Kunst in de schijnwerpers - Art Basel in Basel

Art Basel in Basel, een wereldwijd erkende kunstbeurs, heeft dit jaar opnieuw de aandacht van kunstenthousiasten, verzamelaars en critici weten te trekken. Met een uitgebreid aanbod aan exposities, evenementen en presentaties, biedt Art Basel in Basel een unieke gelegenheid om de hedendaagse kunstwereld in al haar facetten te beleven.

De beurs werd op 13 juni 2023 geopend met een bijzondere installatie van Kaspar Müller: acht levendige hooifiguren die het historische Münsterplatz van Basel innamen. Deze doordachte, maar speelse installatie nodigde bezoekers uit om de traditionele grenzen van kunst en ruimte te herzien, en zorgde voor een verfrissende start van de beurs.

Art Basel in Basel 2023 is meer dan een visuele kunsttentoonstelling. Het is een volledige ervaring, compleet met gratis concerten en gastronomie op Michelin-niveau. De beurs is ontworpen om alle zintuigen te prikkelen en bezoekers een volledige en meeslepende kunstervaring te bieden.

Een van de hoogtepunten van de beurs is de viering van het 20-jarig jubileum van Schaulager, een iconische instelling in Basel. De tentoonstelling 'OUT OF THE BOX' markeert deze mijlpaal en viert het unieke perspectief van Schaulager met werken van zeven kunstenaars die je niet mag missen, waaronder Dieter Roth en Tacita Dean. Deze tentoonstelling belicht de diversiteit en het innovatieve karakter van de hedendaagse kunstwereld.

Art Basel in Basel is meer dan een jaarlijks evenement; het is een levendige gemeenschap van kunstenaars, verzamelaars, critici en kunstliefhebbers. Door in te loggen en je te abonneren op Art Basel Stories, kun je deel uitmaken van deze gemeenschap en direct in je inbox updates ontvangen over de nieuwste ontwikkelingen in de kunstwereld.

De geschiedenis van Art Basel is er een van voortdurende groei en evolutie. Vanaf het begin heeft het team achter de beurs zich ingezet om een platform te bieden voor kunstenaars om hun werk te presenteren aan een wereldwijd publiek. Dit streven naar uitmuntendheid is nog steeds zichtbaar in de huidige editie van de beurs.

Art Basel in Basel is ook een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheid. De organisatie is zich bewust van de impact van dergelijke grootschalige evenementen op het milieu en heeft maatregelen genomen om de ecologische voetafdruk van de beurs te minimaliseren. Deze inzet voor duurzaamheid is een integraal onderdeel van de missie en waarden van Art Basel.

De Art Basel-apps voor iOS en Android bieden een handige manier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en updates over de beurs. Met deze apps kunnen bezoekers hun ervaring personaliseren en het meeste uit hun bezoek aan Art Basel in Basel halen.

Art Basel in Basel is een evenement dat voortdurend de grenzen van de hedendaagse kunst verlegt. Het is een viering van creativiteit, innovatie en diversiteit, en biedt een kans om de vele manieren te ontdekken waarop kunst ons leven kan verrijken en transformeren.

De beurs dient als een belangrijk platform voor zowel opkomende als gevestigde kunstenaars om hun werk te presenteren aan een internationaal publiek. Het biedt ook een unieke kans voor verzamelaars om nieuwe werken te ontdekken en te kopen, en voor critici en kunstliefhebbers om de nieuwste trends en ontwikkelingen in de hedendaagse kunstwereld te volgen.

Art Basel in Basel is ook een belangrijke motor voor de economie van de stad. Het trekt jaarlijks duizenden bezoekers en genereert aanzienlijke inkomsten voor lokale bedrijven en dienstverleners. Het evenement draagt ook bij aan het culturele en creatieve imago van Basel, waardoor de stad een belangrijke bestemming is voor kunstliefhebbers van over de hele wereld.

De beurs biedt ook een belangrijk platform voor dialoog en discussie over de rol van kunst in de samenleving. Door middel van lezingen, panelgesprekken en andere evenementen biedt Art Basel in Basel een forum voor kunstenaars, critici, academici en het publiek om ideeën uit te wisselen en te debatteren over de uitdagingen en mogelijkheden van de hedendaagse kunstwereld.

Art Basel in Basel is een evenement dat de kracht van kunst viert om ons te inspireren, uit te dagen en ons begrip van de wereld om ons heen te verdiepen. Het is een kans om de vele manieren te verkennen waarop kunst ons leven kan verrijken en transformeren, en om deel uit te maken van een wereldwijde gemeenschap van kunstliefhebbers.

In een wereld die steeds meer verbonden en geglobaliseerd is, speelt Art Basel in Basel een cruciale rol in het bevorderen van culturele uitwisseling en begrip. Het brengt mensen van over de hele wereld samen rond de gedeelde liefde voor kunst, en biedt een platform voor kunstenaars om hun werk te presenteren aan een wereldwijd publiek.

De openingsuren voor Art Basel in Basel zijn als volgt:

De exclusieve opening voor Unlimited, enkel op uitnodiging, vindt plaats op maandag 12 juni. De First Choice VIP-kaarthouders zijn welkom van 16.00 tot 20.00 uur, terwijl de Preview VIP-kaarthouders van 18.00 tot 20.00 uur kunnen deelnemen. 

De opening van Parcours is op maandag 12 juni van 13.00 tot 20.00 uur. Van dinsdag 13 juni tot en met vrijdag 16 juni zijn de openingstijden van 10.00 tot 20.00 uur. Op zaterdag 17 juni is Parcours geopend van 10.00 tot 23.00 uur, met Parcours Night van 18.00 tot 23.00 uur. Op zondag 18 juni zijn de openingstijden van 10.00 tot 19.00 uur.

De VIP-dagen, enkel op uitnodiging, zijn op dinsdag 13 juni. First Choice VIP-kaarthouders zijn welkom van 11.00 tot 20.00 uur, terwijl Preview VIP-kaarthouders van 16.00 tot 20.00 uur kunnen deelnemen. Op woensdag 14 juni zijn de openingstijden van 11.00 tot 20.00 uur.

De Vernissage, enkel op uitnodiging, vindt plaats op woensdag 14 juni van 17.00 tot 20.00 uur.

De publieksdagen zijn van donderdag 15 juni tot en met zondag 18 juni, elke dag van 11.00 tot 19.00 uur.

Er zijn ook speciale avonden gepland. Unlimited Night is op donderdag 15 juni van 19.00 tot 22.00 uur, en Parcours Night is op zaterdag 17 juni van 18.00 tot 23.00 uur.

De locatie van de beurs is Messe Basel, Messeplatz 10, 4058 Basel, Zwitserland. De beurs vindt plaats in de Zwitserse tentoonstellingsruimte Messe Basel, met een hal ontworpen door de internationale architecten Herzog & de Meuron uit Basel.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...