De duurste vissen ter Wereld - van Blauwvintonijn tot Arapaima!

Mensen hebben een bijzondere band met huisdieren. We voeden ze, wandelen met ze en spelen met ze. Maar er is één soort huisdier dat we niet kunnen aaien, niet kunnen uitlaten en waarmee we niet kunnen spelen, hoewel het toch een betoverende aantrekkingskracht heeft: de vis. We houden van ze en houden ze in een klein aquarium in onze huizen. Ze lijken niet veel te doen, maar sommige zijn ongelooflijk duur.

Laten we ontdekken welke de duurste vissen ter wereld zijn.

Blauwvintonijn - €3,1 miljoen: De Blauwvintonijn is niet zomaar een vis; het is een symbool van luxe, een culinaire delicatesse en een levend kunstwerk dat in de diepten van de oceaan zwemt. Met een verkoopprijs die een recordhoogte van €3,1 miljoen bereikte op een Japanse veiling in 2019, heeft deze vis de wereld versteld doen staan met zijn waarde. Deze tonijnsoort is vooral bekend om zijn prominente rol in de sushi- en sashimi-gerechten. Het vlees van de Blauwvintonijn wordt beschouwd als een van de meest begeerde en is daarom een hoofdbestanddeel in high-end sushi-restaurants over de hele wereld. De rijke, boterachtige textuur en de dieprode kleur van het vlees maken het tot een favoriet onder fijnproevers. Echter, de populariteit van de Blauwvintonijn heeft ook geleid tot overbevissing, wat een ernstige bedreiging vormt voor de populatie van deze vis. Als gevolg hiervan hebben veel landen beperkingen opgelegd aan de vangst en verkoop van Blauwvintonijn. In feite is het in veel landen illegaal om deze vis privé te bezitten vanwege zorgen over uitsterven en de noodzaak om de soort te behouden. Japan, als grootste consument van Blauwvintonijn, heeft echter stappen ondernomen om de soort te behouden. Naast strikte vangstquota en regelgeving, zijn er inspanningen geleverd om de Blauwvintonijn in gevangenschap te fokken. Dit heeft geresulteerd in succesvolle fokprogramma s, vooral in Japan en Zuid-Korea, waar de vis in commerciële aquaria wordt gekweekt. Het behoud van de Blauwvintonijn is niet alleen essentieel voor ecologische redenen, maar ook voor culturele en economische redenen. Deze vis vertegenwoordigt een samensmelting van natuurlijke schoonheid, culinaire traditie en economische waarde. Het is een herinnering aan de wonderen van de natuur en de verantwoordelijkheid van de mensheid om deze te beschermen.

Koi Vis - €1,8 miljoen: Koi vissen, vaak gewoon 'Koi' genoemd, zijn niet alleen een van de meest populaire vijvervissen ter wereld, maar ook een van de meest iconische symbolen in de Japanse cultuur. Ze staan symbool voor liefde, succes, geluk en welvaart. Hun sierlijke bewegingen en levendige kleuren maken ze tot een favoriet onder zowel aquarium- als vijverliefhebbers. De oorsprong van de Koi gaat honderden jaren terug naar Japan, waar ze oorspronkelijk werden gefokt voor hun kleurvariaties. In tegenstelling tot hun wilde tegenhangers, die een eenvoudige bruine tint hebben, kunnen Koi in een reeks van felle kleuren komen, waaronder wit, zwart, rood, oranje, geel en zelfs blauw. De prijs van een Koi wordt bepaald door verschillende factoren. Ten eerste speelt de bloedlijn een cruciale rol. Net als bij renpaarden kunnen Koi van een gerenommeerde bloedlijn voor astronomische bedragen verkocht worden. De kwaliteit van de kleur, het patroon en de symmetrie van de vis zijn ook belangrijke prijsbepalende factoren. Een Koi met een uniek en helder patroon dat symmetrisch is en goed over het lichaam van de vis verdeeld is, zal veel meer waard zijn dan een met een vaag of asymmetrisch patroon. Bovendien is de gezondheid en conditie van de vis van groot belang. Een gezonde Koi met heldere ogen, een levendige kleur en een actieve zwemhouding zal een hogere waarde hebben. De wereld van Koi is er een van passie en toewijding. Het fokken en verzorgen van deze vissen vereist kennis, geduld en een diep respect voor de vis. Voor velen is het niet alleen een hobby, maar een levenslange passie. En voor diegenen die bereid zijn te investeren in de allerbeste exemplaren, kan de prijs oplopen tot miljoenen euro s, wat de Koi tot een van de duurste vissen ter wereld maakt.

Flowerhorn Cichlide - €600.000: De Flowerhorn Cichlide, vaak gewoon 'Flowerhorn' genoemd, is een van de meest unieke en gewilde vissen in de aquariumwereld. Deze vis staat bekend om zijn levendige kleuren en de opvallende bult op zijn hoofd, die ook wel 'nuchal hump' of 'kok' wordt genoemd. Deze bult wordt groter naarmate de vis ouder wordt en is vaak prominenter bij mannelijke vissen. De Flowerhorn is een hybride, wat betekent dat hij het resultaat is van het kruisen van verschillende cichlidensoorten. Ze werden voor het eerst gefokt in de late jaren '90 in Maleisië en hun populariteit verspreidde zich snel over heel Azië en later over de hele wereld. Vanwege hun hybride aard zijn er verschillende varianten van Flowerhorns, elk met hun eigen unieke kleuren en patronen. In veel Aziatische culturen wordt geloofd dat het bezitten van een Flowerhorn geluk en welvaart kan brengen. Hun opvallende uiterlijk en gedrag maken ze tot een favoriet onder aquariumliefhebbers. Sommigen geloven dat de markeringen op de zijkant van een Flowerhorn gelijkenis kunnen hebben met Chinese tekens en dat deze tekens geluk kunnen voorspellen. Hoewel de gemiddelde prijs van een Flowerhorn varieert van enkele tientjes tot enkele honderden euro s, afhankelijk van de grootte, kleur en unieke kenmerken, zijn er enkele uitzonderlijke exemplaren die voor veel hogere bedragen zijn verkocht. Het meest opmerkelijke geval was in 2009, toen een bijzonder exemplaar op een veiling werd verkocht voor een verbazingwekkende €600.000. Dit benadrukt de enorme waarde die sommige liefhebbers hechten aan deze bijzondere vis. Flowerhorns zijn bekend om hun agressieve aard, vooral als ze volwassen zijn. Daarom is het aan te raden om ze alleen te houden of met vissen van vergelijkbare grootte en temperament. Ze hebben een ruim aquarium nodig met voldoende schuilplaatsen. Regelmatige waterverversingen en een gebalanceerd dieet zijn essentieel om hun gezondheid en levendige kleuren te behouden. De Flowerhorn Cichlide is niet zomaar een vis; het is een symbool van welvaart, een wonder van genetische kruising en een levend kunstwerk in een aquarium. Met de juiste zorg en aandacht kan deze vis vele jaren een bron van vreugde en fascinatie zijn voor zijn eigenaar.

Platina Arowana - €400.000: De Platina Arowana, vaak aangeduid als de Aziatische Arowana, is een vis die bekend staat om zijn schitterende platina kleur, wat hem onderscheidt van andere Arowana-soorten. Deze vis, afkomstig uit de wateren van Azië, is niet alleen een roofdier maar wordt ook beschouwd als een symbool van welvaart en geluk. In veel Aziatische culturen wordt geloofd dat het bezit van een Platina Arowana negatieve energieën kan afweren en de eigenaar kan beschermen tegen ongeluk. Dit bijgeloof, gecombineerd met zijn zeldzaamheid, heeft de vraag en de prijs van deze vis opgedreven.

Zoetwater Polka Dot Stingray - €100.000: De Zoetwater Polka Dot Stingray, met zijn kenmerkende donkerbruine of zwarte kleur en witte stippen, is een vis die zowel intrigerend als zeldzaam is. Afkomstig uit het Xingu River Basin in Brazilië, is deze rog uniek voor dit specifieke gebied, waardoor hij zeer gewild is onder verzamelaars en aquariumliefhebbers. De strenge beperkingen en regelgeving rondom de vangst en verkoop van deze rog zijn ingesteld om overbevissing en uitsterving te voorkomen, wat bijdraagt aan zijn hoge prijskaartje.

Pepermunt Engelenvis - €30.000: De Pepermunt Engelenvis is een vis die opvalt in elk aquarium vanwege zijn levendige rode kleur doorsneden met helderwitte verticale strepen. Deze vis, die diep in de zuidelijke Stille Oceaan leeft, is niet alleen een favoriet vanwege zijn opvallende uiterlijk, maar ook vanwege zijn zeldzaamheid. Het vangen van de Pepermunt Engelenvis is een uitdaging vanwege de diepten waarin hij leeft, en er zijn geen succesvolle grootschalige fokprogramma'svoor deze soort. Dit maakt de Pepermunt Engelenvis een van de meest gewilde en duurste vissen onder aquariumenthousiasten.

Masker Engelenvis - €20.000: De Masker Engelenvis is een symbool van elegantie en mysterie in de onderwaterwereld. Inheems in de wateren rond Hawaï, trekt deze vis de aandacht met zijn opvallende witte lichaam, dat prachtig wordt gecontrasteerd door een kenmerkend zwart 'masker' dat het hoofd en de vinnen bedekt. Dit unieke kleurenschema, gecombineerd met zijn sierlijke zwembewegingen, heeft de Masker Engelenvis tot een favoriet gemaakt onder zowel duikers als aquariumhouders. Bovendien is hun zeldzaamheid en de uitdaging om ze in hun natuurlijke habitat te vinden, een reden voor hun hoge marktwaarde.

Bladefin Basslet - €10.000: Diep in de oceaan, waar het zonlicht nauwelijks doordringt, zwemt de Bladefin Basslet. Met een bescheiden grootte van slechts 1,5 inch, zou je niet verwachten dat deze vis een prijskaartje van €10.000 draagt. Maar zijn zeldzaamheid en de uitdagingen die gepaard gaan met het vangen ervan, rechtvaardigen de prijs. Zijn levendige oranje kleuring met witte strepen, gecombineerd met zijn unieke vinstructuur, maakt het een gewilde aanvulling op elk luxe aquarium. Het is een herinnering aan de verborgen schatten die de diepzee herbergt.

Gouden Basslet - €8.000: De Gouden Basslet, een klein juweeltje van de oceaan, straalt een betoverende gouden oranje gloed uit. Deze vis, ook bekend als Gramma dejongi, is een zeldzame vondst, wat bijdraagt aan zijn hoge prijskaartje. Ondanks zijn bescheiden grootte, is de Gouden Basslet een opvallende verschijning in elk aquarium, met zijn schitterende kleur die oplicht tegen een achtergrond van koraal en zeewier. Zijn zeldzaamheid en de uitdagingen die gepaard gaan met het vangen ervan, maken hem tot een begeerde aanwinst voor serieuze aquariumverzamelaars.

Platina Alligator Gar - €7.000: De Platina Alligator Gar, met zijn schitterende zilverachtige tint, is een vis die zowel ontzag als bewondering oproept. Deze vis, die zijn oorsprong vindt in de zuidelijke Verenigde Staten, is nu een favoriet onder kleurfokkers in Azië. Zijn indrukwekkende grootte, die kan oplopen tot enkele meters, gecombineerd met zijn unieke kleuring, maakt hem tot een opvallende verschijning in elk groot aquarium. Ondanks zijn intimiderende uiterlijk, zijn Platina Alligator Gars bekend om hun rustige aard en hun neiging om vreedzaam samen te leven met andere grote vissen.

Neptunus Grouper - €6.000: De Neptunus Grouper, een majestueuze bewoner van de diepzee, is een vis die zowel mysterie als schoonheid belichaamt. Afkomstig uit de diepten van de Stille Oceaan, heeft deze vis een rijke, donkere kleur die hem helpt zich te camoufleren in zijn natuurlijke habitat. Het is niet alleen de diepte waarop ze leven die hun vangst moeilijk maakt, maar ook hun vermogen om zich snel in rotsachtige spleten en grotten te verstoppen. Hun dieet, bestaande uit kleinere vissen en schaaldieren, maakt ze tot formidabele jagers, ondanks hun relatief bescheiden grootte.

Australische Flathead Perch - €5.000: De Australische Flathead Perch, met zijn schitterende kleuren en unieke vorm, is een vis die de essentie van de Australische wateren belichaamt. Ze zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ook fascinerend vanwege hun jachttechnieken. Met behulp van hun platte kop en lichaam kunnen ze zich gemakkelijk op de zeebodem nestelen en wachten tot een nietsvermoedende prooi voorbijkomt.

Wrought Iron Butterflyfish - €4.000: De Wrought Iron Butterflyfish, met zijn intrigerende schubbenpatroon, is een levend kunstwerk. Deze vis, die de warme wateren van de Westelijke Stille Oceaan zijn thuis noemt, heeft een zachte, vredige aard die contrasteert met zijn stoere uiterlijk. Ze zijn sociale vissen, die vaak in groepen worden aangetroffen, zwemmend tussen koralen en zeegras, op zoek naar hun favoriete voedsel.

Clarion Engelenvis - €2.500: De Clarion Engelenvis, met zijn stralende oranje kleur en opvallende blauwe strepen, is een vis die de aandacht trekt waar hij ook gaat. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook nieuwsgierig van aard, vaak te zien onderzoekend hun omgeving en interactie met andere vissen. Ondanks hun schoonheid zijn ze echter niet gemakkelijk te verzorgen, omdat ze specifieke wateromstandigheden en een gevarieerd dieet nodig hebben om te gedijen.

Blauwogige Plecostomus - €600: De Blauwogige Plecostomus, een opvallende verschijning in zoetwateraquaria, is een vis die zowel schoonheid als functionaliteit biedt. Ze zijn niet alleen een genot om naar te kijken, maar ook uiterst nuttig voor het behoud van een gezond aquariummilieu. Met hun vermogen om algen te consumeren, helpen ze het aquarium schoon en helder te houden. Hun unieke uiterlijk, met gepantserde schubben en helderblauwe ogen, maakt ze tot een favoriet onder zowel beginnende als ervaren aquariumhouders.

Zebra Shovelnose Catfish - €500: De Zebra Shovelnose Catfish, ook wel bekend als de Sorubim lima, is niet alleen een vis met een opvallend uiterlijk, maar ook met een intrigerend gedrag. Deze inheemse vis uit de rivieren van Zuid-Amerika, voornamelijk uit het Amazonebekken, heeft een voorliefde voor zanderige bodems waar hij zich vaak in verstopt, met alleen zijn ogen en een deel van zijn snuit zichtbaar. Dit gedrag, gecombineerd met zijn unieke uiterlijk, maakt hem tot een fascinerende aanvulling op elk aquarium. Hoewel ze over het algemeen vreedzaam zijn, is het belangrijk om ze niet samen te houden met vissen die klein genoeg zijn om als prooi te worden beschouwd.

Izumo Nankin Goudvis - €500: De Izumo Nankin Goudvis is meer dan alleen een vis; het is een symbool van elegantie en traditie in de Japanse cultuur. Deze specifieke variëteit van goudvis wordt vaak geassocieerd met luxe en prestige vanwege zijn zeldzaamheid. Ze hebben een slank lichaam en lange, sierlijke vinnen die sierlijk bewegen als ze zwemmen. Het verzorgen van een Izumo Nankin vereist specifieke kennis, omdat ze gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving. Ze worden vaak gehouden in speciaal ontworpen vijvers in Japan, waar hun schoonheid volledig tot zijn recht komt.

Zebra Plecostomus - €300: De Zebra Plecostomus, een juweel uit de wateren van Brazilië, is een perfect voorbeeld van hoe moeder natuur kunstwerken kan creëren. Hun zwart-witte strepen zijn niet alleen voor de show; ze helpen de vis zich te camoufleren tegen roofdieren in hun natuurlijke habitat. Deze vissen zijn ook bekend om hun vermogen om algen in het aquarium te beheersen, waardoor ze niet alleen mooi maar ook nuttig zijn. Ze zijn echter gevoelig voor waterkwaliteit en vereisen regelmatige monitoring om ervoor te zorgen dat hun omgeving optimaal blijft. Het is ook interessant om op te merken dat, ondanks hun kleine formaat, Zebra Plecostomus een sterke persoonlijkheid heeft en vaak territoriaal kan zijn, vooral tijdens het broedseizoen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.