Chinese autofabrikant HT Aero onthult straatlegale auto die ombouwt tot een helikopter

De Chinese autofabrikant HT Aero heeft illustraties getoond van een straatlegale auto die met een druk op de knop kan worden omgebouwd tot een helikopter. Het bedrijf zegt dat het in 2024 de straat op zal gaan en heeft al meer dan 15.000 testvluchten uitgevoerd met vijf verschillende versies van hun multicopter eVTOL. HT Aero is een divisie van XPeng en heeft onlangs aangekondigd dat het €500 miljoen aan financiering heeft opgehaald.

De auto zelf heeft een futuristisch ontwerp dat lijkt op een kruising tussen een racevoertuig en een speelgoedauto. Het heeft hoge voorwielputten, een gebogen voorruit die in de neus veegt en lamellenkoeien over de achterwielen. De auto heeft ook twee armen die uitklappen en roterende rotors aan de uiteinden hebben om het te laten vliegen.

Voor eVTOL'sis prestatie een compromis tussen efficiëntie, stuwkracht en gewicht. Een grotere batterijcapaciteit kan snelheid en bereik toevoegen, maar kan ook het gewicht van het voertuig verhogen en de efficiëntie van de voortstuwing verminderen. Op basis van de afbeeldingen lijkt het erop dat HT Aero voldoende lift heeft, maar zonder een soort vleugel of voorwaarts gerichte voortstuwing zal het waarschijnlijk niet erg efficiënt zijn om vooruit te komen.

Het bedrijf zegt dat het een 'lichtgewicht ontwerp' zal hebben, maar de grootte en structuur die nodig is om het straatlegaal te maken, en het aantal batterijen dat nodig is om te voldoen aan de wegprestaties (minimaal 320 km bereik), betekent dat het enigszins zwaar zal zijn. De HT Aero eVTOL cruises op ongeveer 80 km/u met een bereik van 35 minuten.

Het is nog onduidelijk hoe de auto zal presteren op de weg en in de lucht, maar HT Aero zegt dat het genoeg vertrouwen heeft om de auto in 2024 op de markt te brengen. Het is een opwindende ontwikkeling in de autowereld en biedt mogelijkheden voor de toekomst van mobiliteit.

De onthulling van de HT Aero straatlegale auto die kan transformeren tot een helikopter is een opwindende ontwikkeling voor de mobiliteitsindustrie. Het zou kunnen leiden tot nieuwe manieren van reizen en het verminderen van verkeerscongestie op drukke wegen.

Echter, er zijn nog veel vragen over de haalbaarheid van deze technologie. Zoals het bedrijf al heeft aangegeven, zijn er compromissen nodig tussen efficiëntie, stuwkracht en gewicht bij het ontwerpen van eVTOL s. Dit betekent dat het voertuig mogelijk te zwaar kan zijn om efficiënt te vliegen, terwijl het op de weg niet zo snel of comfortabel kan zijn als traditionele auto's.

Daarnaast zullen er ook vraagtekens zijn over de veiligheid en regelgeving rondom deze nieuwe technologie. Het is nog onduidelijk hoe autoriteiten zullen omgaan met straatlegale auto's die kunnen vliegen, en hoe de luchtverkeersleiding zal omgaan met het beheer van het luchtruim waar deze voertuigen zullen opereren.

Desondanks is het een veelbelovende stap vooruit in de richting van innovatieve en duurzame mobiliteit. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze technologie zich ontwikkelt en welke invloed het zal hebben op de toekomst van transport.

Er is momenteel weinig technische en mechanische informatie beschikbaar over de HT Aero straatlegale auto die kan transformeren tot een helikopter. Hieronder staan enkele bekende details:

  • HT Aero heeft vijf verschillende versies van hun multicopter eVTOL geproduceerd en meer dan 15.000 testvluchten uitgevoerd.
  • Het voertuig heeft roterende rotors aan de uiteinden van twee armen, die uitklappen om het te laten vliegen.
  • Het heeft een 'lichtgewicht ontwerp', maar de grootte en structuur die nodig is om het straatlegaal te maken, en het aantal batterijen dat nodig is om te voldoen aan de wegprestaties (minimaal 200 mijl bereik), betekent dat het enigszins zwaar zal zijn.
  • De HT Aero eVTOL cruises op ongeveer 80 km/u met een bereik van 35 minuten.


Er is nog geen informatie over de motor, het vermogen, de transmissie, de afmetingen of andere technische specificaties van het voertuig bekendgemaakt. Het is belangrijk op te merken dat het om een conceptauto gaat en er nog veel werk moet worden verzet voordat het voertuig op de markt komt. Er zijn ook nog veel vragen over de veiligheid, regelgeving en haalbaarheid van deze nieuwe technologie. Het is dus afwachten wat de toekomst zal brengen voor deze innovatieve en veelbelovende stap in de richting van duurzame mobiliteit.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website