Unieke 19e-eeuwse dessertset gebruikt door Koningin Elizabeth II wordt geveild in Parijs

Een set dessertborden die ooit door Koningin Elizabeth II zijn gebruikt, gaat onder de hamer in Parijs. Het porseleinen servies uit de 19e eeuw is ontdekt door Florence Baron-Reverdito van Baron Ribeyre & Associés tijdens een bezoek aan Château de Sassy in Normandië. De 98-delige set werd oorspronkelijk in 1842 in opdracht van de Franse koning Lodewijk Filips I gemaakt voor zijn kanselier Étienne-Denis Pasquier. Naar verluidt verbleef de koningin in 1967 op het landgoed tijdens een privébezoek aan de stoeterijen voor paardenraces.

Het servies is vervaardigd door Sèvres, een gerenommeerde fabrikant onder koninklijke en aristocratische kringen. Het omvat 75 borden met verschillende dierenafbeeldingen en 23 gevormde stukken, waaronder vergulde suiker- en fruitschalen, twee trommelgemonteerde borden en meer. Het is de enige servies in zijn soort met dieren op deze manier afgebeeld.

De unieke dessertset heeft een prachtige, gedetailleerde afwerking die de aandacht trekt van verzamelaars en liefhebbers van koninklijk porselein. Elk van de 75 borden is versierd met afbeeldingen van dieren uit Afrika, Azië, Europa en Amerika, die de wetenschappelijke kennis van die tijd over de dieren op deze continenten weerspiegelen. Deskundige Manuela Finaz de Villaine benadrukt de kwaliteit van het goud, de agaatkleurige achtergrond en het vakmanschap in de dierenafbeeldingen.

Naast de historische en artistieke waarde van het servies, is de connectie met koningin Elizabeth II een belangrijke factor die bijdraagt aan de aantrekkingskracht voor potentiële kopers. De koningin zou de set slechts eenmaal hebben gebruikt tijdens een lunch en diner bij haar bezoek aan Château de Sassy.

De veiling van deze zeldzame en waardevolle dessertset biedt verzamelaars de kans om een ​​stukje geschiedenis in handen te krijgen dat zowel koninklijke connecties als buitengewoon vakmanschap omvat. Geïnteresseerde kopers zullen ongetwijfeld de tentoonstelling van 25 tot 27 maart bijwonen om de set van dichtbij te bewonderen voordat ze hun biedingen plaatsen tijdens de veiling op 28 maart 2023. De set wordt geschat op een waarde tussen de €300.000 en de €500.000.

Het servies bestaat uit:

  • 75 platte borden, diameter: 24 cm.
  • 2 op trommel gemonteerde borden, hoogte: 41,5 cm.
  • 4 Régnier fruitdragers, hoogte: 8 cm.
  • 4 schaaltjes met voet en zonder handvatten, hoogte: 11 cm.
  • 4 ronde schaaltjes zonder dolfijnen, diameter: 24 cm.
  • 4 Etruskische schaaltjes uit 1825, lengte: 27 cm.
  • 2 suikerpotjes met handvatten uit 1838 en bijbehorende dienbladen voor jam, lengte 27 cm
  • 1 ronde Fragonard mand uit 1817, hoogte: 27,5 cm.
  • 2 Atheense manden uit 1832, hoogte: 27,5 cm.


Onderop gemarkeerd met blauwe stempels, goudsmidmerken Vaubertrand en Moyez in goud voor sommige items, en enkele borden genummerd in zwart of goud. Het servies dateert uit de 19e eeuw, omstreeks 1842.

Over Drouot Parijs

Drouot is een bekend veilinghuis in Parijs, opgericht in 1852. Het is gelegen in het 9e arrondissement van de stad en staat bekend om zijn veilingen van kunst, antiek, juwelen, meubels en andere waardevolle objecten. Drouot is een belangrijk centrum voor kunstliefhebbers, verzamelaars en professionals in de kunstwereld.

Het veilinghuis biedt een breed scala aan diensten, waaronder taxaties, catalogisering en expertise van objecten, evenals het organiseren van veilingen. Drouot heeft een reputatie opgebouwd voor zijn expertise en het aanbieden van unieke en zeldzame stukken uit verschillende tijdperken en culturen.

Drouot organiseert regelmatig tentoonstellingen van de aangeboden kavels, zodat geïnteresseerden de objecten van dichtbij kunnen bekijken voordat ze een bod uitbrengen. Het veilinghuis biedt ook online catalogi en biedmogelijkheden om een breder publiek te bereiken.

Drouot Parijs is een belangrijke speler in de internationale kunstmarkt en trekt kopers en verkopers van over de hele wereld aan. Het blijft een prestigieuze locatie voor de aankoop en verkoop van zeldzame en waardevolle objecten.

Bezoek Website
Vanessa Kirby is de nieuwe Cartier Panthère In de kijker

Al 75 jaar is de panter een signatuur van het Huis van Cartier. La Panthère, zoals het legendarische merk het noemt, staat symbool voor kracht, el...