Seth Rogen en de grote Canadese pottenbakkers strijd

Seth Rogen, bekend om zijn rollen in films als 'Pineapple Express' en 'Knocked Up', maar ook als stemacteur in 'Kung Fu Panda' en 'Sausage Party', is niet alleen een veelzijdige acteur en filmmaker maar ook een gepassioneerd pottenbakker. Zijn fascinatie voor deze ambachtelijke kunstvorm heeft hem gebracht tot het mede-oprichten van Houseplant, een lifestylemerk dat cannabisproducten combineert met huishoudelijke goederen, waaronder door Rogen met de hand gemaakte keramiek.

Deze liefde voor pottenbakken wordt nu ook gedeeld met het tv-publiek. Rogen presenteert de 'Great Canadian Pottery Throw Down', een realityshow die volgt op amateur-pottenbakkers in Canada die hun vaardigheden testen door middel van een reeks uitdagingen. Het programma is geïnspireerd door de geliefde Britse serie 'The Great British Pottery Throw Down' en speelt zich af tegen de achtergrond van een pittoreske omgeving, waar deelnemers strijden om de titel van beste pottenbakker.

De serie, die deel uitmaakt van een samenwerking tussen CBC en HBO Max, geeft Rogen de kans om zijn twee passies te combineren – televisie en pottenbakken. In een interview met Surface Magazine vertelt Rogen enthousiast over zijn interesse in keramiek. Hij omschrijft de bevrediging die hij krijgt wanneer hij een perfect functioneel object zoals een asbak of vaas kan maken. Volgens Rogen biedt pottenbakken een zeldzame kans op directe creatieve voldoening, iets wat hij vergeleek met het schrijven waarbij een lange tijd kan verstrijken voordat je het resultaat ziet.

Rogen begon zijn reis in de wereld van pottenbakken rond 2019 en heeft sindsdien een indrukwekkende hoeveelheid werk geproduceerd. Hij deelt regelmatig foto's van zijn creaties op sociale media, waardoor hij een soort keramiekinfluencer is geworden. Zijn werk weerspiegelt een karakteristieke stijl, vaak gekenmerkt door speelse vormen en levendige glazuren.

De acteur beschrijft hoe hij verliefd werd op het medium toen hij lessen ging volgen bij een lokale studio in Los Angeles. Wat begon als een hobby groeide al snel uit tot een serieuze passie. Hij was vooral aangetrokken tot pottenbakken omdat het hem in staat stelde zijn gedachten te verzetten en zich te concentreren op iets tastbaars in een wereld die steeds digitaler wordt.

In zijn huisstudio, uitgerust met een draaischijf en oven, heeft Rogen de vrijheid om te experimenteren. Vrienden en familieleden worden vaak verblijd met zelfgemaakte geschenken, en hij heeft zelfs exclusieve stukken geschonken aan liefdadigheidsveilingen. Rogen ziet pottenbakken niet alleen als een artistieke uitlaatklep maar ook als een manier om bij te dragen aan de gemeenschap.

Met de 'Great Canadian Pottery Throw Down' wil Rogen de kennis en waardering voor pottenbakken vergroten. Hij hoopt de kijkers aan te sporen om zelf de kunst van het keramiek te proberen of in ieder geval een nieuw perspectief op de ambacht te bieden. Hoewel details over de structuur van de show of de uitdagingen waarmee de deelnemers worden geconfronteerd nog schaars zijn, belooft het programma een boeiende ervaring te worden die ambacht en amusement combineert.

Naast het presenteren van de show, blijft Rogen actief in zowel de filmindustrie als zijn zakelijke ondernemingen. Met zijn productiebedrijf Point Grey Pictures produceert hij films en series die een breed scala aan genres beslaan. Ondertussen bouwt Houseplant verder aan zijn visie om elegante en functionele rookaccessoires en lifestyleproducten te bieden aan cannabisconsumenten.

Rogens betrokkenheid bij de 'Great Canadian Pottery Throw Down' onderstreept een groeiende trend waarin beroemdheden hun platform gebruiken om niet alleen entertainment te bieden, maar ook om licht te werpen op hun persoonlijke interesses en hobby's. Het programma is een reflectie van Rogens eigen reis in pottenbakken, een pad dat hem onverwachte vreugde en vervulling heeft gebracht. Het publiek mag uitkijken naar een serie die zowel inspirerend als informatief is, en die de traditionele kunst van het pottenbakken op een toegankelijke en vermakelijke manier presenteert.

In de traditie van het delen van ambachtelijke vaardigheden en het vieren van creativiteit, brengt de 'Great Canadian Pottery Throw Down' onder leiding van Seth Rogen, een verse wind in de wereld van realityshows. In plaats van te focussen op drama en concurrentie, ligt de nadruk op kunstzinnigheid en vakmanschap. Het idee is simpel: een groep getalenteerde pottenbakkers van verschillende achtergronden en ervaringsniveaus komt samen om te strijden in een reeks uitdagingen die hun technische vaardigheden en creatieve vermogens op de proef stellen.

De show dient als een platform voor pottenbakkers om hun werk aan een nationaal publiek te tonen en biedt kijkers thuis de kans om meer te leren over de complexiteit en schoonheid van keramiek. Elk project dat de deelnemers aangaan, is een mogelijkheid om te experimenteren met verschillende klei, vormen, decoratietechnieken en glazuren, waarmee de diversiteit van pottenbakken wordt getoond. Zoals Rogen al benadrukte, is de directe band tussen het maken en het eindproduct iets wat veel andere kunstvormen missen.

In de werkplaats, waar de wedstrijd zich afspeelt, heerst een gezellige en ondersteunende sfeer. De pottenbakkers delen tips en trucs, moedigen elkaar aan en leren van elkaars successen en fouten. Het is deze gemeenschapszin die Rogen zo aansprak en wat hij hoopt over te brengen aan de kijkers. Dat, naast de eigenlijke competitie, maakt het programma bijzonder.

De opdrachten variëren van utilitaire voorwerpen, zoals kommen en kannen, tot meer expressieve kunstwerken, zoals sculpturale stukken. Juryleden, bestaande uit ervaren keramisten en andere professionals uit de industrie, beoordelen de werken op basis van hun technische uitvoering en artistieke uitdrukking. De feedback is constructief, gericht op het verbeteren van de vaardigheden van de deelnemers.

De presentatie door Rogen, een zelfverklaard fan van het medium, brengt een extra element van authenticiteit en enthousiasme naar de show. Zijn eigen ervaring als amateur-pottenbakker maakt hem de perfecte gastheer, iemand die het leerproces van de deelnemers van binnenuit begrijpt.

De betrokkenheid van Rogen gaat verder dan alleen presenteren. Hij is een actief voorbeeld van hoe kunst en ambacht kunnen dienen als een persoonlijke ontsnapping en een bron van therapie. Zijn openhartige gesprekken over mentale gezondheid en de rol die pottenbakken daarin heeft gespeeld, voegen een emotionele diepte toe aan de serie en moedigen het publiek aan om ook nadenken over de voordelen van creatieve bezigheden voor hun welzijn.

Door het programma te plaatsen op een groot netwerk zoals CBC en in partnerschap met HBO Max, heeft 'Great Canadian Pottery Throw Down' het potentieel om internationale aandacht te trekken. Dit biedt een unieke kans om het rijke culturele erfgoed van Canadees pottenbakken, met zijn verschillende technieken en invloeden van inheemse volkeren en immigrantengemeenschappen, onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

De show, hoewel vermakelijk, gaat dus veel verder dan alleen entertainment. Het is een viering van het handwerk, een ode aan creativiteit, en een erkenning van de therapeutische kracht van kunst. Met Seth Rogen als bezielende kracht achter de serie, zal de 'Great Canadian Pottery Throw Down' ongetwijfeld een zachte plek vinden in de harten van zowel kunstliefhebbers als de gemiddelde tv-kijker, die misschien een nieuwe waardering voor het vakmanschap zal ontdekken.

De belangstelling voor pottenbakken is de afgelopen jaren gestegen, deels te danken aan sociale media, waar platforms zoals Instagram en Pinterest de verspreiding van ambachtelijk werk mogelijk hebben gemaakt. Keramisten van over de hele wereld delen hun processen en eindproducten, wat leidt tot een groeiende gemeenschap van zowel makers als verzamelaars. Wat ooit als een nederige hobby werd gezien, heeft nu een plek veroverd in de spotlight van de popcultuur, met dank aan ambassadeurs zoals Seth Rogen.

Het belooft een spannende reis te worden voor de deelnemers van de 'Great Canadian Pottery Throw Down' en een eyeopener voor de kijkers. Met een zorgvuldige mix van competitie, gemeenschapsgevoel en educatie kan dit nieuwe televisieavontuur een nieuw hoofdstuk vormen in de geschiedenis van pottenbakken, en wellicht de geboorte van een paar nieuwe sterren in de keramiekwereld.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.