Opvallende trends en ontwerpen van herfst/winter 2023

Als de seizoenen veranderen, brengt ook de wereld van design nieuwe trends, meubels en accessoires die onze leefruimtes kunnen verrijken. De herfst en winter van 2023 vormen geen uitzondering, en tonen een reeks opmerkelijke vernieuwingen die invloed hebben op zowel de commerciële als de residentiële markt. Dit jaar zien we een focus op duurzaamheid, textuur, kleur en vorm, terwijl designers en merken blijven innoveren met zowel nieuwe als traditionele materialen. Laten we enkele van de meest opzienbarende elementen van deze seizoenen verkennen.

Wat direct opvalt in de hedendaagse ontwerpen is de flirt met het verleden gecombineerd met moderne details. Vintage invloeden worden met een frisse blik geïnterpreteerd, waarbij klassiekers een nieuwe draai krijgen. Tegelijkertijd brengen high-tech materialen en technieken een futuristisch randje aan de collecties. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Mercedes-Benz en Virgil Abloh, die resulteert in een conceptuele versie van de iconische G-Klasse, getransformeerd tot een elektrisch aangedreven kunstwerk. Het toont hoe erfgoed en innovatie hand in hand kunnen gaan in het creëren van vooruitstrevend design.

Zacht en tactiel; de texturen van dit seizoen nodigen uit tot aanraken. Fluwelen stoffen en gebreide patronen bieden een gevoel van comfort en luxe, weerspiegeld in items zoals de Cocoon Lounge chair van KE-ZU. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen blijft populair, maar deze worden nu anders benaderd, vaak gecombineerd met meer industriële elementen zoals beton en metaal.

Kleur speelt ook een cruciale rol in de collecties van herfst/winter 2023. Warme tinten, zoals oker en roest, worden gecombineerd met koelere kleuren, zoals blauw en groen, om ruimtes te creëren die zowel uitnodigend als verfrissend zijn. Deze kleurenpaletten vormen de perfecte achtergrond voor de geometrische vormen en asymmetrische ontwerpen die nu in opkomst zijn, zoals de schuine lijnen en hoeken die we zien in meubelontwerpen van merken als Hem en Moroso.

De invloed van de natuurlijke wereld wordt steeds prominenter in design, met biophilic design dat de overhand neemt. Dit houdt in dat natuurlijke lichtinval, planten, en waterpartijen worden geïntegreerd in woon- en werkruimtes. Door de natuur naar binnen te halen, streven ontwerpers ernaar een gezonde en harmonieuze omgeving te creëren. Planten worden niet alleen gebruikt voor decoratie, maar ook als essentiële onderdelen van meubilair, zoals in het werk van Mario Tsai Studio, waarbij plantenbakken onderdeel zijn van modulaire rekken en tafels.

Verlichting heeft ook een evolutie doorgemaakt, waarbij nieuwe vormen en functies worden gecombineerd met geavanceerde technologieën. Hanglampen en vloerlampen worden echte kunstwerken, die de sfeer in een kamer volledig kunnen transformeren. Innovatieve bedrijven zoals Flos blijven de grenzen verleggen met lampen die niet alleen functioneel zijn, maar ook interactieve aspecten bevatten, zoals de mogelijkheid om de kleur en intensiteit van het licht te regelen via een app.

In de wereld van accessoires stelen artistieke vazen en keramiek de show, vaak met een speelse of experimentele flair. Ambachtsmensen en keramisten experimenteren met glazuren en vormen, terwijl digitale fabricagetechnieken hen in staat stellen om complexe en ongebruikelijke ontwerpen te realiseren. Elke vaas wordt een statement in het interieur, met stukken van makers zoals Simone Bodmer-Turner die erkenning krijgen voor hun unieke benadering van het medium.

Als we kijken naar de grotere maatschappelijke bewegingen, zien we dat gedecentraliseerde productie en lokale ambachten een opmars maken. Kleine ateliers en lokale fabrikanten krijgen meer aandacht, omdat zij vakmanschap en authentieke productieprocessen bieden die afwijken van massaproductie. Dit benadrukt niet alleen de schoonheid van handgemaakt werk, maar draagt ook bij aan duurzaamheidsinitiatieven door het verminderen van transport en het ondersteunen van de lokale economie.

Ook op het gebied van textiel zien we innovaties die het milieu ten goede komen. Bedrijven als Kvadrat continue hun assortiment van duurzame stoffen uit, waarbij ze gebruik maken van gerecyclede materialen en milieuvriendelijke processen. Dit stelt ontwerpers in staat om keuzes te maken die niet alleen esthetisch, maar ook ecologisch verantwoord zijn.

Trendspotters merken op dat er een groeiende waardering is voor items met een verhaal, waarbij de geschiedenis en het proces achter een object net zo belangrijk zijn als het uiterlijk ervan. Verhalende design, waarbij elk stuk een eigen achtergrond heeft, voegt een laag van persoonlijkheid en diepte toe aan onze ruimtes.

De herfst/wintercollecties van 2023 bevinden zich op het snijvlak van kunst, technologie en ambacht. Ze bevestigen dat design een constante evolutie doormaakt, waarbij het praktische wordt verenigd met het poëtische, en het traditionele samensmelt met het revolutionaire. Terwijl we vooruitkijken, beloven deze trends ons wonen en werken rijker en inspirerender te maken, met ontwerpen die spreken tot zowel het hart als de geest.

De variërende invloeden van culturele stromingen en de relatie tussen design en andere disciplines zoals technologie en kunst:

Ten eerste zijn materiaalinnovaties essentieel voor duurzaam design. Designers experimenteren met biologisch afbreekbare materialen, zoals mycelium (het wortelnetwerk van paddenstoelen) voor de productie van meubels en verpakkingen. Daarnaast wordt er gezocht naar manieren om afvalproducten te hergebruiken, bijvoorbeeld door plastic uit de oceanen te transformeren in bruikbare producten voor in huis. Bedrijven zoals Pentatonic transformeren weggegooide PET-flessen en e-waste tot modulaire meubelstukken, waarmee ze een circulaire economie stimuleren.

Technologie speelt ook een steeds grotere rol in hoe we design ervaren. Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) bieden nieuwe mogelijkheden voor consumenten om producten te visualiseren in hun eigen huis voordat ze overgaan tot aankoop. IKEA en andere meubelretailers maken al gebruik van AR-apps waarmee klanten meubels virtueel in hun kamer kunnen plaatsen. Dit is niet alleen handig voor marketing en verkoop, maar helpt ook bij het verminderen van retouren en afval, aangezien klanten een beter beeld krijgen van hoe een product eruit zal zien in hun ruimte.

Verder is er een overlap tussen design en kunst, waarbij ontwerpers samenwerken met kunstenaars om unieke stukken te creëren die de grenzen van beide disciplines vervagen. In sommige gevallen krijgen gebruiksvoorwerpen een sculpturaal karakter, zoals de gebeeldhouwde stoelen van Rick Owens of de door kunst beïnvloede meubelstukken van Atelier Van Lieshout.

Cultuur en identiteit vinden eveneens hun weg naar design. Er is een toenemende vraag naar stukken die de diversiteit van de wereldbevolking weerspiegelen. Ontwerpers met verschillende achtergronden krijgen platforms om hun werk te laten zien, wat resulteert in een rijkere variëteit aan stijlen en verhalen. Zoals te zien in de groei van evenementen zoals de Design Indaba in Zuid-Afrika, of de London Design Biennale, waarin globale perspectieven centraal staan.

Het aspect van collaboratieve en transformerende meubels is ook in opmars, waarbij meer flexibele woonomgevingen worden gecreëerd. Slimme meubels die zich aanpassen aan verschillende situaties en behoeften zijn steeds meer in trek. Denk aan bedden die overdag veranderen in bureaus, of wandeenheden die uitklappen tot eettafels, zoals we zien bij merken als Resource Furniture.

Tot slot wordt de impact van designethiek sterker dan ooit gevoeld. Consumenten worden bewuster van de invoed die hun aankopen hebben op sociaal-economische en ecologische kwesties. Ze willen weten waar en hoe hun producten worden gemaakt en door wie. Transparantie in het productieproces en de toeleveringsketen wordt verwacht. Merken zoals Patagonia en Stella McCartney lopen voorop met hun commitment aan ethische praktijken, die nu ook in de interieurwereld voet aan de grond krijgen.

Samengevat is design in herfst/winter 2023 meer dan puur esthetiek; het gaat over het creëren van betekenisvolle ervaringen, het omarmen van technologische vooruitgang en het vieren van culturele diversiteit. Het bevordert een duurzame toekomst en versterkt de ethische verantwoordelijkheid die komt kijken bij productie en consumptie. Met deze ontwikkelingen kunnen we verwachten dat de ontwerpen ons niet alleen voorzien van functionaliteit en schoonheid, maar ook van een krachtig verhaal dat het hart van de maatschappelijke vooruitgang raakt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...