Julie Vercruyssen brengt inspiratie creatief tot leven met abstracte kunst

Verborgen in het pittoreske en landelijk gelegen Bazel, ooit genomineerd als één van de mooiste dorpen in Oost-Vlaanderen vinden we een bijzonder met veel zelfvertrouwen sportieve 32-jarige schilder-kunstenares met een fascinatie voor natuurlijke vormen en kleuren. Julie Vercruyssen schildert al heel haar leven en heeft de kneepjes van de abstracte kunst helemaal zelf aangeleerd, dit met vallen en opstaan. “Oefening baart kunst en een schilderij moet groeien, het is vooral een kwestie van doorzettingsvermogen, inspiratie en passie en ik streef naar dat heel speciaal moment waarbij je als kunstenaar een stap achteruit kan zetten en tevreden terugblikt op een nieuw voltooid abstract kunstwerk” laat Julie ons weten.

Voor Julie is kunst een vorm van vrijlating van de creativiteit en een manier om de dagelijkse stress te ontsnappen. Sinds haar omschakeling als kunstenares van wat ooit begonnen is als een hobby, naar een professioneel atelier, heeft ze op vandaag nog geen minuut spijt gehad. Het succes ging pas echt van start toen meer en meer mensen het resultaat van haar energie en passie herkenden in haar kunstwerken. Langzaamaan geraakte haar atelier vol met talrijke kleurrijke geschilderde doeken waarop Julie besliste om langzaam sommige van haar abstracte nauw aan het hartgelegen kunstwerken aan vrienden en kennissen begon te verkopen.

Op creatief vlak ontpopte Julie zich ondertussen tot een ware professional in de abstracte kunst met een flair van impressionisme. Apetrots zoals ze is spreekt ze ons aan bij de ontvangst in haar woning over haar eerste kunstwerk met een verwijzing naar haar grote inspiraties zoals Monet en Klimt. Ze legt de nadruk op de verschillende dieptelagen, weerspiegelingen en lichtinval, net zoals je zou verwachten bij wat waarschijnlijk een meest aangename en diepgaande ontvangst was. Was dit een rondleiding van een professionele curator in een willekeurig museum van schone kunsten? Nee, het was de bescheiden zelfvertrouwde Julie en ze kon letterlijk elke hoek en kant van elk schilderij in detail terug vertellen hoe elk specifiek deel tot stand is gekomen.

Zo krijgt Julie het maar niet over haar hart om haar eerste kunstwerk te verkopen en met een troostende glimlach laten we haar weten dat dat best logisch is. De kus en de waterlelies van Monet vindt ze fantastisch mooi en inspirerend zegt ze. “Wist je dat ik zelf een hele collectie heb die gebaseerd is op de fascinatie die ik heb met waterlelies? Aqualilium,” aldus de fiere kunstenares.
Na de omstandige rondleiding kriskras door haar woning en kortstondige pauzes van inspiratie bij elk werk dat aan de muur hangt komen we eindelijk terecht bij het 4 jaar oude atelier. Alhoewel, dit lijkt eerder op de slaapkamer zegt onze cameraman kijkende naar enkele kunstige abstracte experimenten die rond haar bed staan. “Kom kom nog verder hier deze deur door, ik heb soms plaats te kort om mijn kunstwerken op te bergen” zegt ze.

Stilletjes volgen we haar en komen we uit op een open ruimte met zicht op de tuin. De natuur is belangrijk voor me laat ze ons weten, elke keer als ik ga lopen in Bazel doe ik nieuwe inspiratie op voor een volgend kunstwerk. Bazel is dan ook een prachtig dorp en zeer mooi van natuur.

“Ik ga dit mijn hele leven blijven doen, het is mijn passie en het maakt me gelukkig. Zie je trouwens die plint en bok daar? Ik ga die binnenkort ook schilderen, benieuwd wat dat gaat geven” laat ze met een sterke visuele filosoferende look op de plint weten.

De meeste kunstwerken van Julie duren gemiddeld tussen 4 en 6 weken van begin tot einde. “Je moet rekening houden met de textuur en wanneer je lagen op lagen schildert dan mag je ook niet vergeten dat het droog proces ook een belangrijk onderdeel is. Dat is soms moeilijker dan je denkt...” Bijkomend houdt Julie ook rekening met het interieur en decoratie van de woning van de klant. “Ik vraag elke keer aan mensen die een werk willen kopen om een foto te nemen van de ruimte waar ze het kunstwerk willen ophangen. Het is belangrijk dat als je een abstract kunstwerk koopt dat je bij het aankijken het recht tot de ziel gaat. Om die reden wil ik ook graag checken of het interieur geschikt is voor het werk en omgekeerd. Ik wil graag weten waar mijn kunstwerken terecht komen”.

Knutselend in haar atelier in volledige schilders outfit en met haar favoriete spatel in haar hand legt ze één voor één laagjes aan op een work-in-progress kunstwerk dat op haar werktafel ligt. We vernemen al snel dat Julie geen fan is van de klassieke verfborstel waarop ze na onze curiositeit betreft het ontbreken van enige vorm van borstels kort ingaat. “Verfborstels moet je weggooien, spatels zijn heilig hier als je je dat afvraagt” bevestigt Julie op een humoristische manier.

Terwijl we de verschillende kleuren aan het bewonderen zijn in haar atelier en de kunstenares intensief live aan het werk zien, vragen we haar tussendoor hoe deze werken eigenlijk tot stand komen en of ze tips heeft hoe je eigenlijk begint aan een abstract kunstwerk?

“Het is belangrijk dat je eerst een keuze maakt over het genre zoals utique, tenebris, aqualilum, stellae, mare, cutem, aurum, viridi, of wat jou ook die dag inspireert. Soms neem ik ook notities als ik's’nachts aan iets denk of een idee heb. Ik tracht dan dit om te zetten in de praktijk door te experimenteren. Denk hierbij aan verschillende lagen kleuren te combineren met een andere vorm van lichtinval. Eindeloos veel combinaties!”

Julie tracht iedere keer het beste uit elk werk naar boven te brengen. Zo merken we in haar atelier verschillende mooie kunstwerken op waarop we lichtjes polsen of deze ook te koop zijn of bestemd zijn voor kopers. “Nee hoor, die zijn nog niet af, ik heb daar nog zeker een 2-tal weken werk aan” laat ze vastberaden weten. “En deze ook?” vraagt onze cameraman, “die is toch af?”. “Zeker niet! Ik ben nog niet 100% tevreden en het staat even aan de kant tot wanneer ik nieuwe inspiratie heb voor de afwerking” laat ze vriendelijk maar kordaat weten.

Als Julie niet tevreden is, dan legt ze het doek gebruikelijk een 1 à 2 weken (soms langer) aan de kant. Ze is van mening dat inspiratie niet iets is dat je onder controle hebt. “Je mag de creatieve geest nooit verplicht werk laten ondernemen, dat zou zich uiten en misschien wel visueel zichtbaar vertalen in het werk” zegt ze met volle overtuiging. Zonder veel twijfelen of aarzelen zet ze het werk mooi weer aan kant. Julie brengt immers elk werk tot een prachtig einde en resultaat en maakt zich dus weinig zorgen. Positief minded licht ze ons toe hoe je altijd in jezelf moet geloven en zeker geen schrik moet hebben om iets nieuws te proberen.

Terwijl ze haar werkblad omdraait en verder werkt aan een ander schilderij verteld Julie ons de creativiteit en passie die heerst binnen haar familie. “Zie je die 2 gezaagde sportramen staan? Mijn papa heeft die 2 à 3 jaar geleden op kerst hier geïnstalleerd om mijn schilderijen tussen te plaatsen. Ingenieus niet?” Gepassioneerd door turnen heeft de vader van Julie zijn eigen turn bedrijf opgestart. “Hij heeft zelfs een heel museum vol met oude turntoestellen, je moet echt daar eens gaan kijken als je op zoek bent naar inspiratie of creatief eens uit de hoek wil komen met iets, echt zot”.

Wanneer Julie uitzonderlijk niet met kunst bezig is, rekening houdend dat ze een master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie op zak heeft gaat ze soms aan slag als zelfstandige kiné. Die keuze was volgens haar ook logisch gezien beide ouders super sportief ingesteld zijn en haar vader een bedrijf heeft in de sportsector. Julie verwelkomt dan ook graag de kleine afwisseling en om zich te kunnen herbronnen.

“Je hebt soms geen idee hoeveel inspiratie je kan opdoen in de sport en kine-sector. In de kunst moet je jezelf altijd naar een hoger niveau tillen en ik probeer altijd betere en mooiere dingen te maken. Je moet dus veel onderzoek doen en jezelf trainen, niet alleen mentaal maar ook fysiek”.

Op onze vraag betreft internationale herkenning heeft Julie nog geen awards gewonnen en haar werken zijn nog niet tentoongesteld geweest in een museum, maar daar komt binnenkort verandering in. Ze blijft echter ongetwijfeld sterk gemotiveerd en krijgt enorm veel voldoening van haar werk ongeacht wat de toekomst brengt.

“Ik mag het nog niet vertellen maar binnenkort ga ik iets heel leuk kunnen aankondigen, het is een verrassing en het heeft te maken met een hotel / feestzaal en restaurant” laat ze ons weten. “Mocht ik ooit met een luxe merk of luxe hotelketen kunnen samenwerken, dat zou pas een droom zijn, maar ik ben zeer tevreden en heb enorm veel respect voor alle klanten die mijn kunstwerken appreciëren. Ik trek vooralsnog veel mijn eigen plan en via mijn Instagram account kom ik in contact met kopers die enorme fans zijn geworden van mijn werk. Ik heb zelfs een paar luxe klanten vanuit Polen, Zwitserland en Frankrijk die interesse hebben. Ze vinden het gewoon fantastisch” laat ze ons trots weten terwijl ze met grote swipes door haar Instagram account scrolt.

Julie’s kunstwerken zijn dan ook betaalbaar wanneer we polsen naar de prijs. Alles hangt uiteraard af van de grote van het doek en het aantal werk dat de jonge kunstenares van haar tijd erin verwerkt. Julie laat alvast weten dat ze altijd de tijd neemt voor al haar klanten en vertelt ons dat de wereld van abstracte kunstverzamelaars best een kleine beau monde is.

“Mond aan mondreclame is nog steeds het beste dat er is! Vooral in de abstracte kunstwereld is het een niet te onderschatten fenomeen. Je reputatie is belangrijk en je klanten hebben ook graag die persoonlijke touch. Ik herinner me ooit een gênant moment waarbij een spuitbus ontploft is in mijn auto toen ik van de schilderswinkel naar huis aan het rijden was met een schilderdoek op mijn neergeklapte achterbank met een 10 tal spuitbussen er bovenop… de hele achterzijde van mijn auto was beige geworden.” laat ze glimlachend weten.

“Kijk, ik ben heel onhandig in veel zaken, ik laat de soep soms overkoken maar ik ben gewoon super gepassioneerd met mijn werk bezig. Hou daar dus rekening mee als je ooit een schilderwerk bij mij koopt, ik kan soms gewoon mijn spatel soms niet op tijd neerleggen voor de andere dingen des huizes. Langs de andere kant krijg je dan wel een prachtig abstract met impressionistische look schilderij waar ik mijn inspiratie en passie ten volste in heb verwerkt” zegt ze met een brede en stralende glimlach vol witte tanden.

Terwijl onze cameraman stilletjes aan het afronden is met de opname, foto’s en het interview op zijn einde loopt, vraag ik aan Julie of ze nog enkele tips heeft voor onze lezers, vooral wat betreft hoe ze eigenlijk omgaat met het verkopen van haar kunst die toch heel nauw bij haar hart ligt.

“Kijk, elk schilderij dat wordt aangekocht is een soort van afscheid voor mij, aangezien ik er veel tijd en liefde in heb gestoken en je geraakt er toch wel emotioneel aan gehecht. Neem nu bijvoorbeeld de werken Cutem 001 en Aurum 001, die waren allebei zelfs mijn favorieten. Uiteindelijk heb ik al van één afscheid kunnen nemen. Je merkt al gauw wanneer je samen met de koper het volledige aankoop traject doorloopt het ook wel een vorm van geruststelling is.

Ik weet dat al mijn kunstwerken toch wel een heel speciale plek krijgen, meestal in prachtige luxueuze woonkamers van warme families. Na het zien van deze aandacht en appreciatie vanuit de klant geeft dit me dan ook veel moed, motivatie en voldoening om het misschien toch te verkopen wanneer ik de klant zijn bedoeling verneem en waar hij het wil ophangen. Ik weet uiteindelijk dat elk van mijn werken ook andere mensen zal inspireren en het feit dat ze er een speciale plek voor reserveren om dagelijks naar te kijken doet me wel wat.” laat een emotionele Julie ons weten.
Terwijl Julie haar werkblad opnieuw draait en ijverig geconcentreerd verder te werk gaat aan een ander abstract schilderij waarbij een prachtige variatie van blauwe en natuurgroene kleuren golvend door elkaar stromen, kijkt ze ons plots aan met grote ronde ogen en blikt ze terug op de conversatie betreft haar grote inspiraties.

“Trouwens heb je nu al de collectie Aqualilium gezien? Dan leg ik je even het verschil uit in de techniek op gebied van de lagen en lichtinval en wat deze collectie zo bijzonder maakt. Wist je trouwens dat Monet meer dan 250 verschillende soorten waterlelies geschilderd heeft? Vooral de tropische waterlelies hebben een grotere variëteit aan pastel kleuren die ik graag in mijn kunst verwerk…”

Wenst u meer informatie over Julie Vercruyssen en haar prachtige abstracte kunstwerken? Neem dan zeker een kijkje op haar website of volg haar via Instagram.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...