Kerstmarkt Antwerpen 2023 - betoverende winterse gezelligheid

Antwerpen, de bruisende havenstad aan de Schelde, transformeert elk jaar in december in een waar kerstparadijs. In 2023 is de Kerstmarkt in Antwerpen, bekend als 'Winter in Antwerpen', een evenement dat niemand mag missen. Van 8 december 2023 tot en met 7 januari 2024, biedt de stad een unieke combinatie van winterse gezelligheid, culturele rijkdom en feestelijke activiteiten.

Nieuwe Locaties, Vertrouwde Sfeer

Dit jaar heeft de kerstmarkt een nieuwe opzet gekregen. De markt strekt zich uit over verschillende locaties in het hart van de stad: de Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui, Handschoenmarkt, Operaplein en het Hendrik Conscienceplein. Elke locatie heeft zijn eigen charme en draagt bij aan de unieke sfeer van de kerstmarkt.

Groenplaats: Schaatsen onder de Sterren

De Groenplaats blijft een centraal punt van de kerstvieringen. De bekende ijsbaan, omgeven door de historische gebouwen en de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, biedt een idyllische setting voor schaatsliefhebbers. De omliggende cafés met hun gezellige terrassen zorgen voor warme drankjes en een hartelijke sfeer.

Grote Markt: Het Hart van de Feestelijkheden

De Grote Markt, bekend om zijn historische gildehuizen en het indrukwekkende stadhuis, is een niet te missen onderdeel van de kerstmarkt. Wandelend langs de Suikerrui richting de Schelde, word je ondergedompeld in een zee van lichtjes en feestelijke decoraties.

Handschoenmarkt: Een Lichtpunt in de Winter

Direct aan de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ligt de Handschoenmarkt. Hier schittert jaarlijks een grote Noorse kerstboom, een geschenk van de stad Oslo. De boom, verlicht met honderden lichtjes, vormt een betoverend middelpunt van deze locatie.

Operaplein en Hendrik Conscienceplein: Cultuur en Vermaak

Het Operaplein, met zijn moderne architectuur, en het Hendrik Conscienceplein, genoemd naar de Vlaamse schrijver, bieden een mix van cultuur en kerstvreugde. Bezoekers kunnen hier genieten van muzikale optredens en een breed scala aan kerstkraampjes.

Openingstijden en Toegankelijkheid

De kerstmarkt is toegankelijk vanaf 8 december, met variërende openingstijden. Op de eerste dag opent de markt om 16.00 uur en blijft open tot middernacht. Op zondagen tot en met donderdagen is de markt geopend van 12.00 tot 22.00 uur, en op vrijdagen en zaterdagen tot middernacht. Speciale openingstijden gelden op 24 en 31 december 2023 en op 7 januari 2024 (12.00 tot 18.00 uur) en op Nieuwjaarsdag (14.00 tot 22.00 uur).

Een Wandeling door Winterwonderland

Een bezoek aan de Kerstmarkt in Antwerpen is niet compleet zonder een wandeling langs de verschillende locaties. Beginnend bij het Centraal Station, leidt een route van ongeveer 4,2 kilometer je langs de belangrijkste attracties. Onderweg kom je langs de Meir, Antwerpens beroemdste winkelstraat, en historische bezienswaardigheden zoals de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk.

Eten, Drinken en Vermaak

Langs de route vind je talloze eet- en drinkgelegenheden, waar je kunt genieten van lokale lekkernijen en warme dranken. De kerstmarkt zelf biedt een verscheidenheid aan kraampjes met unieke kerstdecoraties, handgemaakte geschenken en winterse accessoires.

Een Feest voor Iedereen

'Winter in Antwerpen' is een evenement dat geschikt is voor alle leeftijden. Kinderen kunnen genieten van attracties zoals het reuzenrad en het tubeparcours, terwijl volwassenen zich kunnen verwarmen aan de winterbar of kunnen genieten van live muziek.

Conclusie

De Kerstmarkt in Antwerpen is een magische ervaring die de donkere wintermaanden verlicht. Met zijn diverse locaties, rijke culturele aanbod en hartverwarmende activiteiten, biedt Antwerpen een unieke kerstervaring die bezoekers uit binnen- en buitenland aantrekt. Of je nu komt voor het schaatsen, shoppen, of gewoon om te genieten van de sfeer, Antwerpen verwelkomt je deze winter met open armen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.