Nieuw Vintage programma van Cartier herstelt felbegeerde horloges en sieraden

Vintage Cartier is altijd populair geweest en de Parijse juwelier heeft altijd een selectie van dergelijke stukken verkocht in zijn belangrijkste boetieks, waaronder Fifth Avenue in New York, Bond Street in Londen en Rue de la Paix in Parijs. Maar nu de secundaire markt in bijna elke luxesector in volle gang is, heeft het huis besloten om het aanbod uit te breiden.

Er is veel vraag naar ons en er komen veel vragen van klanten, zegt Pierre Rainero, directeur imago, erfgoed en stijl van Cartier.

Het nieuwe Tank Française-horloge van Cartier past subtiel het commerciële vintage-programma van de geliefde klassieker Cartier uit de jaren 90 aan, bekend als Cartier Tradition, werd officieel opgericht in 1996 en werd bedacht door Rainero, die sinds de jaren 80 in verschillende functies bij het bedrijf werkt.

Het is uitgegroeid van een handvol stukken verspreid over de grote winkelpuien tot een inventaris die groot genoeg is om een vleugel van een tentoonstellingsruimte te vullen. Hoewel sommige items nog steeds achter vitrines in de winkel worden tentoongesteld, worden de meeste stukken, variërend in prijs van 20.000 en hoger, aan geselecteerde VIP-klanten over de hele wereld getoond tijdens hoogwaardige sieradenpresentaties.

Tot de hoogtepunten die momenteel beschikbaar zijn op het moment van publicatie behoren een grandioze turquoise halsketting in 18-karaats geelgoud uit 1956 en een vogelbroche met diamanten en onyx uit 1929 met een gekantelde citrien als middelpunt.

Het idee om die steen in een bepaalde hoek te plaatsen om een positie, houding of houding te creëren, is ontstaan uit die specifieke steen, zegt Rainero. Dat vind ik leuk, omdat het een manier van creëren laat zien die erg Cartier is.

Het restauratieproces van het huis is zo gedetailleerd dat het maanden kan duren om de juiste materialen te vinden voor kwaliteit en historische nauwkeurigheid. Het is altijd de bedoeling om een stuk voor te stellen dat het dichtst bij de eerste keer werd verkocht, of, moet ik zeggen, de laatste keer, omdat Cartier soms hetzelfde stuk op verzoek van een klant heeft aangepast, legt Rainero uit.

Als er bij sieraden stenen ontbreken, moeten de kwaliteit, kleur en antieke snit worden afgestemd op de stenen die al in het sieraad aanwezig zijn. Dit is altijd een uitdaging, omdat het deel uitmaakt van de geest, of de essentie van een stuk, toen het werd geboren, zegt hij.

Horloges krijgen dezelfde behandeling, tot aan het uurwerk toe, waarbij elk stuk met de hand opnieuw wordt gemaakt. Vaak duikt Cartier in zijn archief van stenen of horlogeonderdelen die specifiek zijn voor het tijdperk. Als dat niet mogelijk is, wordt de steen gewonnen of worden de onderdelen opnieuw gemaakt zoals ze waren bij het begin.

Stukken worden doorgaans teruggekocht van klanten, hoewel Rainero opmerkt dat ze soms bij dealers worden gekocht, met name in Londen waar hij zegt dat de antiekmarkt het meest ontwikkeld is, maar zelden bij veilinghuizen. Vanuit het perspectief van de koper ligt het voordeel in de authenticatie van ontwerp, materiaal en proces: elk stuk wordt geleverd met een gedetailleerd rapport over de gebruikte materialen, de geschiedenis van het ontwerp en elke stap van de geïmplementeerde restauratieprocessen.

De herkomst wordt echter nooit bekendgemaakt om de identiteit van vorige eigenaren te beschermen. Naast de gegarandeerde authenticiteit en tijdloze schoonheid van elk stuk bestaat er nog een andere overtuigende reden om te investeren in een erfstuk van Cartier Tradition. Sinds een paar jaar kopen we enkele stukken terug van klanten uit de begintijd van het officiële vintageprogramma, zegt Rainero


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...