De nieuwe wagen van Aston Martin is een monster

Het nieuwste model van Aston Martin is zo radicaal dat de Batmobile er ter vergelijking conservatief uitziet. De V12 Speedster DBR1 met een snelheid van 300 km/u is een schaamteloos extravagant superspeelgoed. Meer brengt minder met zich mee: Niet alleen is er geen dak, maar ook geen voorruit — hoewel het model dat ik reed was uitgerust met een paar kleine Plexiglas aeroscreens (een retrofitoptie) die in een Eerste Wereldoorlog niet op zijn plaats zouden zijn, zouden dubbeldekkers zijn. Spannende Speedster-auto's bestaan al bijna een eeuw. De naam wordt gebruikt voor modellen variërend van de luxueuze Auburn Boat-Tail Speedster uit de jaren dertig tot de minimalistische Porsche modellen 356 en 911.

Maar het was Aston Martin die Speedster in de 21e eeuw bracht met de onthulling van de CC100 conceptauto om het 100ste jubileum van de fabrikant in 2013 te vieren. Slechts twee werden geproduceerd, en geen van hen waren legaal - maar ze werden voldoende ontvangen om Aston'sQ Customization Improvement and Design Department te promoten om 88 voorbeelden te maken van een volledig bestuurbare auto die de sensatie van zijn eigen auto kon opleveren, bedoeld om beroemde coureurs uit de jaren vijftig nieuw leven in te blazen. Liefhebbers van Aston zullen erkennen dat het speciale lakwerk van de V12 Speedster DBR1 gebaseerd is op dat van de DBR1, die in 1959 bij Le Mans de geblokte vlag nam.

Maar dat is min of meer zo ver als het gaat in termen van het verleden. In plaats daarvan heeft de Speedster de aluminium behuizing van het Vantage-model, dat is afgewerkt met een speciaal ontworpen carrosserie van koolstofvezel. Dit omvat de 5,2-liter V12-motor met twee turbochargers en 700 pk van de DBS Coupé, die wordt gecombineerd met dezelfde achtversnellingsbak van de DB11. Open de bestuurdersportier en klim naar binnen. De achterkant van koolstofvezel die tussen de stoelen loopt, maakt het meteen duidelijk dat dit geen auto is die bedoeld is voor koppels, maar voor wind-in-het-haar, vliegen in de tanden, rijden met volledige focus.

Over focus gesproken, ik werd op betrouwbare wijze geïnformeerd dat ik verbaasd zou zijn hoe effectief de bovenstaande aeroscreens zijn in het beschermen tegen de wind. Ik was helemaal niet verbaasd — ze bleken volkomen nutteloos voor de taak met een snelheid van meer dan 20 km/u, en ik wou dat ik een veiligheidsbril had gedragen. In feite moet elke auto worden gecombineerd met een bril die past bij het prachtig geborduurde zadellederen interieur, samen met een RAF Irvin-jas en vintage piloothelm, zowel om praktische redenen als om de Speedster de fantastische ervaring te geven van „vliegen op de „Om de grond te verbeteren”.

Als de ingenieurs van Aston een straaljager gevoel wilden, hebben ze dat zeker bereikt, omdat de indrukwekkende stuwkracht van de Speedster (stilstand tot 60 km/u in ongeveer drie seconden) in combinatie met het feitelijke gebrul van de twee turbochargers het startpotentieel heel goed mogelijk maakt Terwijl het gehuil van de twee verzonken uitlaatpijpen is genoeg om voetgangers bang te maken voor een aanval vanuit de lucht.

Over Aston Martin

Aston Martin is een iconisch Brits luxemerk dat bekend staat om zijn hoogwaardige sportwagens en grand tourers. Het bedrijf werd in 1913 opgericht door Lionel Martin en Robert Bamford in Londen en heeft sindsdien een rijke geschiedenis en erfgoed opgebouwd in zowel de auto-industrie als de autosport.

Aston Martin heeft een reputatie voor het creëren van prachtig ontworpen en vakkundig geconstrueerde auto's die prestaties, verfijning en rijplezier combineren. Enkele van de meest beroemde modellen zijn de DB5, de Vantage, de Vanquish en de Rapide. Daarnaast is Aston Martin nauw verbonden met de James Bond-filmserie, waarin verschillende modellen van het merk zijn gebruikt als iconische Bond-auto's.

In de loop der jaren heeft Aston Martin zijn productaanbod uitgebreid en geëvolueerd, met modellen die variëren van sportwagens en cabriolets tot luxe SUV s, zoals de DBX. Het bedrijf blijft innoveren en ontwikkelt momenteel ook elektrische voertuigen, zoals de Rapide E, en hypercars, zoals de Valkyrie, in samenwerking met Red Bull Racing en andere partners.

Aston Martin is niet alleen bekend om zijn straatauto's maar heeft ook een lange geschiedenis in de autosport, met deelnames aan verschillende race-evenementen zoals de 24 uur van Le Mans en de Formule 1. In 2021 keerde het merk terug naar de Formule 1 met het Aston Martin Cognizant Formula One Team, wat de toewijding van het bedrijf aan de autosport onderstreept.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...