Loewe's ambachtelijke wereldmode een terugblik in Shanghai

Het Spaanse luxemerk Loewe heeft een indrukwekkende mode-retrospectief opgesteld in het Shanghai Exhibition Centre. Deze tentoonstelling, getiteld 'Crafted Worlds', biedt een diepgaande blik op de rijke geschiedenis van het merk en de nadruk op vakmanschap en innovatie binnen de mode-industrie. Loewe, opgericht in 1846 en nu deel uitmakend van de LVMH-groep, is al lang erkend om zijn expertise in leerbewerking en elegante ontwerpen. Met deze expositie onthult het merk niet alleen zijn verleden, maar laat het ook zien hoe traditionele technieken worden vertaald naar moderne creaties.

De expositie is strategisch geplaatst tegen de achtergrond van het Shanghai Exhibition Centre, een locatie die zelf historie en architecturale pracht uitademt. Deze entourage versterkt de allure van de geëxposeerde stukken, die variëren van tassen tot kleding en accessoires, allemaal vervaardigd met de kenmerkende precisie waarmee Loewe bekend staat. De tentoonstelling is opgezet als een reis door de tijd en de verschillende ruimtes waarin Loewe's erfgoed en toekomstige richting elkaar aansnijden.

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de 'Past, Present, Future'-sectie, die zich concentreert op Loewe's tijdloze ontwerpen. Bezoekers kunnen hier iconische stukken bewonderen, zoals de Amazona-tas, die voor het eerst werd gelanceerd in de jaren '70 en sindsdien een symbool is voor de elegantie van het merk. Verder zijn er hedendaagse interpretaties van het erfgoed van Loewe te zien, waarbij de nadruk ligt op de innovatieve benadering van creatief directeur Jonathan Anderson sinds hij zich in 2013 bij het merk voegde.

Anderson heeft een frisse en avant-gardistische visie ingebracht, zonder de traditie van het merk uit het oog te verliezen. Dit is duidelijk terug te zien in de 'Craft is the New Luxury'-segment van de expositie, waar het publiek wordt getrakteerd op een show van uitzonderlijke ambachtskunst. De tentoonstelling illustreert hoe Loewe's meesterschap zich uitstrekt van het bewerken van leer tot het gebruik van geavanceerde technologieën en materialen, waarmee ze een pioniersrol vervullen in de hedendaagse luxemode.

De ruimte die gewijd is aan de ambachtelijke sector van Loewe, oftewel de 'Loewe Craft Prize', is een ware ode aan de culturele diversiteit en creativiteit die de kern vormen van de merkfilosofie. Hier worden werken getoond van voormalige winnaars en genomineerden van de prestigieuze prijs die Loewe in het leven heeft geroepen om buitengewoon vakmanschap wereldwijd te erkennen en te ondersteunen.

Een verder aspect dat de bezoekers zeker zal aanspreken, is de inclusie van 'The Weaves Collection' - een serie die het traditionele mandenvlechten herinterpreteert. In deze collectie worden alledaagse objecten omgetoverd tot unieke kunstwerken, een testament van Loewe's commitment aan innovatie binnen ambachtelijke tradities.

Ook aan bod komt de relatie tussen Loewe en kunst en hoe dit leidt tot inspirerende samenwerkingen. Zo waren er op de tentoonstelling op maat gemaakte installaties te bewonderen, vaak het resultaat van partnerschappen met vooraanstaande kunstenaars en ambachtslieden. Deze samenwerkingen zijn cruciaal voor het creëren van grensverleggende mode die de lijnen tussen kunst en commercie doet vervagen.

'Crafted Worlds' is niet alleen een viering van Loewe's nalatenschap; het is een dialoog met de toekomst. Het toont aan hoe het merk steeds op zoek is naar nieuwe manieren om vakmanschap en ontwerp te integreren in ons dagelijks leven. De tentoonstelling heeft de missie om mensen te inspireren en hen te laten overwegen wat luxe betekent in de hedendaagse wereld.

Deze retrospecieve blik op Loewe's verleden en heden is een fascinerende ervaring voor modelliefhebbers en kunstenaars, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de evolutie van ambachten en design. Het presenteert een wereld waar vakmanschap, innovatie, kunst en mode samensmelten tot een nieuwe definitie van luxe.

Naast de bewondering voor het weergaloze talent en de artistieke visie van Loewe, roept de tentoonstelling vragen op over duurzaamheid en de toekomst van mode. In een tijdperk waarin consumenten steeds bewuster worden van de impact van de mode-industrie op onze planeet, positioneert Loewe zich als een voorbeeld van hoe traditioneel vakmanschap de weg kan wijzen naar een meer verantwoorde consumptie. Door te investeren in ambachtelijke vaardigheden en technieken, benadrukt Loewe het belang van kwaliteit boven kwantiteit en duurzaamheid boven vluchtige trends.

De toewijding aan vakmanschap en de wens om een erfgoed te behouden dat zowel historisch als relevant is, weerspiegelt een grotere trend in de mode-industrie waarbij merken teruggrijpen naar hun roots en streven naar authenticiteit. Dit wordt weerspiegeld in zowel de ontwerpen die Loewe presenteert, als in de manier waarop ze geproduceerd worden.

Het is evident dat Loewe's 'Crafted Worlds'-tentoonstelling meer is dan alleen een terugblik; het is een krachtige verklaring over de toekomst van mode. Het illustreert dat echte luxe ligt in het verhaal, de mensen en de passie achter elk item. Terwijl bezoekers door de zalen dwalen, zijn ze getuige van een narratief dat diep respect voor traditie paart aan een gedurfde blik vooruit. Hiermee zet Loewe een stap voorwaarts in het herdefiniëren van wat mode kan zijn en hoe het een positieve invloed kan hebben op de wereld om ons heen.

De wereld van mode is constant onderhevig aan verandering, maar wat tijdloos blijft is het vakmanschap en de toewijding die nodig zijn om stukken van uitzonderlijke kwaliteit te creëren. Loewe's tentoonstelling 'Crafted Worlds' in het Shanghai Exhibition Centre onderstreept dit principe en dient als een herinnering aan de blijvende waarde van handgemaakte producten in een tijdperk van massaproductie en wegwerpcultuur. De tentoonstelling is niet alleen een viering van het merk's geschiedenis en invloed, maar ook een platform voor discussie over de rol van luxe en ambacht in de hedendaagse samenleving.

De groeiende vraag naar transparantie in de mode-industrie heeft ertoe geleid dat consumenten meer inzicht willen in waar en hoe hun kleding wordt gemaakt. Dit heeft geleid tot een hernieuwde waardering voor ambachtelijke technieken, die vaak duurzamer en ethischer zijn dan grootschalige productiemethoden. Merken die zich richten op handwerk en traditionele technieken genieten een toenemende populariteit, omdat ze een alternatief bieden voor de homogeniteit van fast fashion.

Loewe heeft deze verschuiving niet alleen geadopteerd, maar positioneert zichzelf als een leider in het veld door programma's zoals de 'Loewe Craft Prize'. Door opkomende ambachtslieden te steunen en hun werk in de schijnwerpers te plaatsen, draagt Loewe bij aan het behoud van cultureel erfgoed en stimuleert het innovatie binnen de ambachtelijke wereld. De prijs erkent niet alleen de technische vaardigheid die nodig is voor dit soort werk, maar ook de creatieve visie die nodig is om traditionele technieken relevant te houden in de moderne wereld.

Bovendien heeft Loewe's aanpak van het samenbrengen van ambacht en kunst geleid tot intrigerende samenwerkingen en projecten. Zoals we zagen in de 'The Weaves Collection', transformeert het merk alledaagse voorwerpen in verheven kunstwerken, waarbij elke creatie het resultaat is van minutieus handwerk en esthetisch vernuft. Deze items zijn niet alleen producten; het zijn verhalen, elk met een eigen geschiedenis en ziel.

Een ander cruciaal element dat Loewe onder de aandacht brengt, is het belang van duurzame materialen en productieprocessen. In een industrie die vaak wordt bekritiseerd om zijn impact op het milieu, is de beweging richting milieuvriendelijke praktijken en materialen van vitaal belang. Loewe's toewijding aan duurzaamheid strekt zich uit van het hergebruiken van restmaterialen tot het reduceren van afval in hun productieprocessen, wat illustreert hoe luxe en verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan.

Tenslotte onderstreept 'Crafted Worlds' de kracht van verhalenvertelling in de mode. Elk Loewe-stuk vertelt een verhaal van traditie, vakmanschap, en de handen die het hebben gemaakt. De tentoonstelling daagt bezoekers uit om na te denken over hun eigen consumptiepatronen en de impact van hun keuzes. In een wereld waar mode vaak wordt gereduceerd tot snelheid en kosten, biedt Loewe een alternatieve visie, één waar de waarde van een artikel niet alleen wordt gemeten aan de prijs, maar ook aan de tijd, vaardigheid en liefde die in zijn creatie zijn gestoken.

Door de grenzen van luxe te verkennen en uit te dagen, dient Loewe als een baken voor wat mogelijk is in de mode. Met 'Crafted Worlds' presenteert het merk niet alleen een collectie van objecten, maar een verzameling ideeën en principes die de manier waarop wij mode beleven en waarderen, kunnen transformeren. In de voetsporen van Loewe kunnen we ons afvragen hoe onze eigen 'gecraftte werelden' eruit zouden kunnen zien, en hoe we de principes van kwaliteit, duurzaamheid en vakmanschap kunnen integreren in ons dagelijks leven, zowel binnen als buiten de mode.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...