Ontdek de zeldzame Patek Philippe 1518 - voorheen in het bezit van Clarin Mustad - een belangrijk stuk horlogegeschiedenis

Het is ongetwijfeld waar dat de geschiedenis van luxe horloges doorspekt is met unieke stukken die indrukwekkende verhalen vertellen. Een van deze verhalen draait om een zeldzaam horloge van Patek Philippe, model 1518, dat ooit toebehoorde aan de industriële tycoon Clarin Mustad.

Clarin Mustad, geboren in Noorwegen in 1871, was een succesvol industrieel die bekend stond om het exploiteren van een reeks hout-, papier- en visproductiebedrijven onder de paraplu van de Mustad International Group. Naast zijn zakelijke prestaties was Clarin Mustad ook een fervent horlogeverzamelaar, en een van de opmerkelijkste items in zijn collectie was zonder twijfel de Patek Philippe 1518.

De Patek Philippe 1518 is een bijzonder horloge om verschillende redenen. Ten eerste werd het gelanceerd in 1941 en werd het beschouwd als het eerste polshorloge ooit gemaakt met een eeuwigdurende kalender en chronograaftoepassingen. Dit horlogemodel werd gemaakt in een zeer beperkte oplage, met slechts 281 stuks over een periode van 14 jaar.

Het was een hoogtepunt van vakmanschap en technische vaardigheid, met een eeuwigdurende kalender die kon bijhouden welke dagen 30 of 31 dagen hadden, rekening hield met de schrikkeljaren en zelfs de fasen van de maan weergaf. Deze functies, in combinatie met een chronograaf, zorgden ervoor dat het horloge als zeer geavanceerd voor zijn tijd werd beschouwd.

Mustad'sPatek Philippe 1518 was niet zo maar één van de 281 geproduceerde exemplaren. Het was een speciaal model, uitgevoerd in roestvrij staal in plaats van de meer gebruikelijke goudkleurige modellen. Slechts vier van deze roestvrijstalen versies zijn naar verluidt gemaakt, wat het nog zeldzamer en gewilder maakt.

Na Mustad'sdood belandde het horloge bij een onbekende koper voordat het in handen kwam van een Zwitserse verzamelaar. In 2016 werd het horloge op een veiling verkocht voor een indrukwekkende 11 miljoen dollar, waarmee het een van de duurste horloges ter wereld is die ooit op een veiling zijn verkocht.

Dit bijzondere verhaal toont aan hoe de wereld van luxe horloges soms kan leiden tot buitengewone ontmoetingen tussen horlogemakers, verzamelaars en industriëlen zoals Clarin Mustad. Elk stuk heeft zijn eigen unieke geschiedenis en bijdrage aan de wereld van het horloge-design, waardoor het veld rijk en boeiend blijft voor zowel amateurs als professionals.

De geschiedenis van de Patek Philippe 1518 zoals eigendom van Clarin Mustad is fascinerend, maar het roept ook vragen op over het bredere veld van horlogeverzamelen en -design. Wat maakt een horloge als dit zo gewild en waardevol? Hoe beïnvloedt zeldzaamheid de prijs van een horloge? En hoe werkt het veilingproces voor deze high-end items?

Het valt niet te ontkennen dat zeldzaamheid een grote rol speelt in de aantrekkelijkheid van een horloge. Het feit dat de Patek Philippe 1518 in zekere zin pionierswerk verrichte met zijn eeuwigdurende kalender en chronograaf, en dat het werd gemaakt in zo'n beperkte oplage, draagt sterk bij aan zijn aantrekkingskracht. Bovendien is de connectie van het horloge met een prominente figuur zoals Clarin Mustad een extra aantrekkingspunt.

 

- Waarom is de Patek Philippe 1518 zo zeldzaam en gewild? Door zijn pioniersfunctie met de eeuwigdurende kalender en chronograaf, en de zeer beperkte productie.
- Wie was de oorspronkelijke eigenaar van dit specifieke model van de Patek Philippe 1518? Clarin Mustad, een industriële tycoon uit Noorwegen.
- Wat maakt de Patek Philippe 1518 die toebehoorde aan Clarin Mustad uniek? Het is uitgevoerd in roestvrij staal, een zeldzaam materiaal voor dit model.
- Hoeveel bracht het horloge op bij de veiling in 2016? Het werd verkocht voor 11 miljoen dollar.
- Hoeveel stuks van de Patek Philippe 1518 zijn er geproduceerd? Er werden slechts 281 stuks geproduceerd over een periode van 14 jaar.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...