Fortnite keert terug op iOS in Europa - Epic Games’ grote zet

Epic Games heeft aangekondigd dat hun populaire battle royale-game Fortnite terugkomt naar iOS-apparaten in Europa, door middel van een samenwerking met Nvidia’s cloud gaming service, GeForce NOW. Deze ontwikkeling is een belangrijke stap voor het bedrijf nadat ze waren verwijderd uit de Apple App Store vanwege een geschil over in-app aankopen.

In augustus 2020 verwijderde Apple Fortnite uit de App Store nadat Epic Games een eigen betalingssysteem had geïntroduceerd binnen de app, waarmee de commissies van Apple omzeild werden. Deze actie leidde tot een rechtszaak tussen beide partijen, die wereldwijde aandacht trok. Epic beschuldigde Apple ervan een monopolie te hebben op de mobiele appmarkt, terwijl Apple Epic beschuldigde van contractbreuk.

Nu heeft Epic Games een alternatieve route gevonden om Fortnite beschikbaar te stellen voor iOS-gebruikers in Europa zonder direct in de App Store aanwezig te zijn. Door GeForce NOW kunnen spelers Fortnite via hun internetbrowser streamen op hun iPhones en iPads, wat technisch gezien niet in strijd is met Apple’s richtlijnen. Dit omzeilt de noodzaak om de game via de officiële App Store te distribueren, waardoor Epic geen commissie hoeft af te dragen aan Apple.

De toegang tot Fortnite via GeForce NOW zal in eerste instantie beschikbaar zijn als een bèta-versie. Spelers zullen zich moeten aanmelden voor een wachtlijst om toegang te krijgen, maar Epic heeft aangegeven te werken aan manieren om de capaciteit uit te breiden zodat meer gamers de game kunnen spelen. Volgens Epic biedt GeForce NOW een premium cloud gaming-ervaring die samenvalt met hun streven om Fortnite toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek.

Deze zet kan ook worden gezien als een manier voor Epic Games om druk uit te oefenen op Apple door aan te tonen dat er alternatieve methoden zijn om apps beschikbaar te stellen voor iOS-gebruikers. Het kan leiden tot meer concurrerende praktijken in de app-distributiebranche en mogelijk zelfs veranderingen in hoe app stores functioneren.

Epic Games blijft uitdagingen aangaan op juridisch en zakelijk gebied, aangezien ze blijven strijden voor meer vrijheid en flexibiliteit in de manier waarop ze hun producten aanbieden en verkopen. De relaunch van Fortnite op iOS in Europa kan worden gezien als een aanzienlijke mijlpaal in hun zoektocht naar onafhankelijkheid van de gevestigde app store ecosystemen.

Gebruikers kijken uit naar de terugkeer van Fortnite op hun iOS-apparaten. Deze ontwikkeling zal hen in staat stellen om weer deel te nemen aan de spannende, cross-platform gameplay en evenementen die Fortnite te bieden heeft. Hoewel de game al beschikbaar was op andere platforms zoals de pc, Xbox en PlayStation, was het verlies van toegang op iOS-apparaten voor veel spelers een gemis.

Het gebruik van cloud gaming-diensten om platformbeperkingen te omzeilen is een relatief nieuw maar snelgroeiend fenomeen. Diensten zoals GeForce NOW bieden gamers toegang tot high-end gaming-ervaringen, zelfs op apparaten die normaal gesproken niet krachtig genoeg zouden zijn om dergelijke games te draaien. Dit heeft het potentieel om de gaming-industrie ingrijpend te veranderen door de hardwarebarrières die veel spelers tegenkomen, te verminderen.

Naast Fortnite kunnen gebruikers via GeForce NOW ook andere topgames streamen, wat het aantrekkelijk maakt als platform voor gamers die op zoek zijn naar toegang tot een breed scala aan titels. Nvidia heeft geïnvesteerd in het verbeteren van de streamingtechnologie en infrastructuur om ervoor te zorgen dat games vloeiend en in hoge kwaliteit gespeeld kunnen worden.

Deze samenwerking tussen Epic Games en Nvidia is een interessante ontwikkeling in de continue evolutie van de game-industrie. Het laat zien hoe bedrijven strategische partnerschappen kunnen aangaan om obstakels te overwinnen en innovatieve oplossingen te vinden voor industriebrede problemen.

Als onderdeel van dit artikel gaan we nu verder ingaan op gerelateerde onderwerpen en verdere ontwikkelingen rondom Fortnite, Epic Games, en de gaming-industrie in het algemeen. We zullen het hebben over de impact van cloud gaming op de industrie, de voortdurende juridische strijd tussen Epic Games en Apple, mogelijke toekomstige trends in digitale distributieplatforms, de gemeenschap en cultuur rond Fortnite en hoe deze blijft evolueren, en uiteindelijk hoe technologische vooruitgang de spelervaring blijft verbeteren.

Cloud gaming, ook bekend als gaming-on-demand of gaming-as-a-service, is een technologie die het mogelijk maakt om videogames te streamen vanuit de cloud naar verschillende apparaten, zoals pc's, consoles, en mobiele apparaten. Met deze technologie hoeven spelers geen krachtige hardware te bezitten of games te downloaden en te installeren; in plaats daarvan kunnen ze games rechtstreeks streamen van servers die door de aanbieder worden gehost. Cloud gaming kan de toegankelijkheid van games aanzienlijk verhogen door de benodigde initiële investering in hardware te verlagen en de noodzaak om regelmatig upgrades te kopen weg te nemen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.