De Tabouret ontworpen door Cecilie Manz voor Fritz Hansen

De Tabouret is een minimalistische en functionele toevoeging aan de collectie van het gerenommeerde Deense meubelmerk Fritz Hansen. Deze kruk, ontworpen door de prijswinnende Deense ontwerpster Cecilie Manz, is een toonbeeld van simplistische elegantie en vakmanschap. De Tabouret is geïnspireerd door traditionele Japanse houtbewerkingstechnieken en Scandinavisch design, twee invloeden die Manz' werk al lange tijd kenmerken.

De zitting van de Tabouret is gemaakt van massief eikenhout, verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, met een gladde afgeronde rand die comfort biedt voor de gebruiker. De drie poten worden samengehouden door een driehoekige steun die niet alleen stabiliteit geeft maar ook bijdraagt aan het visueel aantrekkelijke ontwerp. Manz'saandacht voor detail is terug te zien in de manier waarop de poten vakkundig in de zitting zijn ingevoegd, een techniek die nauwkeurigheid en ambachtelijke vaardigheid vereist.

Dit stuk weerspiegelt de toewijding van Manz aan functionaliteit en esthetiek, zonder daarbij concessies te doen aan comfort. Haar ontwerpen zijn vaak een studie van hoe objecten ruimte innemen en hoe ze gebruikt kunnen worden in het dagelijks leven. De Tabouret is ontworpen om multifunctioneel te zijn; het kan gebruikt worden als zitplaats, bijzettafel of als een decoratief object dat een subtiele indruk achterlaat in elke ruimte.

Cecilie Manz werd geboren in 1972 in Odsherred, Denemarken. Ze studeerde aan de Royal Danish Academy of Fine Arts in Kopenhagen en de University of Art and Design in Helsinki. Na haar studie richtte ze haar eigen studio op, waar ze werkt aan een breed scala aan projecten, van meubilair en lampen tot keramische kunstwerken en ruimtelijke designs. Haar stijl wordt vaak omschreven als soft minimalism', waarbij de nadruk ligt op warmte, tactiliteit en alledaags gebruik.

Fritz Hansen, opgericht in 1872 en ook bekend als Republic of Fritz Hansen, is een van 'swerelds meest prestigieuze designmeubelproducenten. Bekend om zijn samenwerking met legendarische ontwerpers zoals Arne Jacobsen en Poul Kjaerholm, weet het merk al meer dan een eeuw een consistente stroom van hoogwaardige, innovatieve ontwerpen te leveren. De Tabouret past goed binnen deze lijn en vormt een natuurlijk onderdeel van de rijke designgeschiedenis van het merk.

In een wereld waar fast-consumerism veel aspecten van design heeft overgenomen, staat de Tabouret juist als een tegenbeweging hierop. Het is een bewijs van tijdloze schoonheid en duurzaamheid, kenmerken die centraal staan bij zowel Manz als Fritz Hansen. Het ontwerp is bedoeld om generaties lang mee te gaan, waarbij het natuurlijke patina van het hout alleen maar meer karakter toevoegt naarmate het ouder wordt.

De samenwerking tussen Cecilie Manz en Fritz Hansen is niet op toevallige basis ontstaan. Beiden delen een diepe waardering voor geschiedenis, kwaliteit en een heldere visie op de toekomst van design. Manz' ervaring met zowel lokale als internationale exposities heeft haar vermogen versterkt om culturele nuances te begrijpen en te vertalen in haar werk. Dit internationale perspectief is te zien in de Tabouret, waar zij de grenzen tussen globale en lokale esthetiek laat vervagen.

Bovendien is het proces van ontwerp tot productie een interessant facet. Voor de productie van de Tabouret worden traditionele houtbewerkingstechnieken gecombineerd met moderne technologie om precisie en consistentie te waarborgen. Het succes van dit proces is mede te danken aan de jarenlange ervaring van Fritz Hansen in het vervaardigen van fijn meubilair. De kwaliteitscontroles zijn streng, wat resulteert in een product dat de erfenis van Denmarken'sdesign erfgoed eer aan doet.

Het begrip soft minimalism' verdient ook nadere uitdieping. Dit designprincipe gaat niet alleen over het verminderen van het uiterlijk tot de essentie; het zoekt ook naar een balans tussen strakke lijnen en een gevoel van huiselijkheid. In de Tabouret vind je geen overtollige details die afleiden van het gebruik of het zicht. Toch nodigt het ontwerp uit tot aanraken en gebruiken, en straalt het een soort rustgevende eenvoud uit die karakteristiek is voor Manz'sbenadering van design.

Wat betreft duurzaamheid, speelt de keuze van materialen een cruciale rol in de levensduur van het product. Cecilie Manz kiest bewust voor natuurlijke materialen zoals eikenhout vanwege hun robuustheid en ecologische voetafdruk. Deze materialen worden vaak lokaal ingekocht, wat bijdraagt aan de vermindering van transportemissies en de ondersteuning van lokale economieën.

Interessant genoeg is de Tabouret niet het eerste project waarbij Manz en Fritz Hansen hebben samengewerkt. Hun gedeelde passie voor vakmanschap heeft in het verleden geleid tot meerdere succesvolle projecten. Een voorbeeld hiervan is de 'Caravaggio' lampenserie, die net als de Tabouret, prijzenswaardige aandacht voor detail en een tijdloze uitstraling heeft.

Een ander belangrijk element in het werk van Manz is het tastbare aspect van haar ontwerpen. Ze gelooft sterk in de kracht van touch points - plekken waar gebruiker en product met elkaar in contact komen. Dit is terug te zien in de zachte afrondingen en de fluweelachtige afwerking van het eikenhout. Het zijn subtiele keuzes die een gevoel van intimiteit en persoonlijke verbinding met het object bevorderen.

Tenslotte kijkt de toekomst van design volgens Cecilie Manz en Fritz Hansen naar meer dan alleen esthetiek of functie. Duurzaamheid, zowel in termen van milieu als in de blijvende waarde van design, is een kernaspect dat doordringt in alles wat ze creëren. Met de Tabouret wordt dit principe weer bewezen - een prachtig, multifunctioneel meubelstuk dat is gemaakt om een leven lang mee te gaan.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...