2019 in Fontainebleau en vorig jaar wijdde galeriehouder Jean-Gabriel Mitterand een persoonlijke tentoonstelling aan haar. De tentoonstelling bij Sotheby's in Los Angeles zal de intieme wereld illustreren waarin Claude en François-Xavier leefden en een voorproefje geven van de speelse, surrealistische en zeer modieuze esthetiek die ze belichaamden en voortbrachten in hun sculpturen. Het artistieke duo heeft grote waardering ontvangen voor hun werk.

François-Xavier werd in 1968 benoemd tot Ridder van Kunst en Letteren en zijn werken zijn verworven door grote verzamelaars zoals Yves Saint Laurent en Pierre Bergé, de Rothschilds of Noailles. Hun werken zijn wereldwijd tentoongesteld, zowel in galeries als musea. De retrospectieve die in 2010 werd georganiseerd door het Musée des Arts Décoratifs is een van de laatste grote tentoonstellingen van het duo. Francois-Xavier en Claude Lalanne hebben niet alleen samengewerkt als het duo Les Lalanne, maar ook individueel. Na de dood van Francois-Xavier in 2008, heeft Claude nog steeds veel gedaan om hun werk voort te zetten en nieuwe stukken te creëren.

Zo heeft ze onder andere samengewerkt met grote modehuizen zoals Louis Vuitton en Hermès om sculpturen te maken voor hun etalages. Daarnaast is haar werk ook te zien in verschillende permanente collecties, waaronder het Centre Pompidou in Parijs en het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum in New York. In 2018 organiseerde het Musée des Arts Décoratifs in Parijs een tentoonstelling die volledig was gewijd aan het werk van Claude Lalanne en in 2021 werd een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Les Lalanne georganiseerd in het Museum of Fine Arts in Houston. Het werk van Les Lalanne is niet alleen te bewonderen in galerijen en musea, maar ook in de openbare ruimte.

Zo staan er verschillende monumentale sculpturen van het duo in diverse steden over de hele wereld, waaronder Parijs, New York en Tokio. Een van de bekendste werken in de openbare ruimte is waarschijnlijk de Le Choupatte, een reusachtige bronzen kool met pootjes die zich bevindt op het Place Vendôme in Parijs. Het werk is meer dan drie meter hoog en werd in 2000 geïnstalleerd als onderdeel van een tentoonstelling in opdracht van de Franse modeontwerper Christian Dior. Les Lalanne hebben ook samengewerkt met modeontwerpers zoals Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld, voor wie ze sculpturen maakten om hun winkels te decoreren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...