Dirk Thienpont - van overleving naar creatieve bevrijding

Dirk Thienpont, geboren in 1971, is een Belgische kunstenaar wiens levensverhaal even fascinerend is als zijn kunst. Thienpont'sreis naar de kunstwereld is er een van overleving, transformatie en uiteindelijk creatieve bevrijding.

Thienpont groeide op in een uitdagende omgeving. Als een van de zes kinderen van een alleenstaande moeder met psychische problemen en verslavingen, was zijn jeugd verre van idyllisch. Hij bracht zijn vroege jaren door in dertien verschillende instellingen, waar hij leerde overleven in plaats van spelen. Zijn opleiding vond niet plaats binnen de muren van een school, maar op straat, waar hij leerde van zijn ervaringen en zijn creativiteit ontwikkelde.

Thienpont'sleven nam een wending toen hij India ontdekte, dat een tijdlang zijn tweede thuis werd. In India ontmoette hij twee bijzondere mensen die hem uitnodigden om een kunstzinnige dialoog aan te gaan. Deze ervaring was een keerpunt in zijn leven. Hij leerde dat iedereen die durft te spelen ook kan schilderen, een inzicht dat hij meenam in zijn latere werk en leven.

Na zijn tijd in India zette Thienpont een project op, 'A heART for India', waarbij hij kinderen uit de dichtbevolkte sloppenwijken liet schilderen. Hun werken werden uitgewisseld met kinderen in Gent, waar hij zelf experimentele schilderkunst studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst. Dit project benadrukte de universele taal van kunst en de kracht van creatieve expressie.

Thienpont'satelier is meer dan alleen een plek om te schilderen. Het is een ruimte waar hij zijn wereld deelt en zijn werken tentoonstelt. Hij organiseert er ook tentoonstellingen, workshops en creatieve therapie. Zijn werken nodigen de kijker uit om de rijkdom van het innerlijke kind en de binnenwereld te ontdekken.

Thienpont'skunst is een weerspiegeling van zijn levensreis. Elk schilderij begint met wat zich op dat moment aandient. Zijn werken zijn zijn dagboeken, zijn spiegels, zijn ontdekkingsreizen. Door het schilderproces worden de ruwe kantjes van het leven afgevijld, worden littekens eretekens en krijgt het zwart-witdenken kleur. Pas als de bestemming bereikt is, vertelt het schilderij hem iets waar hij nog geen doorleefde inzichten in had.

Thienpont'skunst kan worden onderverdeeld in vier 'werelden':

  • Cirkels/Mandala s: Deze geschilderde cirkels zijn elk een kijkspel op zich. Ze nodigen de kijker uit om tot rust te komen en de magie van kleur en positionering te ontdekken.

  • Abstracte, intuïtieve werken: Deze werken zijn een uitdrukking van Thienpont'svrijheid en intuïtie. Elk schilderij is een onbeschreven blad dat zichzelf onthult door het creatieve proces.

  • Minimalistische werken: Met zo min mogelijk beweging creëert Thienpont sterke beelden. Deze werken bevatten vaak een focuspunt of minimalistisch accent dat een enorme impact heeft op het totale beeld.

  • Gekraste zielen: Deze serie werken, die in 2006 begon, legt het proces van traumaverwerking vast. Ze tonen de transformatie van kwetsbaarheid naar kracht.

De kracht van Dirk Thienpont'skunst ligt in zijn vermogen om transformatie te belichamen. Zijn werken zijn niet alleen een weerspiegeling van zijn persoonlijke reis, maar ook een uitnodiging voor de kijker om hun eigen innerlijke landschappen te verkennen. Thienpont'skunst is een dialoog tussen het bewuste en het onbewuste, tussen het zichtbare en het onzichtbare, tussen het verleden en het heden.

Zijn schilderijen zijn als dagboeken, die zijn innerlijke roerselen en ervaringen vastleggen. Ze zijn spiegels die reflecteren op zijn leven en de wereld om hem heen. Maar ze zijn ook ontdekkingsreizen, die hem naar onbekende plaatsen in zijn psyche en emoties leiden. Elk schilderij is een stap op zijn reis van zelfontdekking en zelfexpressie.

Spelen is een centraal thema in Thienpont'sleven en werk. Voor hem is spelen niet alleen een vorm van amusement, maar ook een manier van leren, ontdekken en creëren. Het is een manier om de wereld te verkennen, om nieuwe ideeën en perspectieven te ontdekken, en om zich uit te drukken op een authentieke en ongefilterde manier.

In zijn atelier creëert Thienpont een speelveld waar hij zijn creativiteit de vrije loop kan laten. Het is een ruimte waar hij kan experimenteren, ontdekken en creëren zonder beperkingen of oordelen. Het is een plek waar hij zijn innerlijke kind kan omarmen en zijn verbeelding kan laten vliegen.

India heeft een diepe invloed gehad op Thienpont'sleven en werk. Het land heeft hem niet alleen nieuwe perspectieven en inspiratie gegeven, maar ook waardevolle lessen in veerkracht, acceptatie en transformatie. Zijn ervaringen in India hebben hem geholpen om zijn verleden te verwerken en een nieuwe weg in te slaan in zijn leven en kunst.

Zijn project 'A heART for India' is een prachtig voorbeeld van hoe hij zijn ervaringen in India heeft gebruikt om anderen te inspireren en te helpen. Door kinderen uit sloppenwijken de kans te geven om te schilderen, heeft hij hen een stem en een middel voor zelfexpressie gegeven. Dit project is een getuigenis van Thienpont'sgeloof in de kracht van kunst om te helen, te verbinden en te transformeren.

Voor Thienpont is spelen nu zijn tweede natuur geworden. Het is zijn kracht, zijn toeverlaat, zijn muze. Na het spelen met verf komt het spelen met woorden om een titel aan het werk te geven. Soms voegt de titel iets toe aan het werk, soms prikkelt het de fantasie van de kijker. Andere keren komt het voort uit de behoefte om een gevoel of zelfs een statement in de wereld te zetten.

Dirk Thienpont is een kunstenaar wiens leven en werk getuigen van een reis van overleving naar creativiteit. Zijn kunst is een viering van het innerlijke kind, een uitnodiging om de rijkdom van onze binnenwereld te ontdekken. Door zijn verhaal en zijn kunst nodigt hij ons uit om te spelen, te ontdekken en te creëren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...