Het Koninklijk diamanten schaakspel - een luxe erfgoed van geschiedenis en ambacht

De exacte oorsprong van het schaakspel is onbekend, maar de meeste historici zijn het erover eens dat een vroege vorm van het spel, genaamd chaturanga, rond de 6e eeuw na Christus in India werd uitgevonden tijdens het Gupta Rijk. Chaturanga, dat vier spelers kende, symboliseerde de militaire divisies: strijdwageniers, olifantruiters, cavalerie en infanterie. De stukken evolueerden tot de moderne toren, loper, paard en pion. Het originele chaturanga bereikte Perzië en vervolgens brachten de Arabieren het naar Zuid-Europa, waar het verder ontwikkelde. Sinds de 15e eeuw zijn de spelregels nauwelijks veranderd en kennen we het spel zoals we het nu nog steeds spelen.

Het schaakspel wordt vaak geprezen om de positieve invloed die het kan hebben op de spelers. Onderzoeken tonen aan dat goede spelers beide hersenhelften gebruiken en mogelijk hun mentale leeftijd met maximaal 14 jaar kunnen verbeteren.

Schaak is een universeel spel dat mensen van alle leeftijden, geslachten en nationaliteiten bij elkaar brengt. Maar een doorsnee schaakbord volstaat niet voor de echte liefhebbers. Er zijn namelijk prachtige, luxueuze varianten beschikbaar, zoals het Koninklijke Diamanten Schaakspel.

Het Koninklijke Diamanten Schaakspel is het resultaat van Charles Hollander'svisie en het superieure talent van de Franse juwelier en kunstenaar Bernard Maquin. Dit unieke en fonkelende schaakspel is gemaakt van 14-karaats witgoud en bezet met 9.900 zwart-witte diamanten met een totaal gewicht van 186,09 karaat. Dit meesterwerk, dat meer dan 4.500 uur handwerk vereiste, is een perfecte combinatie van functionaliteit, luxe en vakmanschap. De prijs? Een halve miljoen euro.

Charlie Hollander, een derde generatie diamantfabrikant, heeft meer dan vijftig jaar in de diamantindustrie gewerkt. Hij en zijn zoon Nir Hollander leiden momenteel Gem Stone King, Inc., een van de grootste online juweliers ter wereld. Charlie'sobsessie voor de kracht en schoonheid van diamanten leidde tot de creatie van adembenemende diamantenspellen en -kunstwerken.

Zijn eerste spraakmakende creatie was een diamanten schaakspel, dat Charlie in 1996 bedacht. Het schaakbord en de stukken van dit spel namen meer dan 9.000 uur in beslag om te maken en waren gemaakt van meer dan 1 kilogram goud en bezet met 9.900 zwart-witte diamanten. Niet lang daarna werd een klant verliefd op deze creatie en kocht het spel voor een miljoen euro!

Na dit eerste succes begon Charlie bestellingen te ontvangen voor andere juwelen kunstwerken, zoals een diamanten Backgammon-set (gemaakt met 61.082 zwarte, witte en gele diamanten, prijskaartje 1,35 miljoen euro) en een diamanten roulette wiel (dat meer dan 4800 uur werk, 3,5 kg goud en meer dan 200 karaat aan kleurrijke diamanten vereiste).

Door de grote populariteit van de Charles Hollander Collectie, heeft Charlie een aantal kleinere objecten ontworpen die in beperkte oplage werden vervaardigd. Deze objecten omvatten onder andere een diamanten golfbal (met 11 karaat aan zwarte en witte diamanten, retailprijs 16.000 euro), een diamanten voetbal in verschillende maten (prijzen variëren van 6.300 euro tot 11.700 euro), diamanten pennen in verschillende kleuren en vormen, en diamanten aanstekers.

Naast deze unieke en luxueuze objecten, bevat de Charles Hollander-collectie ook verschillende schaakspellen, variërend in prijs van 360.000 euro tot meer dan 900.000 euro. Elk van deze spellen vertegenwoordigt de passie en toewijding van Charlie voor het transformeren van de traditionele spelervaring in een absoluut kunstwerk, een waar feest van vakmanschap en verfijning.

Het Koninklijke Diamanten Schaakspel blijft echter het pronkstuk van de collectie. Elk detail van het spel straalt luxe en verfijning uit. Van het 14-karaats witgoud tot de bijna 10.000 zwarte en witte diamanten, dit schaakspel is een perfecte combinatie van functionaliteit en esthetiek. Het is een spel dat de rijke geschiedenis van schaken eert, maar tegelijkertijd een moderne en luxueuze interpretatie biedt.

Charlie Hollander'sliefde voor diamanten en zijn drang om iets unieks en nieuw te creëren, heeft hem in staat gesteld om prachtige en ongeëvenaarde juwelen spelcollecties te ontwerpen. De passie en het vakmanschap die in elke creatie worden geïnvesteerd, zijn duidelijk te zien in de verfijnde details en de prachtige presentatie van de stukken. Of het nu een diamanten schaakspel, een golfbal of een pen is, elk stuk uit de Charles Hollander Collectie is een waar testament van Charlie'stoewijding en passie voor diamanten en zijn geloof in hun tijdloze schoonheid en kracht.

Over Franse juwelier Bernard Maquin

Bernard Maquin heeft door de jaren heen naam gemaakt in de hoogste kringen van de juwelenindustrie. Als toonaangevend ontwerper voor wereldberoemde huizen heeft hij talloze succesvolle meesterwerken gecreëerd voor de elite - dingen waar de gemiddelde mens slechts van kan dromen.

Een van zijn meest prestigieuze opdrachten was het ontwerpen van drie nieuwe seizoenskostuums (zomer, regenseizoen, winter) voor de Smaragden Boeddha in 1992. Dit bijzondere werk gaf hem het ongeëvenaarde voorrecht om dicht bij Thailand'smeest vereerde heilige sculptuur te komen en hem werd de eer gegund om aan Zijne Majesteit de Koning te worden gepresenteerd. Daarnaast maakte hij ook twee prachtige juwelen replica'svan de koninklijke boten 'Suphannahong' en 'Naraïsongsuban'.

Samen met zijn oude vriend Charlie Hollander maakte hij de Charles Hollander Collectie, een ultraluxe kunstcollectie waar Bernard enorm trots op is. De twee oude vrienden transformeerden alledaagse objecten tot buitengewone kunstwerken, gedreven door dezelfde visie.

Bernard Maquin is meer dan alleen een vakman; hij is een kunstenaar. Vanaf zijn veertiende, toen hij als leerling in de werkplaats van zijn oom werkte, heeft hij juwelendesign bestudeerd. Volgens Maquin moet een kunstwerk ontstaan uit een geest van creativiteit, niet door anderen te imiteren, maar door echt trots te zijn op het erfgoed. Hij moedigt zijn studenten aan om hun creativiteit te laten leiden door hun eigen ideeën, gevoelens en verlangens.

Daarnaast is Maquin ook een verfijnde vakman. In zijn meer dan twintig jaar van tekenen, ontwerpen en het vervaardigen van juwelen, heeft hij altijd gestreefd naar het hoogste niveau van vakmanschap. Maquin, die goed thuis is in de Europese geschiedenis, een begaafd muzikant en dichter is, hecht veel waarde aan het belang van de Franse 'compagnons'. Dit zijn de elitevakmensen die sinds de Middeleeuwen de meest bewonderde monumenten van zijn geboorteland hebben ontworpen. Ze erfden de geest van de bouwers van de kathedralen. Of ze nu timmerlieden, juweliers, architecten of beeldhouwers waren, perfectie bereiken was hun ultieme doel.

Maquin gelooft dat een meesterjuwelier zowel technisch als creatief vaardig moet zijn. 'Vanaf het allereerste begin richtte mijn aandacht zich zowel op de creatieve kant - het ontwerp en de vormen van de juwelen - als op de technische kant,' zegt hij. 'Mijn tijd is altijd gelijk verdeeld geweest tussen reflectie en productie, tussen het abstracte en het concrete.'

Naast het zijn van een meesterkunstenaar en vakman, is Bernard Maquin ook een geweldige mentor. Hij heeft een school opgericht en persoonlijk een schoolboek geschreven met talrijke historische, filosofische en religieuze referenties uit verschillende culturen. Getalenteerde studenten uit het hele land komen naar zijn school om de technieken van snijwerk, gieten, polijsten, embossing, inleggen, edelsteensnijden en edelsteenplaatsing te leren. De cursussen zijn nadrukkelijk gericht op productie, en na een opleiding van twee jaar kunnen de studenten wereldklasse halskettingen, diademen en andere werken creëren.

Over Charlie Hollander

Charlie Hollander groeide op in een diamantfamilie en ontwikkelde niet alleen een scherp gevoel voor juwelen en een geraffineerde productietechniek, maar hij kent ook de markt. Charlie produceert ultraluxe diamanten schaaksets die miljoenen euro'swaard zijn, maar begrijpt ook de behoefte van consumenten aan betaalbare luxe. Met dit in gedachten biedt Charlie een breed prijsbereik voor zijn producten. De prijs varieert op basis van het materiaal (zoals de grootte van de steen), maar er wordt nooit afbreuk gedaan aan de standaard van hoogwaardige productie.

Al vanaf zijn 18e streefde Charlie naar technische excellentie. Dit was de periode waarin hij leerde hoe ruwe diamanten te lijnen en snijden, wat bepaalt hoe kwalitatief en groot de uiteindelijke diamanten zullen zijn. In andere woorden, de techniek kan nooit te verfijnd zijn. Met deze filosofie heeft Charlie tijdens zijn leiderschap voor het bedrijf altijd de hoogste productiekwaliteit gehandhaafd.

Charlie werd geboren in 1945 in een diamantfamilie. Op zijn achttiende trad hij toe tot het familiebedrijf, waar hij leerde hoe de kwaliteit en grootte van diamanten worden bepaald door het slijpen. In 1966 verhuisde hij naar Israël, het grootste diamantslijp- en handelscentrum ter wereld, om andere facetten van de diamantbewerking, zoals polijsten, te leren.

In 1977 startte hij een bedrijf in polijsten en handel. Zijn klanten waren vooraanstaande juwelenbedrijven in Japan, Korea, de VS en Europa. In 1999 vestigde hij het hoofdkantoor in Manhattan, New York, en begon hij rechtstreeks aan consumenten te verkopen tegen groothandelsprijzen.

GEM STONE KING, INC., het bedrijf van de familie Hollander, vindt zijn oorsprong in 1903. De eerste generatie startte toen het familiebedrijf in Antwerpen, België, dat toen het grootste diamantslijp- en handelscentrum ter wereld was. Het bedrijf specialiseerde zich aanvankelijk in het lijnen en snijden van ruwe diamanten, een veeleisende taak die volledig afhing van de techniek van de ambachtsman, aangezien er toen nog geen computeranalyses beschikbaar waren.

In 1990 nam de vierde generatie, Nir Hollander, het bedrijf over en vestigde het hoofdkantoor in Manhattan, New York. Zijn zakelijke visie en passie liggen in de elektronische handel. Volgens het boek 'The Ebay'sBillionaires' Club', 'had hij genoeg inzicht om een goede zakelijke kans te herkennen toen hij er een zag, en begon hij inspanningen om het familiebedrijf online te brengen'. Dit bleek een meesterlijke zet te zijn, zowel voor Gem Stone King, Inc. als voor zijn klanten. In de 15 jaar dat het bedrijf op eBay actief is, is het uitgegroeid tot een Titanium Power Seller met een jaarlijkse omzet van meer dan 8 miljoen euro.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.