Dan Howden en zijn nauwkeurige linosnede printtechniek

Dan Howden, een Britse kunstenaar, heeft zich gespecialiseerd in de traditionele techniek van linosnede om complexe en fijn gedetailleerde prints te creëren. In deze esthetische vorm van printen is Howden'sliefde voor architectuur en verstedelijkte landschappen duidelijk te herkennen. Zijn werken vinden inspiratie in zowel de drukte van de stad als de rust van landelijke scènes, waarbij elk stuk met nauwgezette aandacht voor detail wordt uitgewerkt.

De linosnede techniek is een vorm van hoogdruk waarbij een ontwerp in linoleum wordt gesneden, waarna verf of inkt wordt aangebracht en het beeld wordt afgedrukt op papier. Het vergt een uitzonderlijke vaardigheid en geduld om de subtiele diepten en texturen te bereiken die kenmerkend zijn voor Howden'swerk. Zijn prints, variërend van uitgestrekte landschappen tot intieme stadsgezichten, tonen een scala aan invloeden, waaronder de details uit Japanse houtsneden en de sfeervolle tinten van Europese etstechnieken.

Howden'screatieve proces begint met een zorgvuldig uitgewerkte schets, waarbij hij vaak gebruikmaakt van foto'sals referentie. Deze beginfase is cruciaal voor het bepalen van de compositie en het dynamische spel van licht en schaduw in zijn werk. Vervolgens brengt hij de schets over op linoleum, dit wordt het negatief dat straks wordt gebruikt voor de print.

Het snijwerk zelf is een arbeidsintensieve klus die precisie en aandacht vereist. Howden gebruikt verschillende gereedschappen om verschillende effecten in het linoleum te creëren. Hij moet zeer bedachtzaam te werk gaan want eenmaal verwijderd materiaal kan niet worden teruggeplaatst. Het gaat hier om een proces van toevoegen door weg te nemen – elke lijn, elk vlak en elke textuur wordt handmatig uitgesneden.

Zodra de linosnede klaar is, wordt hij ingesmeerd met inkt. Dit gebeurt met een roller om ervoor te zorgen dat de inkt gelijkmatig verdeeld wordt over de hoger gelegen delen van de plaat. Hier toont zich de schoonheid van het proces: alleen de uitgespaarde delen nemen de inkt op en kunnen zo worden overgebracht op papier.

Bij het afdrukken is ook precisie geboden. Howden legt het papier zorgvuldig over de ingeïnkte linosnede en maakt gebruik van een pers of een ander hulpmiddel om druk uit te oefenen zodat de inkt op het papier wordt overgebracht. Afhankelijk van de gewenste effecten kan dit proces meerdere malen worden herhaald met verschillende kleurlagen.

Deze methode resulteert in unieke en levendige werken die een verhaal vertellen. Hoewel de techniek zelf al decennia oud is, ademt Howden’s werk een moderne geest. Door zijn gedetailleerde benadering en de manuele aspecten van het proces heeft elke druk zijn eigen subtiele verschillen en onvolkomenheden, wat bijdraagt aan de charme en authenticiteit van de prints.

De kunstenaar erkent zelf dat geduld een essentiële eigenschap is in zijn werkwijze. Elke print vereist uren, dagen, soms zelfs weken van toegewijde arbeid. Maar voor Howden is dat juist een deel van de aantrekkingskracht. Het langzame, contemplatieve karakter van het proces staat toe dat hij volledig opgaat in zijn werk, waarbij de tijd in dienst staat van de precisie en kwaliteit die hij wil bereiken.

De prints van Dan Howden hebben internationale erkenning gekregen en worden gewaardeerd om hun rijke details en diepe texturen. De scenes die hij vastlegt, bieden een moment van reflectie waarbij de toeschouwer de tijd krijgt om te verdwalen in de minutieuze details en de verhalende diepte van het beeld. Het is een viering van zowel de kunst van linosnede als de diversiteit van onze omgeving.

Dan Howdens toewijding aan zijn ambacht en het vermogen om de geest van plaatsen vast te leggen, resoneren met een breed publiek. Zijn werken herdefiniëren de traditionele linosnede-techniek en benadrukken hoe klassieke methodes nog steeds relevant en inspirerend kunnen zijn in de hedendaagse kunstwereld.

Naast zijn aandacht voor het proces en de techniek, is Dan Howden ook betrokken bij de keuze van de materialen die hij gebruikt. Het linoleum waarin hij snijdt, de inkt waarmee hij drukt en het papier waarop hij zijn beelden overbrengt, zijn allemaal zorgvuldig uitgekozen om de beste resultaten te garanderen. Hij experimenteert vaak met verschillende soorten papieren om de ideale textuur en absorptie voor zijn inkt te vinden, wat kan variëren van glad, fijnkorrelig tot meer gestructureerde varianten.

Een opmerkelijk aspect van Howden'swerk is de schaal waarop hij soms werkt. Ondanks de beperkingen die de linosnedetechniek met zich mee kan brengen, slaagt Howden erin grootschalige werken te produceren die adembenemende perspectieven en uitgestrekte taferelen bieden. Deze grootformaatwerken vereisen een nog grotere mate van planning en inspanning, maar het resultaat is een indrukwekkende ervaring voor de toeschouwer.

De kleuren die Dan Howden in zijn werk gebruikt, zijn vaak subtiel en gelaagd, ze creëren een sfeervolle dimensie die de kijker verleidt dieper te kijken. Zijn palet kan variëren van warme aardetinten tot koelere, ingetogen kleuren, die elk hun rol vervullen in het totale beeldverhaal. Het gebruik van kleuren in linosnede is een complex proces omdat elke kleurlaag afzonderlijk moet worden toegepast en gedroogd voordat de volgende laag kan worden aangebracht.

De kunst van het maken van linosnede prints is niet alleen een technisch proces maar ook een meditatieve praktijk. Voor Dan Howden is dit een tijd om te reflecteren en volledig te focussen op het artistieke scheppingsproces. Deze concentratie en overgave aan het moment maken deel uit van wat zijn werk zo boeiend en persoonlijk maakt. Het is een interactie tussen kunstenaar en medium die zich vertaalt in ieder detail van de print.

Bij het bekijken van Howden'sprints wordt men vaak gegrepen door de verfijning van het lijnwerk en de diepte van de weergave. Het is een wereld die tegelijkertijd bekend en mystiek voelt, waar de gelaagdheid zowel letterlijk als figuurlijk interpretatie uitnodigt. Elke linosnede nodigt de kijker uit om het landschap binnen te treden en deel te nemen aan de stilte van het beeld.

Hoe traditioneel de techniek ook mag zijn, Dan Howden vindt wegen om zijn linosnede prints relevant te houden in een snel evoluerende kunstmarkt. Of het nu gaat om de onderwerpen die hij kiest, de composities die hij ontwerpt of de technieken die hij toepast, zijn werk is een bewijs van de eindeloze mogelijkheden en tijdloze schoonheid van handgemaakte kunst.

Howden'skunst is beschikbaar voor een breder publiek dankzij galeries, kunstmarkten en online platforms. Door het kopen van zijn werk genieten verzamelaars van de rijke texturen en de visuele verhalen die elke print biedt. Achter elke aankoop gaat een diepere waardering schuil voor het vakmanschap en de tijd die de kunstenaar in elk stuk heeft geïnvesteerd.

In een wereld waar digitale kunst en massaproductie steeds prominenter worden, blijft Dan Howden trouw aan een kunstvorm die zowel persoonlijke expressie als ambachtelijke vaardigheid vereist. Zijn werk is een herinnering aan de kracht van handwerk en de impact die het kan hebben op onze perceptie van de ruimte om ons heen.

Ook voor degenen die geïnteresseerd zijn in het zelf uitproberen van linosnede, kan Howden'swerk dienen als inspiratiebron. Zijn prints laten zien dat met geduld, toewijding en de juiste techniek, iedereen kan leren om prachtige, expressieve werken te creëren die een leven lang gekoesterd kunnen worden.

De linosnede prints van Dan Howden zijn uiteindelijk niet alleen kunstwerken; het zijn verhalen gevangen in inkt en papier. Elk werk is een reflectie van de kunstenaar'spassie voor het medium en zijn vermogen om het alledaagse op een buitengewone manier weer te geven. Het plezier dat hij beleeft aan het creëren van deze werken, straalt af op de kwaliteit en schoonheid van elke print, en laat zien dat klassieke kunsttechnieken altijd hun plaats zullen hebben in de hedendaagse kunstscene.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...