Ontdek Willie Cole s B-sides tentoonstelling in Kavi Gupta

In Kavi Gupta Gallery, gelegen in Chicago, loopt op dit moment een fascinerende tentoonstelling genaamd 'B-sides'. Deze expositie toont het werk van Willie Cole, een gerenommeerde hedendaagse kunstenaar die bekend staat om zijn ingenieuze herinterpretatie van alledaagse voorwerpen. Cole transformeert deze objecten in werken met diepere betekenissen en commentaren op culturele identiteit, spiritualiteit en milieu.

'B-sides', de naam van de tentoonstelling, refereert aan de B-kant van vinylplaten, waar vaak minder bekende of experimentelere tracks te vinden zijn. In deze context hint de titel naar het concept dat deze werken niet per se de meest herkenbare stukken van Cole zijn, maar wel essentieel om zijn artistieke spectrum volledig te waarderen.

De tentoonstelling is een verzameling van sculpturen gemaakt uit gerecyclede materialen, zoals gebruikte schoenen, hout en andere afgedankte voorwerpen. Cole staat erom bekend eerder cultureel beladen objecten, zoals strijkijzers en haardrogers, op te nemen in zijn kunst. Zijn werken reflecteren vaak het Afrikaanse erfgoed en de Amerikaanse consumptiecultuur, terwijl ze ook verhalen over persoonlijke en collectieve ervaringen vertellen.

Bijzonder aan 'B-sides' is de inclusie van een nieuw corpus van werk getiteld 'To Get to the Other Side'. Dit zijn grote, kleurrijke afdrukken waarin Cole een verrassend element heeft geïntegreerd: kippenbotten. Deze keuze is niet alleen aanleiding tot een nieuwe esthetische uitdrukking, maar het roept ook gedachten op over leven en dood, spirituele overgangen en transformatie.

Een ander opvallend aspect van de tentoonstelling is de presentatie van Coles 'Chandelier'-serie. Deze hangende sculpturen zijn samengesteld uit onderdelen van kroonluchters en bevatten ook gebruikte plastic waterflessen. De combinatie van deze materialen weerspiegelt Cole'szorg om duurzaamheid en hergebruik, terwijl het tevens een dialoog start over de interactie tussen luxe en verspilling in de moderne samenleving.

Willie Cole's'B-sides' in Kavi Gupta geeft bezoekers niet alleen de kans om unieke en visueel aantrekkelijke kunst te ervaren, maar daagt hen ook uit om na te denken over diepere thema'szoals consumptie, hergebruik en culturele identiteit. Het is een uitgelezen kans om kennis te maken met het meer experimentele en minder bekende werk van deze prominente kunstenaar.

De tentoonstelling zal lopen tot 6 mei en biedt kunstliefhebbers en critici alike de perfecte gelegenheid om zich onder te dompelen in de rijke en gedetailleerde wereld die Willie Cole met zijn kunst schept. Voor hen die geïnteresseerd zijn in milieukwesties, culturele expressie en de transformatiekracht van kunst, vertegenwoordigt 'B-sides' een must-see evenement in het hart van Chicago.

Willie Cole is een kunstenaar die al lang geboeid is door de manier waarop alledaagse objecten kunnen worden getransformeerd tot iets met een nieuwe betekenis en functie. Zijn talent om te putten uit diverse bronnen – historische, culturele, en persoonlijke – heeft geleid tot kunstwerken die tegelijkertijd universeel en intiem zijn. Coles oeuvre omvat ook prints, tekeningen en zelfs geluidskunst, naast zijn beeldhouwwerken.

Zijn achtergrond is net zo divers als zijn kunst. Geboren in 1955 in New Jersey, ontwikkelde Cole al op jonge leeftijd een interesse in tekenen en schilderen. Hij studeerde aan de School of Visual Arts in New York en aan de Art Students League of New York. Zijn vroege werken waren meestal schilderijen en prints, maar tijdens de jaren '80 begon hij met het creëren van sculpturen van gevonden voorwerpen, wat zou uitgroeien tot een kenmerkend aspect van zijn kunst.

De kunst van Cole is beïnvloed door zijn Afro-Amerikaanse erfgoed, maar ook door concepten uit het Afrikaanse spiritualisme en mythologie. Hij put inspiratie uit de geschiedenis en maatschappelijke vraagstukken, en gebruikt deze invloeden om gesprekken te starten over raciale identiteit en onrecht. Dit is te zien in werken zoals zijn serie strijkijzers, waar hij verschillende geometrische patronen brandt in houten panelen met het strijkijzer, om parallellen te trekken met Afrikaanse lichaamsversieringen en de tragedie van slavernij.

Cole is vooral geprezen om zijn vermogen om alledaagse voorwerpen om te zetten in krachtige symbolen. Zo zijn zijn stoomijzer'-sculpturen niet alleen een verwijzing naar het huiselijke en het vrouwelijke, maar ook naar het arbeidsethos en de onderdrukking van zwarte vrouwen doorheen de geschiedenis. Door objecten te gebruiken die beladen zijn met dergelijke geschiedenis en betekenissen, slaat Cole een brug tussen het verleden en het heden, tussen kunst en toeschouwer.

In 'To Get to the Other Side' onderzoekt Cole het idee van passage en verandering door middel van kippenbotten. Dit materiaal is diepgeworteld in rituelen en beliefsystemen van vele culturen, inclusief de hoodoo- en voodoo-religies waar overgang en metamorfose centraal staan. De grote, levendige prints tonen de botten gedetailleerd en in allerlei composities en kleuren, waardoor ze een bijna majestueus gevoel krijgen.

Coles 'Chandelier'-reeks confronteert de kijker met vragen over consumptie en afval. De sculpturen zijn niet alleen visueel indrukwekkend, maar brengen ook een kritisch discours op onze wegwerpmaatschappij en de impact daarvan op onze planeet. Ze tonen Coles vaardigheid om van iets wat normaal als nutteloos wordt beschouwd iets prachtigs en doordachts te maken.

Behalve de fysieke kunstwerken, biedt 'B-sides' ook de mogelijkheid om meer te leren over de filosofie en processen achter Coles werk. Bezoekers komen meer te weten over hoe hij zijn materialen kiest en combineert, over de technieken die hij gebruikt en over de verhalen die hij met elk stuk vertelt.

Voor diegenen die Cole's'B-sides' willen bezichtigen, heeft Kavi Gupta Gallery ook een scala aan evenementen en rondleidingen georganiseerd die dieper ingaan op de tentoonstelling. Deze activiteiten verrijken de bezoekerservaring en bieden een unieke kans om binnen te treden in de wereld van een kunstenaar die voortdurend de grenzen van zijn medium verlegt.

Willie Cole is een belangrijk figuur in de hedendaagse kunst, wiens werken in tal van prestigieuze collecties en instituten over de hele wereld te vinden zijn, zoals het Museum of Modern Art in New York en het National Gallery of Art in Washington D.C. Zijn werken dagen ons uit en inspireren ons, en 'B-sides' biedt de perfecte kans om zijn complexe en boeiende universum te verkennen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...