Stijlvolle 1973 Ferrari Dino 246 GTS met Chairs & Flares

In 1973 werd een bijzondere variant van de Ferrari Dino 246 GTS gelanceerd. Deze stijlvolle auto is niet alleen opvallend vanwege het iconische design dat door vele autoliefhebbers wordt bewonderd, maar ook omdat hij voorzien is van de zeldzame 'chairs and flares' optie. Dit pakket bestaat uit bredere wielkasten en Daytona-stijl stoelen die de wagen een extra sportieve uitstraling geven en meer comfort bieden aan de inzittenden.

Deze specifieke Ferrari Dino werd oorspronkelijk in de Verenigde Staten verkocht en heeft het grootste deel van zijn bestaan doorgebracht in Californië. De auto is bijzonder goed bewaard gebleven en onderhouden, wat erop wijst dat eigenaren door de jaren heen met respect en zorg met deze klassieker om zijn gegaan. De Dino 246 GTS staat bekend om zijn geweldige rijeigenschappen en zijn vermogen om een echt pure rijervaring te bieden.

Na verloop van tijd werd de auto professioneel overgespoten in zijn originele kleur, Rosso Chiaro, waardoor hij zijn frisse uitstraling terugkreeg. Deze Ferrari is bovendien uitgerust met airconditioning, elektrische ramen en een set Campagnolo wielen, inclusief de karakteristieke flares rond de wielkasten. Het interieur van Nero Leather maakt de elegante look compleet en biedt bestuurder en passagier een luxe cabine-ervaring.

De 246 GTS wordt met trots toebedeeld aan de Dino-lijn, vernoemd naar Enzo Ferrari's overleden zoon, Alfredino Ferrari, die helaas jong overleed. De Dino-modellen waren bedoeld als een meer toegankelijke productlijn en stonden bekend om hun minder krachtige motoren in vergelijking met andere Ferrari's uit die tijd. Desondanks zijn ze nog altijd zeer gewild vanwege hun prachtige design en uitmuntende prestaties.

De Ferrari Dino 246 GTS met chairs & flares is tegenwoordig een zeldzaamheid en wordt hoog aangeschreven onder verzamelaars. Een exemplaar als dit, in een dergelijk authentieke staat met de originele kenmerken behouden, komt niet vaak op de markt. Het is een ware lust voor het oog en een genot op de weg, waarmee de eigenaar zich onderscheidt in de wereld van klassieke en luxe auto's.

Nu we ons verdiepen in de opmerkelijkheid van deze wagen, kunnen we niet anders dan ons te verwonderen over de rijke geschiedenis en ontwikkeling van de Ferrari Dino-serie en de impact ervan op de automobielindustrie. Laten we eens nader kijken naar waarom deze modellen de tand des tijds hebben doorstaan en wat hen tot vandaag de dag zo speciaal maakt.

De Dino-serie was een revolutionair concept dat werd geïntroduceerd door Ferrari in de late jaren '60 als een middel om mee te concurreren met andere high-performance sportwagens in een lager prijssegment. Het unieke aspect van de Dino-serie was dat ze werden uitgerust met een kleinere V6 of later V8-motor, in tegenstelling tot de traditionele V12 die vaak geassocieerd werd met Ferrari. Deze manoeuvre was een strategische zet van Enzo Ferrari om de markt te verbreden en tegelijkertijd eer te bewijzen aan zijn overleden zoon, Dino, die zelf ingenieur was en betrokken bij de ontwikkeling van V6 race motoren.

De Dino 206 GT was het eerste model dat werd geïntroduceerd in 1967, gevolgd door de krachtigere 246 GT en GTS modellen. De 246 GT/GTS had een aantal verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, waaronder een grotere motor en een verbeterd rijgedrag. Ondanks dat de Dino's nooit officieel het Ferrari-badge droegen—een beslissing van Enzo Ferrari zelf—werden ze toch snel opgenomen in de Ferrari-familie door liefhebbers en de pers vanwege hun onmiskenbare kwaliteit en prestaties.

De schoonheid van de Dino-modellen zit niet alleen in hun performance, maar ook in het tijdloze design. De beroemde Italiaanse carrosseriebouwer Pininfarina was verantwoordelijk voor het design, wat resulteerde in een gestroomlijnde en elegante vorm die tot op de dag van vandaag nog steeds bewonderd wordt. Het was een echte verschuiving van de meer gangbare hoekige ontwerpen van die tijd, naar een vloeiender en aerodynamischer esthetiek.

Door de jaren heen is de waardering voor de Dino-serie alleen maar gegroeid. In het begin waren deze modellen ondergewaardeerd, vooral omdat ze niet het befaamde Ferrari-logo droegen. Echter, naarmate kenners en liefhebbers hun werkelijke waarde en bijdrage aan de sportwagenwereld erkenden, nam de vraag en dus ook de prijs toe. Tegenwoordig zijn Dino's zeer gewilde verzamelobjecten, speciaal door hun gelimiteerde productieaantallen, opvallende looks en het feit dat ze een belangrijk onderdeel uitmaken van de Ferrari-geschiedenis.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...