JR monumentale kunstinstallatie verandert de Opéra Garnier

Net als Christo, die bekend staat om het camoufleren van monumenten, heeft JR de Opéra de Paris en zijn Belle Époque-gevel ontworpen door Charles Garnier gekozen voor een grootschalige artistieke gebeurtenis.

Terwijl het de restauratiewerkzaamheden van de opera verbergt, vergeet de tijdelijke installatie niet om animaties aan te bieden, met een focus op de aanstaande projectie van werken uit het repertoire van deze tempel van de lyrische kunst in het hart van de Lichtstad.

Het verbergen van deze steigers, die ik niet zou willen zien, is niet weer een opdracht van de burgemeester van Parijs met het oog op de Olympische Spelen van Parijs 2024, maar eerder een trend die al enige tijd in de straten van de hoofdstad heerst. Maar deze keer gaat het niet om een nieuw merkevenement zoals de zeer succesvolle van Dior, Vuitton, Chanel en anderen. Nee, hier gaat het om de betrokken kunstenaar en koning van de straatkunst: JR...

Een werk geïnspireerd door zowel geschiedenis als filosofie

Sinds woensdag 6 september kunnen Parijzenaars en toeristen van de grote warenhuizen in de buurt een monumentaal doek zien dat de hoofdgevel van de Opéra Garnier bedekt. De renovatiewerkzaamheden, die in april 2023 begonnen, zullen doorgaan tot eind 2024.

Op dit doek, dat een trompe-l'oeil decor toont, zien we een rotsachtige opgraving, alsof het gebouw wordt opengereten.

Een nieuwe anamorfose van een monument dat de kunstenaar op zijn Instagram beschrijft als 'de ingang van een enorme grot die uitkomt op een perspectief van rots en licht'.

Met romantische codes uit de 19e eeuw, in de stijl van schilder Hubert Robert, maar ook met verwijzingen naar de grote scenografieën van de opera'svan Berlioz of Wagner, lijken de Napoleon III architectuurelementen gevangen in een dubbele tijdsbeweging.

Naast de ruïnes van een verleden waarin de Parijse monumenten worden onderworpen aan hun eigen fragiliteit en hun eeuwige karakter in twijfel trekken, zien we een werk in permanente wederopbouw, zoals blijkt uit de vele aanwezige steigers. Een knipoog naar de echte en noodzakelijke werken die fysiek als basis dienen voor deze nieuwe installatie.

Het werk gaat gepaard met psychologische reflectie.

JR heeft ervoor gekozen om een filosofisch concept te illustreren dat zowel bekend is bij studenten als moeilijk te begrijpen: de grotmythe.

Met andere woorden, een plaats waarvan de uitgang toegang geeft tot kennis en begrip van de wereld zoals beschreven door Plato in zijn werk De Republiek.

Maar de verklaring benadrukt ook dat deze grot de toeschouwer terugbrengt naar de 'oorsprong van ballet en opera, toen zang en dans de goden van het archaïsche Griekenland vierden in grotten die waren ingericht voor festiviteiten.'

Een nieuw verheven monument

Deze installatie in de Opéra Garnier maakt deel uit van het voortdurende werk van de kunstenaar JR - wiens echte naam Jean-René is - geboren in 1983. Net als zijn herkenbare silhouet, bestaande uit een hoed en zonnebril: zwart en wit.

Veel stedelijke en andere monumenten zijn door zijn deskundige handen gegaan, zoals het Trocadéro-plein onder de Eiffeltoren, de Louvre-piramide in Parijs - tweemaal (2016 en 2019) - en het Palazzo Farnese in Rome en het Palazzo Strozzi in Florence.

Net als de pedagogische techniek van de anatomische modellen die te zien zijn in natuurwetenschappelijke handboeken, doet zijn Florentijnse werk, genaamd La Ferita, oftewel 'de wond', denken aan het werk dat momenteel wordt getoond in het Palais Garnier.

Zijn installatie onder de Eiffeltoren in mei 2021 geeft de indruk van leegte.

Maar degene wiens land de straten van de hele wereld zijn, weet ook ver weg te gaan van de stedelijke drukte, zoals in 2021, toen hij de tweede piramide van Egypte, de piramide van Kephren, liet verdwijnen.

Het is al twintig jaar geleden dat deze gepassioneerde fotograaf en straatkunstenaar met zijn gigantische fotocollages monumenten en stedelijke herkenningspunten herinterpreteert.

Als betrokken kunstenaar is niets aan het toeval overgelaten, zelfs niet zijn roeping, die ontstond uit graffiti die hij in zijn tienerjaren ontdekte.

Zijn werk in het Palazzo Strozzi, midden in de lockdown, was bedoeld om te protesteren tegen de sluiting van musea.

Hij beschrijft zijn houding zelf als stedelijk activisme. Hij perfectioneert zijn discipline door zijn collages op oppervlakken zo divers als muren, daken of kelders te plakken.

Tot het punt dat hij graag zegt dat hij 'de grootste kunstgalerie ter wereld bezit: de muren van de hele wereld.'

Openlucht maar vooral met open hart, het werk van JR speelt in op de nabijheid van zijn publiek, aarzelt niet om het te betrekken bij de installatie, of zelfs door interactieve werken te creëren die tot nadenken stemmen.

Een spectaculair programma voor operaliefhebbers

Met deze nieuwe installatie van kunstenaar JR wil de Opéra de Paris de lyrische kunst openbreken - nog steeds gezien door velen als elitair - en de opera dichter bij een publiek brengen dat niet gewend is aan de intieme sfeer van zijn iconische zaal en nog minder aan het repertoire van deze tempel van zang en dans.

Net als een operaboekje stelt de kunstenaar een metamorfose van de gevel van de Opéra Garnier voor in twee akten, de eerste in september en de tweede in november.

De Act I, getiteld 'De Ingang van de Grot', leidt tot het trompe-l'oeil-doek en een programma dat het repertoire van de Opéra de Paris benadrukt. Er worden niet minder dan vier openluchtvoorstellingen aangeboden aan het publiek, gratis toegankelijk, van 21:15 tot 22:00 uur, met werken van auteurs zoals Béjart en Rameau.

Onder de geprogrammeerde werken bevindt zich 'Les Bosquets', een ballet gecombineerd met een korte film gecreëerd door JR in samenwerking met het New York City Ballet, op originele muziek van Woodkid, Hans Zimmer en Pharell Williams, met danser Lil Buck. Deze act markeert zijn debuut als choreograaf, geïnspireerd door zijn eerste project 'Portrait d'une Génération' en de rellen van 2015. Het werk werd gepresenteerd op het Tribeca Film Festival en werd zes keer opgevoerd in het Lincoln Center in New York in 2014.

Vervolgens komt Act II in november met een decorwisseling. De installatie op de gevel van het gebouw wordt vervangen door een toneelgordijn, ontworpen door de Kunsthuizen gevestigd in 19M, met name de borduurwerkplaats Atelier Montex.

Het grote publiek wordt door de Galerie du 19M uitgenodigd om gratis kennis te maken met borduren en zo deel te nemen aan de creatie van dit werk, van half september tot eind oktober.

Een echt theater in het theater, het werk van JR en de omliggende animaties beloven een totale onderdompeling in de podiumkunsten, in de vorm van een terugkeer naar de natuurlijke staat. Een heel programma!


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...