Prestigieuze evenementen in de schijnwerpers

Design weerspiegelt niet alleen creativiteit en innovatie, maar vertegenwoordigt ook een cultureel erfgoed en toont de maatschappelijke trends van een bepaalde tijd. België is op dit vlak geen uitzondering en staat bekend om zijn rijke designtraditie. Het land is gastheer voor een aantal evenementen die designers, liefhebbers en professionals samenbrengen. Deze evenementen bieden niet alleen een podium aan zowel gevestigde als opkomende ontwerpers, maar stellen hen ook in staat om hun werk te presenteren en de laatste trends te delen. In dit artikel duiken we in de wereld van de meest prestigieuze designbeurzen en evenementen die België te bieden heeft.

Een van de meest opvallende designevenementen in België is Interieur Kortrijk, dat om de twee jaar plaatsvindt in de stad Kortrijk. Deze biënnale is meer dan een gewone meubelbeurs; het is een cultureel evenement dat design in al zijn vormen viert. Bezoekers kunnen zich hier verdiepen in de nieuwste trends binnen meubeldesign, verlichting, interieuraccessoires en zelfs architecturale elementen. De Biennale Interieur is niet alleen populair onder Belgische bezoekers, maar trekt ook een internationaal publiek. Het evenement onderscheidt zich door zijn curatoriële aanpak, waarbij elke editie een centraal thema kent dat door de ruimtes heen terugkomt. Hierdoor blijft het een inspirerende ervaring die de verwachtingen van het publiek telkens weer overtreft.

In Brussel vinden we ART Brussels, een kunstbeurs die naast hedendaagse kunst ook aandacht schenkt aan design. Al sinds 1968 brengt deze beurs kunstliefhebbers en -professionals samen om hedendaagse kunst te ontdekken en te kopen. Hoewel de primaire focus op kunst ligt, is er binnen ART Brussels ook ruimte voor design, waardoor de grenzen tussen beide disciplines vervagen. Deze synergie stimuleert dialoog en creatieve samenwerkingen tussen kunstenaars en designers.

COCOON, gehouden in Brussels Expo, is een andere prominente beurs die zich richt op het interieur. Het is de grootste woon- en interieurbeurs van België en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Dit evenement laat de nieuwste collecties zien van talrijke merken en ontwerpers, variërend van traditionele en klassieke tot moderne en avant-garde stijlen. COCOON biedt ook een platform voor nieuwe talenten en geeft bezoekers de kans om rechtstreeks in contact te komen met ontwerpers en producten uit de eerste hand te zien, voelen en zelfs aan te schaffen.

Design September is een ander essentieel evenement dat de hele maand september in beslag neemt. Het transformeert Brussel in een designhoofdstad met tentoonstellingen, openhuizen bij designstudio's, markten, conferenties en rondleidingen. Deze diversiteit aan activiteiten maakt het een aantrekkelijke bestemming voor iedereen met een passie voor design. De organisatoren werken vaak samen met lokale en internationale partners om een breed en interessant programma samen te stellen dat verschillende aspecten van design belicht.

Gent is de thuisbasis van het Design Museum Gent, dat regelmatig tentoonstellingen en evenementen organiseert die een must-bezoek zijn voor designenthousiastelingen. Het museum is gewijd aan zowel historisch als hedendaags design en biedt een diverse mix van permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Deze evenementen bieden een uniek perspectief op de evolutie van design en zijn invloeden.

Voor wie geïnteresseerd is in antiek en vintage design, is er de Brussels Design Market. Het evenement begon als een vlooienmarkt, maar is ondertussen uitgegroeid tot de grootste markt in Europa gespecialiseerd in design uit de 20e eeuw. Tweemaal per jaar kunnen bezoekers struinen langs honderden stands gevuld met unieke stukken, die variëren van bekende klassiekers tot zeldzame collectibles. Het is de ideale plek om zowel een originele Eames-stoel als een onbekend meesterwerk te ontdekken.

Naast deze grote namen zijn er tal van kleinere initiatieven en pop-up events die opduiken in heel België. Denk hierbij aan lokale markten, designnachten, en galerietours. Deze evenementen bieden jonge ontwerpers de kans om zich te profileren en directe feedback te krijgen van het publiek. Ze dragen bij aan de dynamische en levendige designscene van België, waar altijd iets nieuws te ontdekken valt.

Deze designevenementen spelen een cruciale rol in de positionering van België als een belangrijke speler op het internationale designpodium. Ze stimuleren niet alleen nationaal talent, maar lokken ook bezoekers van over de hele wereld die op zoek zijn naar inspiratie, unieke producten of de mogelijkheid om te netwerken met professionals uit de industrie. Bovendien versterken deze evenementen de economische en culturele status van het land.

Terwijl we de fascinerende wereld van Belgisch design hebben verkend, eindigen we met het benadrukken van het belang en de invloed van deze evenementen. Ze bieden een venster naar het verleden en een blik op de toekomst, en blijven een integraal onderdeel van de ontwikkeling en erkenning van design als een essentiële pijler van onze cultuur. Voor zowel de doorgewinterde verzamelaar als de nieuwsgierige beginner biedt België een overvloed aan gelegenheden om de veelzijdigheid en schoonheid van design te ervaren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...