Betovering van de Italiaanse Rivièra - ontdek de Cinque Terre

Het Italiaanse Riviera-landschap is gezegend met een ongerepte kustlijn en talloze romantische stadjes. Maar de vijf vissersdorpen van Cinque Terre zijn ongetwijfeld het meest iconische hoogtepunt. Cinque Terre, een aaneenschakeling van oude kustdorpen, ligt verscholen aan het meest oostelijke uiteinde van de Italiaanse Rivièra. In ieder van deze vijf dorpen klampen kleurrijke huizen en wijngaarden zich vast aan steile terrassen. Havens zijn gevuld met vissersboten, terwijl trattoria'szeevruchtenspecialiteiten serveren, vergezeld van de beroemde pestosaus uit de regio Ligurië. De Sentiero Azzurro, een klifwandelpad, verbindt de dorpen en biedt adembenemende zeezichten.

Eens gevormd door hun diepe isolatie, zijn deze pittoreske, kleurrijke dorpen een troost voor de meest vermoeide zielen. Ze zijn omgeven door het meest dramatische kustlandschap ter wereld. Kronkelende paden doorkruisen de schijnbaar ondoordringbare kliffen, terwijl een 19e-eeuwse spoorlijn door een reeks kusttunnels de mensen van dorp naar dorp vervoert. Al meer dan een decennium zijn auto's binnen de dorpen verboden.

Hoewel de vijf dorpen niet langer de geïsoleerde gehuchten zijn die ze ooit waren, is er nog steeds een gevoel van authenticiteit te vinden. Weinig wegen, perfect bewaarde architectuur en een netwerk van prachtige kust- en bergpaden geven het gebied zijn charme.

De vijf dorpen van Cinque Terre zijn Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso. Riomaggiore, het meest oostelijke en grootste dorp, fungeert als het onofficiële hoofdkwartier. De afbladderende pastelkleurige gebouwen vormen een aantrekkelijk panorama tijdens zonsondergangen, het beste te bewonderen vanaf de zee. Manarola, bezaaid met talloze wijngaarden, is beroemd om zijn zoete Sciacchetrà-wijn. Corniglia, het 'rustige' middendorp, zit bovenop een 100 meter hoge rotsachtige voorgebergte omringd door wijngaarden. Het is het enige dorp van Cinque Terre zonder directe toegang tot de zee. Vernazza bewaakt met zijn kleine haven het meest pittoreske en steilste van de vijf dorpen.

Monterosso, het meest westelijke dorp, is het enige dorp van de Cinque Terre dat over een uitgestrekt zandstrand en een promenade beschikt. Ondanks de modernere uitstraling, bevat Monterosso een oud gedeelte vol met smalle middeleeuwse steegjes (carruggi) en een kasteel met uitzicht op de zee.

Elk van deze dorpen heeft een uniek karakter dat aantrekt en betovert. Of je nu op zoek bent naar adembenemende uitzichten, prachtige wandelpaden, prachtige stranden of eeuwenoude architectuur, je zult het allemaal vinden in de dorpen van Cinque Terre.

Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de Cinque Terre:

  • Riomaggiore: Bewonder de Via dell'Amore ('Weg van de liefde') die Riomaggiore met Manarola verbindt. Dit is een van de meest pittoreske en romantische wandelpaden van het gebied, met uitzicht op de zee.
  • Manarola: Bezoek de wijngaarden en proef de lokale Sciacchetrà wijn. Neem ook de tijd om te genieten van het adembenemende uitzicht op de zee vanaf Punta Bonfiglio.
  • Corniglia: Bezoek de parochiekerk van San Pietro, een prachtig voorbeeld van Ligurische gotische architectuur. Geniet van het panoramische uitzicht op de omringende dorpen vanaf het hoogste punt van het dorp.
  • Vernazza: Bewonder de kleurrijke huizen die de kleine haven omringen en wandel naar het middeleeuwse Doria-kasteel voor een spectaculair uitzicht op de stad en de zee.
  • Monterosso: Geniet van een ontspannende dag op het zandstrand, bezoek de middeleeuwse torens en kerken en proef de lokale visgerechten.


Cinque Terre is een plek waar je je kunt onderdompelen in de lokale cultuur, genieten van de prachtige natuur en de eenvoudige charme van het Italiaanse leven kunt ervaren. Het is een ideale bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, natuur, cultuur en gastronomie. Kom en ontdek de ongeëvenaarde charme van de Cinque Terre!

Het landschap van Cinque Terre biedt veel meer dan alleen de vijf dorpen. De regio is ook bekend om zijn wandelpaden, die tussen de dorpen door de heuvels en wijngaarden slingeren. De bekendste hiervan is de Sentiero Azzurro, of 'Blauwe Pad', dat alle vijf dorpen verbindt. Dit pad biedt prachtige uitzichten op de zee en de omliggende heuvels, evenals de mogelijkheid om te genieten van de rust en stilte van het platteland.

Cinque Terre is ook bekend om zijn lokale delicatessen. Naast de eerder genoemde Sciacchetrà wijn, zijn er ook tal van verse visgerechten, lokale olijfolie en pesto. Vergeet niet om een ​​lokale trattoria te bezoeken voor een authentieke culinaire ervaring.

Hoewel Cinque Terre een populaire toeristische bestemming is, heeft het zijn authentieke charme en traditionele levensstijl weten te behouden. De lokale bevolking is trots op hun erfgoed en zet zich in om de natuurlijke schoonheid van de regio en de unieke cultuur te behouden.

Als je meer tijd hebt, overweeg dan ook een bezoek aan de nabijgelegen steden Portovenere en Levanto. Portovenere, gelegen aan de zuidkant van Cinque Terre, staat bekend om zijn charmante oude stad en de kleurrijke huizen langs de haven. Levanto, gelegen aan de noordkant, is een geweldige plek om te surfen en heeft ook een aantal prachtige zandstranden.

Cinque Terre biedt voor elk wat wils - of je nu een natuurliefhebber, een geschiedenisliefhebber, een fijnproever of een avonturier bent. Met zijn adembenemende uitzichten, kleurrijke dorpjes, heerlijke eten en gastvrije mensen, zal het zeker een onvergetelijke ervaring zijn.

Luxe hotels rond Cinque Terre

Cinque Terre, vanwege de inspanningen om het unieke en delicate landschap te behouden, heeft niet veel grootschalige luxe hotels. De nadruk ligt vooral op kleinere boetiekhotels en B&B'sdie passen bij het lokale karakter van de omgeving. Dat gezegd hebbende, er zijn nog steeds enkele uitzonderlijk luxe opties in en rond het gebied. Hier zijn een paar suggesties:

  • Grand Hotel Portovenere: Hoewel niet technisch in de Cinque Terre, ligt dit luxehotel in de nabijgelegen stad Portovenere, op slechts een korte boottocht van de vijf dorpen. Het hotel is gevestigd in een voormalig klooster en combineert historische charme met moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van panoramische uitzichten op de haven van Portovenere vanuit het hotelrestaurant. - www.portoveneregrand.com

  • Hotel Porto Roca, Monterosso: Dit hotel ligt op een klif met uitzicht op de Ligurische Zee en biedt een adembenemend uitzicht. Elke kamer heeft een privéterras met uitzicht op zee, en het hotel heeft ook een zwembad dat uitkijkt over het water. Het restaurant van het hotel, La Terrazza, serveert een menu met lokale gerechten en verse zeevruchten. - www.portoroca.it

  • Hotel Vis à Vis, Sestri Levante: Nog een hotel net buiten Cinque Terre, maar de luxe en het comfort maken het de korte reis waard. Dit hotel, gelegen op de top van een heuvel met panoramisch uitzicht op de Ligurische Zee, heeft een elegant modern design, een bekroonde restaurant en een dakterras met zwembad. - www.hotelvisavis.com

  • Cinque Terre Gateway, La Spezia: Dit is een luxueuze B&B in La Spezia, net buiten Cinque Terre. De kamers zijn modern en stijlvol, met comfortabele bedden en luxe voorzieningen. Gasten prijzen de gastvrijheid en het heerlijke ontbijt. - www.cinqueterregateway.com

  • La Torretta Lodge, Manarola: Een charmante boetieklodge in Manarola, een van de vijf dorpen van Cinque Terre. Dit hotel is prachtig gerestaureerd met aandacht voor detail en luxe comfort. Ze bieden een gratis aperitivo elke avond, een fijne manier om te ontspannen na een dag verkennen. - www.torrettas.com

Deze hotels bieden allemaal luxe accommodatie en voorzieningen, hoewel de meeste meer de sfeer van een boutique hotel hebben dan een traditioneel grand luxe hotel. Ze bieden de mogelijkheid om te genieten van het prachtige Cinque Terre-landschap in stijl en comfort.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...