Oreo lanceert ruimtekoekjeswedstrijd voor kosmische dunkervaring

Al eeuwenlang kijken mensen naar de sterren en dromen ze ervan om het onbekende te verkennen. Nu voegt de iconische koekjesfabrikant Oreo zich bij degenen die fantaseren over de ruimte, maar op een uniek culinaire manier. In een verrassend initiatief biedt Oreo koekjesliefhebbers de kans om deel te nemen aan een wedstrijd waarbij de winnaars hun favoriete snack letterlijk naar nieuwe hoogten kunnen brengen.

Oreo heeft zijn beroemde koekjes in de stratosfeer gelanceerd en nodigt fans uit om deel te nemen aan een wedstrijd waarmee ze de kans krijgen om eigenaar te worden van deze speciaal bereisde snacks. Deze actie is onderdeel van een grotere campagne genaamd 'The Oreo Offering', die de nieuwsgierigheid prikkelt en de vraag oproept of buitenaardse wezens ook zouden genieten van de aardse delicatesse die Oreo-koekjes zijn.

De wedstrijd, die liep van 25 tot 27 januari 2024, stond open voor inwoners van de Verenigde Staten. Deelnemers werden aangemoedigd om via sociale media kanalen een bericht te posten waarin zij vertelden wat zij zouden aanbieden aan buitenaardse wezens als die onze planeet zouden bezoeken. De berichten moesten voorzien zijn van de hashtags #OREOOffering en #Sweepstakes om geldig te zijn voor deelname.

Als beloning voor hun creativiteit konden de winnaars een pakket verwachten met niet alleen de ruimtegereisde Oreo-koekjes, maar ook allerlei ruimtegerelateerde merchandise. Dit pakket omvatte een 'orbit box' met daarin de koekjes die tot de stratosfeer waren gestegen, een zero-gravity Oreo-koektrommel, een 'thins protection pack' om de dunne koekjes veilig te houden tijdens hun reis door de ruimte, en een glas melk met een ontwerp geïnspireerd door het thema van de ruimtevaart.

Het proces van het naar de ruimte sturen van de Oreo-koekjes was een ingewikkelde onderneming. Ze zijn vastgemaakt aan een weerballon die speciaal uitgerust was voor dit avontuur. Terwijl de ballon steeg, trotseerde hij extreme temperaturen en uiteenlopende drukomstandigheden, en overleefde hij een reis die veel huishoudelijke voedingsmiddelen nooit zouden doorstaan.

Voor dit soort marketingevenementen werken bedrijven vaak samen met gespecialiseerde organisaties die ervaring hebben met het uitvoeren van hoog-atmosferische lanceringen. Ook moeten er speciale voorbereidingen getroffen worden om te zorgen dat de producten intact blijven en niet beschadigd raken tijdens hun reis buiten de aardatmosfeer. Dit betekent vaak het gebruik van aangepaste verpakkingen en mechanismen om de inhoud te beveiligen tegen de elementen waarmee ze in aanraking komen in de bovenste lagen van de atmosfeer.

De keuze om Oreo-koekjes naar de ruimte te sturen en dit te verbinden aan een wedstrijd is een slimme zet voor het merk. Het trekt niet alleen aandacht maar stimuleert ook de betrokkenheid van consumenten. Bovendien speelt het in op de groeiende fascinatie van het publiek voor ruimtevaart en de mogelijkheid van buitenaards leven.

Het is echter niet de eerste keer dat een merk de ruimte verkent als onderdeel van een marketingcampagne. Eerdere voorbeelden zijn Red Bull'sStratos-project, waarbij Felix Baumgartner een vrije val maakte vanuit de stratosfeer, en Tesla die een Roadster de ruimte instuurde aan boord van de Falcon Heavy-raket van SpaceX als een publiciteitsstunt.

Oreo gaat echter een stap verder door fans actief te betrekken bij hun ruimteavontuur. Door een interactieve wedstrijd te organiseren creëren ze een persoonlijke connectie met consumenten die verder gaat dan alleen het observeren van een stunt. Het idee dat men een Oreo-koekje kan bezitten dat zo'n unieke reis heeft gemaakt, prikkelt de verbeelding en geeft het gevoel deel te zijn van iets dat groter is dan het dagelijks leven.

Na de lancering bleef Oreo communiceer met hun publiek via updates over de reis van de koekjes, en bouwde zo anticipatie en opwinding op rond deze unieke promotie. Niet alleen biedt het spannende content voor volgers, maar het heeft ook de potentie om viral te gaan, wat de marketingimpact van de campagne vergroot.

Dergelijke acties kunnen soms een risico met zich meebrengen, vooral als de lancering of terugkeer van een product uit de ruimte niet verloopt zoals gepland. Maar voor Oreo lijkt de campagne zonder problemen verlopen te zijn, wat illustreert dat een goed voorbereide ruimtemissie, zelfs een promotionele, succesvol kan zijn met de juiste expertise en apparatuur.

Nu we onze reis met Oreo-koekjes in de stratosfeer hebben afgerond, kunnen we ons afvragen wat het volgende kosmische avontuur zal zijn dat marketeers aandurven. Met commerciële ruimtevaartbedrijven zoals SpaceX en Blue Origin die de grenzen van wat mogelijk is blijven verleggen, is de hemel misschien niet eens meer de limiet voor toekomstige promoties.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.