Mercedes-Benz van €135 miljoen slaat autoveilingrecords

Als je denkt dat het kopen van een nieuwe Merc een dure oefening is, denk dan na voor de persoon die net een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 heeft gekocht voor maar liefst €135 miljoen.

De zeldzame auto, een van de slechts twee prototypes ooit gemaakt en algemeen beschouwd als een van de mooiste auto's ter wereld, werd eerder deze week op een ongebruikelijke semi-particuliere RM Sotheby'sveiling in Duitsland verkocht aan een particuliere verzamelaar. Weinigen dachten dat Mercedes ooit zou toestaan dat een van de auto's zou worden verkocht. De opbrengst van de verkoop zal door de autofabrikant worden gebruikt om een wereldwijd 'Mercedes-Benz Fond' op te richten dat onderwijs- en onderzoeksbeurzen zal verstrekken op het gebied van milieuwetenschappen en koolstofarm maken voor jongeren.

De verkoopprijs van de Uhlenhaut Coupé overschaduwt volledig de prijs van de voorheen duurste auto die op een veiling werd verkocht, een Ferrari 250 GTO uit 1962 die ook werd geveild door RM Sotheby'sdie in 2018 US€48,5 miljoen ging. Een Ferrari GTO uit 1963 werd in 2018 privé verkocht voor US€70 miljoen, meldt CNBC.

Het is niet alleen de duurste auto ooit, maar ook een van de tien meest waardevolle items die ooit op een veiling zijn verkocht.

De resulterende coupé heeft een aanzienlijk meer gebeeldhouwde carrosserie dan de 300 SL die over een iets verbrede versie van het chassis van de SLR is gemonteerd, waarbij de kenmerkende 'gull-wing' deuren van de 300 SL nog steeds nodig zijn om de hoge dorpelbalken van het ruimteframe vrij te maken. Deze waren bedoeld om te racen in de Carrera Panamericana, maar werden opgeschort in de nasleep van de ramp in Le Mans in 1955 en de terugtrekking van Mercedes uit de competitieve autosport.

De tweede originele Uhlenhaut Coupé blijft in handen van Mercedes en wordt nog steeds tentoongesteld in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.

Meer over de Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé

De Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé is een legendarische auto die in 1955 werd geproduceerd. Het is vernoemd naar Rudolf Uhlenhaut, een van de belangrijkste ontwerpers van Mercedes-Benz in die tijd. De 300 SLR Uhlenhaut Coupé is een van de meest zeldzame en waardevolle auto's ter wereld, met slechts twee exemplaren ooit geproduceerd.

De auto was gebaseerd op de Mercedes-Benz 300 SLR raceauto en was ontworpen als een straatversie van de raceauto. Het had een aluminium carrosserie en een lichtgewicht chassis, en was voorzien van een 3.0-liter achtcilinder motor die goed was voor meer dan 300 pk. Dit zorgde voor indrukwekkende prestaties, met een topsnelheid van meer dan 290 km/u.

De 300 SLR Uhlenhaut Coupé was ook voorzien van enkele unieke ontwerpkenmerken, waaronder de kenmerkende vleugeldeuren die opengingen als de vleugels van een vogel. Het interieur was luxueus en op maat gemaakt voor de eigenaar, met leer en houten accenten.

Vanwege zijn zeldzaamheid en historische betekenis is de 300 SLR Uhlenhaut Coupé een zeer waardevolle auto geworden. Een van de exemplaren is eigendom van Mercedes-Benz en wordt bewaard in hun museum in Stuttgart, Duitsland, terwijl de andere in privébezit is en af en toe wordt tentoongesteld op autoshows en evenementen.

De 300 SLR Uhlenhaut Coupé wordt beschouwd als een van de meest iconische en belangrijke auto's ooit geproduceerd door Mercedes-Benz en is een testament van het vakmanschap en de technische innovatie van het bedrijf. Het blijft een symbool van de Gouden Eeuw van de auto-industrie en een waardevol stuk geschiedenis voor autoliefhebbers over de hele wereld.

Technische specificaties:

  • Motor: 3.0 liter M196S achtcilinder-in-lijn benzinemotor
  • Vermogen: 310 pk bij 7.500 tpm
  • Koppel: 318 Nm bij 5.500 tpm
  • Versnellingsbak: 4-versnellingsbak handgeschakeld
  • Carrosserie: aluminium carrosserie op een lichtgewicht spaceframe chassis
  • Gewicht: 880 kg
  • Topsnelheid: ongeveer 290 km/u
  • Acceleratie 0-100 km/u: minder dan 8 seconden


Het unieke ontwerp van de 300 SLR Uhlenhaut Coupé maakte gebruik van state-of-the-art technologieën uit de racerij, zoals de aerodynamische carrosserie met deuren die omhoog openden en de innovatieve schijfremmen. Deze raceauto was zo geavanceerd dat er slechts twee exemplaren werden geproduceerd, waarvan er één in handen is van Mercedes-Benz en de andere in een privécollectie.

De 300 SLR Uhlenhaut Coupé is een iconisch voorbeeld van de racetechnologie uit de jaren '50 en blijft een legendarisch en begerenswaardig voertuig voor autoliefhebbers en verzamelaars over de hele wereld.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...