Krachtigste Elektrische BMW M Model - BMW i7 M70 xDrive

BMW M introduceerde tijdens de Auto Shanghai international motor show een volledig elektrisch performance model als speerpunt van de nieuwe BMW 7 Serie. Het nieuwe volledig elektrische performance model van BMW M beleefde zijn wereldpremière op de internationale autoshow Auto Shanghai (18-27 april 2023) in China. Het wordt geproduceerd in de BMW Group-fabriek in Dingolfing, samen met alle andere modelvarianten van de luxe sedan. De productiefaciliteit in Neder-Beieren is niet alleen de hoofdvestiging voor luxemodellen, maar ook het competentiecentrum voor de productie van elektrische aandrijfsystemen, dat zowel de elektromotoren als de hoogspanningsbatterijen voor alle varianten van de BMW i7 ter plaatse produceert. De wereldwijde lancering van de BMW i7 M70 xDrive start in de tweede helft van 2023.

De BMW i7 M70 xDrive (elektrisch stroomverbruik gecombineerd: 23,8 – 20,8 kWh/100 km in de WLTP-cyclus) is het meest krachtige model met een volledig elektrisch aandrijfsysteem in het gehele BMW Group portfolio. Uitgerust met een elektromotor op zowel de voor- als achteras die een maximaal systeemvermogen van 485 kW/660 pk* genereert en een M-specifiek chassis, biedt de nieuwe BMW i7 M70 xDrive de perfecte combinatie van elektrische mobiliteit en prestaties, resulterend in een unieke rijervaring in het luxe segment. Het topmodel van de nieuwe BMW 7 Serie-reeks accelereert van 0 naar 100 km/u in 3,7 seconden, waarmee het de snelste volledig elektrische BMW is. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u.

Met het hoogste vermogen ooit voor een volledig elektrische auto van de BMW Group, markeert de BMW i7 M70 xDrive een nieuwe mijlpaal voor BMW M GmbH in zijn transformatie naar elektrische mobiliteit. Na de lancering van de BMW i4 M50 - BMW M GmbH'sbestverkochte model wereldwijd in 2022 - en de BMW iX M60, is dit nu het derde performance model van het bedrijf met een volledig elektrisch aandrijfsysteem. Het succes van elektrische aandrijving onder BMW M liefhebbers, de consistente uitbreiding van het productaanbod en de herhaalde toename van de aandrijfsysteemprestaties onderstrepen duidelijk het enorme potentieel van elektrische technologie om prestaties te leveren die tot de verbeelding spreken.

De BMW i7 M70 xDrive is uitgerust met sterk geïntegreerde aandrijfeenheden op de voor- en achteras, die de elektromotor, vermogenselektronica en transmissie in één compacte behuizing samenbrengen. De twee motoren werken volgens het principe van een elektrisch aangedreven synchroonmotor. Dit ontwerp maakt het mogelijk om het gebruik van zeldzame aardmetalen (vereist voor magnetische componenten) bij de vervaardiging van de rotor volledig te vermijden.

Een M-specifieke configuratie van het aandrijfsysteem stelt de BMW i7 M70 xDrive in staat om, met name de achteras elektromotor, ongekende niveaus van vermogensdichtheid te bereiken. De aandrijfeenheid heeft een zesfasig ontwerp met een dubbele omvormer. Dit vormt de basis voor een aanzienlijke toename van het piekvermogen dat beschikbaar blijft tot hoge snelheden, waardoor de BMW i7 M70 xDrive de vermogensafgifte kenmerkend voor M-modellen krijgt. De vermogensdichtheid van de motor van 2,41 kW/kg betekent een toename van 25,5% ten opzichte van de eenheid die de achteras van de BMW i7 xDrive60 aandrijft. Dit betekent dat de BMW i7 M70 xDrive is uitgerust met de krachtigste elektromotor van het bedrijf.

Deze nieuwe maatstaf is te danken aan een door de BMW Group gepatenteerde innovatie, ontwikkeld onder de paraplu van BMW EfficientDynamics, die zes excitatiewikkelingen in de stator van de motor gebruikt in plaats van de gebruikelijke drie. De resulterende 'dubbele excitatie' in vergelijking met conventionele eenheden stelt de elektromotor in staat om een extreem hoog vermogen te genereren, ondanks het uitzonderlijk lichte en compacte ontwerp, en dit continu te handhaven in de hogere snelheidsbereiken. Deze oplossing is ook veel beter dan een aandrijfconfiguratie met twee motoren op de achteras wat betreft vermogensdichtheid en efficiëntie.

De motor die de achteras aandrijft, genereert een piekvermogen van 360 kW/489 pk. De nauwkeurig gecoördineerde interactie met de 190 kW/258 pk motor op de vooras creëert een elektrische vierwielaandrijving die een systeemkoppel van 1.015 Nm in Sport-modus en maar liefst 1.100 Nm genereert bij activering van M Launch Control of de M Sport Boost-functie. Het aandrijfsysteem in de BMW i7 M70 xDrive biedt daardoor uitstekende trekkracht. In staat om in slechts 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten, is de BMW i7 M70 xDrive het snelste volledig elektrisch aangedreven BMW-model. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u. De prestatiekenmerken van het aandrijfsysteem worden ook gekenmerkt door een aanhoudende vermogensafgifte, wat zorgt voor snelle snelheidstoenames, zelfs in hogere snelheidsbereiken.

Met de M Launch Control-functie zijn zowel aandrijf- als tractiecontrole geïntegreerd in de motorregelmodule. Dit zorgt ervoor dat het vermogen dat door de elektromotoren wordt opgewekt, uiterst nauwkeurig wordt gemeten, waardoor de M-typische prestatiekenmerken van het aandrijfsysteem onmiddellijk worden omgezet in verbluffende acceleratie zonder enig verlies van tractie.

De M Sport Boost-functie wordt geactiveerd met de schakelpaddle aan de linkerzijde van het stuurwiel en wordt gevisualiseerd door prestatiegerichte grafieken in het instrumentenpaneel. Tegelijkertijd zorgt de standaard BMW IconicSounds Electric van Hans Zimmer voor een passende akoestische begeleiding door over te schakelen naar een bijzonder opwindende, M Performance-specifieke noot.

Het karakter van de soundtrack varieert afhankelijk van de geselecteerde voertuiginstelling, met een duidelijk waarneembaar akoestisch onderscheid tussen de My Mode Personal en Sport. In de Sport-modus is het geluidsspectrum bijzonder dominant en krachtig. Het speciaal voor volledig elektrisch aangedreven BMW M-modellen gecomponeerde aandrijfgeluid draagt zo bij aan een nog intensere beleving van de prestatiekenmerken.

De extreem dynamische prestaties van de BMW i7 M70 xDrive gaan hand in hand met uitstekende langeafstandsmogelijkheden. De efficiëntie van de sterk geïntegreerde aandrijfeenheden en tal van maatregelen om het stroomverbruik te verminderen, zoals adaptieve recuperatie van remenergie en de warmtepomptechnologie die wordt gebruikt in het geïntegreerde verwarmings- en koelsysteem voor het interieur en de aandrijflijn, spelen hier een rol. De BMW i7 M70 xDrive heeft een gecombineerd elektrisch verbruik van 23,8 - 20,8 kWh per 100 kilometer in de WLTP-testcyclus.

Een andere factor naast deze geoptimaliseerde efficiëntie is de indrukwekkende energiedichtheid van de hoogspanningsbatterij. Gelegen in de bodem van het voertuig, levert de batterij 101,7 kWh aan bruikbare energie. Hierdoor heeft de BMW i7 M70 xDrive een bereik van 488 - 560 kilometer (303 - 348 mijl, WLTP-cyclus), waardoor het zeer geschikt is voor dagelijks gebruik. De Combined Charging Unit is voorzien van uiterst geavanceerde oplaadsoftware die is ontworpen om de hoogspanningsbatterij sneller en efficiënter op te laden. De BMW i7 M70 xDrive is standaard in staat om AC op te laden met maximaal 22 kW, terwijl DC-vermogen kan worden opgenomen met een snelheid tot 195 kW. Dit betekent dat het bereik tijdens een tussenstop tijdens een reis bij een snellaadstation met maar liefst 170 kilometer (WLTP) kan worden verlengd in slechts tien minuten.

Het bereik van de auto kan tijdens het rijden worden verlengd door een nieuwe aandrijfsysteeminstelling te activeren. Met de lancering van de BMW i7 M70 xDrive wordt een MAX RANGE-modus geïntroduceerd voor de volledig elektrische modellen in het nieuwe BMW 7-serie-gamma. In deze modus worden het aandrijfvermogen en de topsnelheid zorgvuldig beperkt en comfortfuncties teruggeschroefd, waardoor het bereik met ongeveer 15 tot 25 procent kan worden vergroot.

De MAX RANGE-modus is voornamelijk bedacht voor situaties waarin bestuurders tijdens de reis niet kunnen opladen zoals oorspronkelijk gepland, omdat bijvoorbeeld het laadstation waar ze naartoe gingen buiten gebruik is. Door over te schakelen naar de My Mode Efficient en de MAX RANGE-instelling te activeren, wordt het bereik vergroot met een comfortabele marge voor de reis naar een alternatief laadpunt voor de hoogspanningsbatterij. Hiertoe wordt de topsnelheid van het voertuig beperkt tot 90 km/u (56 mph). Tegelijkertijd wordt het klimaatregelsysteem voor het interieur uitgeschakeld en wordt de achterruitverwarming op een lagere stand gezet, terwijl stoelverwarming, stoelventilatie en stuurwielverwarming ook worden uitgeschakeld in de MAX RANGE-modus. In het bedieningsdisplay verschijnt een popup-venster met de resulterende winst in bereik als afstand. Het informatiedisplay schakelt ook het gedeelte van de snelheidsmeter uit dat boven de 90 km/u (56 mph) ligt en toont het extra bereik. De MAX RANGE-modus kan worden geactiveerd met behulp van de touchscreen-functionaliteit van het bedieningsdisplay, de Controller of spraakopdrachten aan de BMW Intelligent Personal Assistant. Het kan ook worden gedeactiveerd door hard accelereren in versnelling (kickdown), de M Sport Boost-functie in te schakelen of de voorruitventilatie op maximaal te zetten.

De BMW i7 M70 xDrive biedt dan ook een uitstekende combinatie van krachtige prestaties, efficiëntie en luxe in een volledig elektrisch model. Deze auto is ontworpen om te voldoen aan de hoge verwachtingen van zowel milieubewuste consumenten als liefhebbers van topprestaties. Met zijn geavanceerde technologieën, indrukwekkend rijbereik en innovatieve functies zoals de MAX RANGE-modus, is de BMW i7 M70 xDrive een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een compromisloze elektrische rijervaring. De wereldwijde lancering in de tweede helft van 2023 markeert een nieuw tijdperk voor het BMW M-merk en zet de standaard voor elektrische prestaties in het luxesegment.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...