Marjan van Aubel - innovatie in design op Art Week Miami

In de sprankelende wereld van kunst en design neemt Marjan van Aubel een bijzondere plaats in door haar vernieuwende benadering van duurzaamheid. Haar werk is een samensmelting van design, technologie en wetenschap, waarbij ze de grenzen verlegt van wat mogelijk is met zonne-energie. Tijdens de prestigieuze Miami Art Week heeft Van Aubel de kans gekregen om haar creaties te tonen aan een publiek dat zowel kunstminnaars als invloedrijke spelers in de kunstwereld omvat. Hier presenteert zij haar Solar Table, een meubelstuk dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel door zijn vermogen om energie te genereren.

Marjan van Aubel heeft een achtergrond in zowel design als wetenschap, waardoor ze in staat is om kritisch na te denken over milieuvraagstukken en deze om te zetten in innovatieve oplossingen. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Royal College of Art, waar ze zich specialiseerde in het ontwerpen van producten die duurzame energiebronnen integreren. Haar doel is om mensen bewuster te maken van en toegang te geven tot hernieuwbare energie.

De Solar Table is een sprekend voorbeeld van hoe Van Aubel haar visie op duurzaamheid en design vertaalt naar een tastbaar product. De tafel absorbeert daglicht dat wordt omgezet in elektriciteit, die kan worden gebruikt om mobiele telefoons of andere apparaten op te laden. Dit maakt de Solar Table zowel een artistiek als nuttig element in het huishouden. De tafel is uitgerust met geïntegreerde zonnecellen die vrijwel onzichtbaar zijn, waardoor de esthetiek van het meubelstuk intact blijft zonder de functionaliteit ervan te ondermijnen.

Haar werk heeft de aandacht getrokken van Lexus, die van Aubel heeft gekozen als een van de zeven visionaire kunstenaars voor hun Lexus Design Award. Dit programma beloont innovatieve ontwerpers die een verschil willen maken in de wereld. Van Aubel werd uit meer dan tweeduizend inzendingen geselecteerd om haar project 'Current Table' tentoon te stellen tijdens de Milan Design Week voordat ze naar Miami kwam. Het succes van dit project heeft haar de mogelijkheid gegeven om haar werk op het mondiale podium te tonen en haar boodschap over het belang van duurzame energie te verspreiden.

Tijdens het interview met Surface Magazine deelt Van Aubel dat haar inspiratie niet alleen komt van het streven naar duurzaamheid, maar ook uit een fascinatie voor natuurlijke processen zoals fotosynthese. Haar manier van werken wordt gekenmerkt door een nauwe samenwerking met wetenschappers en technologen, waarmee ze het potentieel van zonne-energie tot nieuwe hoogten brengt. Ze ziet haar rol niet alleen als ontwerper, maar ook als een facilitator die de krachten van verschillende disciplines bundelt om gezamenlijk tot oplossingen te komen.

Bovendien spreekt Van Aubel over de rol van kleur in haar werk, waarbij ze uitlegt dat kleur veel meer is dan een esthetische keuze. Kleuren hebben effect op hoe licht wordt geabsorbeerd en omgezet in energie. Door middel van haar ontwerpen wil ze laten zien dat schoonheid en functionaliteit hand in hand kunnen gaan.

Voor Van Aubel betekent succes niet alleen het creëren van een mooi object, maar ook het creëren van een positieve impact op de omgeving en het stimuleren van verandering in hoe mensen over energie denken en dit gebruiken. Deze visie heeft haar tot een prominent figuur gemaakt in de wereld van duurzaam design.

Verder kijken we naar de toekomst van duurzaam design, waar Marjan van Aubel een toonaangevende figuur zal blijven met haar innovatieve benadering. Ze werkt aan een verscheidenheid aan projecten, waaronder het ontwikkelen van innovatieve zonnepanelen die in gebouwen kunnen worden geïntegreerd, wat de weg zou kunnen banen naar een toekomst waarin gebouwen niet alleen energie-efficiënt zijn, maar ook functioneren als energieopwekkers.

In essentie is het werk van Marjan van Aubel een inspiratiebron voor iedereen die geïnteresseerd is in de kruising van technologie, kunst en duurzaamheid. Haar deelname aan evenementen zoals de Miami Art Week en samenwerkingen met merken als Lexus bewijzen dat er een groeiende belangstelling is voor ontwerpen die niet alleen het oog strelen, maar ook bijdragen aan een betere wereld.

Met haar oog voor detail, passie voor duurzaamheid en bereidheid om de status quo uit te dagen, is Marjan van Aubel een levend bewijs dat design meer is dan alleen esthetiek; het is een krachtige tool voor positieve verandering in onze samenleving.

Nu het belang van duurzaamheid steeds zichtvoller wordt in onze hedendaagse samenleving, is het duidelijk dat de rol van ontwerpers zoals Marjan van Aubel alleen maar belangrijker zal worden. Door kunst en praktische toepassingen op zo'n unieke manier met elkaar te verbinden, inspireert zij anderen om na te denken over hoe we de middelen van onze planeet op een slimmere en meer respectvolle manier kunnen gebruiken.

Het is de hoop dat het werk van pioniers zoals Van Aubel als een katalysator zal werken voor toekomstige generaties ontwerpers, wetenschappers en consumenten om nog meer manieren te vinden waarop design kan bijdragen aan een duurzame toekomst voor iedereen.

 

- Wat maakt de Solar Table van Marjan van Aubel bijzonder? De Solar Table van Marjan van Aubel is bijzonder omdat het een esthetisch aantrekkelijk meubelstuk is dat ook functioneel is door zijn vermogen om energie te genereren door daglicht om te zetten in elektriciteit.
- Welke achtergrond heeft Marjan van Aubel die bijdraagt aan haar werk? Marjan van Aubel heeft een achtergrond in zowel design als wetenschap, met studies aan de Gerrit Rietveld Academie en het Royal College of Art, wat haar in staat stelt om te focussen op het integreren van duurzame energiebronnen in haar ontwerpen.
- Waarom werd Marjan van Aubel geselecteerd voor de Lexus Design Award? Marjan van Aubel werd geselecteerd voor de Lexus Design Award omdat zij innovatieve ontwerpen maakt die een verschil willen maken in de wereld, zoals gedemonstreerd door haar project 'Current Table'.
- Hoe draagt Marjan van Aubel bij aan de perceptie van duurzame energie? Marjan van Aubel draagt bij aan de perceptie van duurzame energie door ontwerpen te creëren die duurzaamheid toegankelijker en aantrekkelijker maken, waardoor mensen gestimuleerd worden om na te denken over en gebruik te maken van hernieuwbare energie.
- Wat is Van Aubel'svisie op succes in design? Volgens Marjan van Aubel betekent succes in design niet alleen het creëren van een esthetisch aantrekkelijk object, maar ook het teweegbrengen van een positieve impact op de omgeving en het bevorderen van verandering in de manier waarop mensen over energie denken en dit gebruiken.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...