Schilderij van Marilyn Monroe van Andy Warhol verkocht voor recordbrekend bedrag

Andy Warhol's iconische schilderij uit 1964 van Marilyn Monroe getiteld Shot Sage Blue Marilyn, is officieel verkocht voor €195 miljoen dollar door Christie's. In iets minder dan vier minuten werd het schilderij overgenomen door een onbekende koper, waardoor het het best geprijsde 20e-eeuwse kunstwerk ooit is verkocht.

Christie's specialist Alex Rotter vertelde de New York Times: „We hebben het duurste schilderij van de 20e eeuw verkocht. Dit is een grote prestatie. ” Het schilderij, dat een stuk van 40 inch bij 40 inch is, heeft het vorige Basquiat-schedelschilderij dat in 2017 bij Sotheby's werd verkocht overschaduwd voor €110,5 miljoen € en Warhol's eigen auto-ongelukschilderij dat in 2013 voor €105,4 miljoen € werd verkocht.

Voorafgaand aan de veiling zei Rotter: „Shot Sage Blue Marilyn is het absolute toppunt van American Pop. Het schilderij overstijgt het genre van de portretten en vervangt kunst en cultuur uit de 20e eeuw. Naast Botticelli's geboorte van Venus, Da Vinci's Mona Lisa en Picasso's Les Demoiselle d'Avignon, is Warhol's Marilyn een van de grootste schilderijen aller tijden. Christie's bevestigt dat dit stuk „een van de zeldzaamste en meest transcendente beelden die er bestaan” is en schatte de prijs voorafgaand aan de verkoop in de buurt van de €200 miljoen € regio.

Het schilderij werd verkocht op Christie's liefdadigheidsveiling, waar alle opbrengsten gaan naar de in Zwitserland gevestigde Thomas and Doris Ammann Foundation Zurich, die zich inzet voor het opzetten van gezondheidszorg- en onderwijsprogramma's voor kinderen over de hele wereld.

Over Andy Warhol

Andy Warhol was een Amerikaanse kunstenaar, filmmaker en producer die een leidende figuur was in de Pop Art-beweging van de jaren 60. Hij werd geboren in Pittsburgh, Pennsylvania in 1928 en groeide op in een arbeidersgezin. Warhol begon zijn carrière als commercieel kunstenaar in New York City, waar hij werkte in de reclame en illustreerde voor modetijdschriften. Hij werd beroemd vanwege zijn gebruik van massaproductie-afbeeldingen en alledaagse consumentenproducten in zijn kunst.

Het werk van Warhol kenmerkte zich vaak door afbeeldingen van beroemdheden, zoals Marilyn Monroe, Elvis Presley en Elizabeth Taylor, evenals andere alledaagse objecten zoals soepblikjes, Coca-Cola-flessen en Brillo-dozen. Hij gebruikte een verscheidenheid aan technieken in zijn werk, waaronder zeefdrukken, schilderen en film maken.

Een van Warhols meest bekende werken is zijn serie schilderijen van Campbell's soepblikjes, die hij produceerde in 1962. Dit werk daagde de traditionele definitie van kunst uit en bracht een culturele discussie op gang over wat kunst is.

Warhol stond ook bekend om zijn bijdragen aan de wereld van de film. Hij creëerde een aantal experimentele films, waaronder "Sleep", die bestaat uit beelden van een man die zes uur slaapt, en "Empire", die acht uur aan beelden van het Empire State Building toont.

Warhol stierf in 1987 op 58-jarige leeftijd. Hij liet een erfenis van kunst achter die vandaag de dag nog steeds van invloed is op de hedendaagse kunst. Zijn gebruik van massaproductie-afbeeldingen en consumentenproducten in zijn kunst daagde traditionele ideeën over wat kunst kon zijn uit en inspireerde een generatie van kunstenaars om populaire cultuur in hun werk te omarmen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...