Ontdek het verlaten zomer paleis van de Saudische koning Fahd in Marbella

In de luxueuze stad Marbella, aan de zonovergoten Costa del Sol van Spanje, vinden we een opvallend en tegelijkertijd melancholisch monument: het verlaten zomerpaleis van de overleden Saoedische koning Fahd. Het once-glorieuze paleis, dat nu verloren lijkt te gaan in de tijd, staat in schril contrast met de bloeiende omgeving waarmee Marbella doorgaans wordt geassocieerd.

Toen koning Fahd bin Abdulaziz al-Saud in 1982 voor het eerst voet zette in Marbella was hij op slag verliefd. De natuurlijke schoonheid en het verwelkomende klimaat leken perfect voor een vorstelijke retraite. Hij liet dan ook een extravagant paleis bouwen, bekend als Mar Mar Palace, waarover vele geruchten de ronde deden, maar waarvan weinigen het interieur ooit hebben gezien.

Het majestueuze domein strekte zich uit over een immens perceel van ongeveer 3.700 vierkante meter en omvatte naast het hoofdpaleis ook gasthuizen, prachtig aangelegde tuinen, zwembaden en een kleine moskee. Architectonisch was het een oogverblindende mix van traditionele Arabische stijlen met allerlei moderne luxe die men zich kon voorstellen.

Koning Fahd, geboren in Riyad in 1921, was van 1982 tot zijn dood in 2005 koning van Saoedi-Arabië. Hij stond bekend om zijn flamboyante levensstijl en zijn liefde voor luxueuze vakanties, wat duidelijk weerspiegeld werd in het ontwerp en de inrichting van het paleis. Tijdens de jaren 80 en 90 werd het paleis dan ook regelmatig bezocht door koning Fahd en zijn gevolg, en het bracht leven en welvaart naar Marbella. Er wordt zelfs gezegd dat wanneer de koning in de stad was, de straten werden afgezet om hem vrije doorgang te verlenen.

Maar na de dood van koning Fahd in 2005 kwam er een einde aan deze glorietijd. Het paleis raakte in verval en het eens zo bruisende landgoed werd stil en verlaten. Zijn erfgenamen leken maar weinig interesse te tonen in het onderhouden of gebruiken van de weelderige residentie. Dit is niet alleen een verlies voor de architectonische en historische waarde van het pand, maar het heeft ook zijn weerslag op de lokale economie, aangezien het paleis en de koninklijke entourage veel bedrijvigheid naar de regio brachten.

Dit alles roept vragen op over de toekomst van dit complex. Gaat het gerestaureerd worden of zal het uiteindelijk worden verkocht en plaatsmaken voor iets nieuws? Dit blijft onderwerp van speculatie, en de geheimzinnigheid die altijd al rond het paleis hing blijft intact.

Inmiddels wordt de plek omgeven door lokale legendes, nieuwsgierigen en geschiedenisliefhebbers die dit stukje vergane glorie willen ontdekken. Het paleis zelf is afgeschermd en niet toegankelijk voor publiek, maar de contouren van de structuren en de verwilderde tuinen zijn nog altijd zichtbaar.

De impact van Koning Fahd's nalatenschap op Marbella kan niet worden onderschat. Zijn keuze voor deze Spaanse kuststad als zijn zomerresidentie heeft bijgedragen aan de internationale allure van Marbella en de welvaart van de lokale gemeenschap. Veel high-end restaurants, boetieks en vastgoedinvesteringen volgden na zijn frequente bezoeken, wat de transformatie van Marbella in een toevluchtsoord voor de rijken en beroemdheden versnelde.

Toch blijft de toekomst van het Mar Mar Palace onzeker. Met zijn vervallen muren en overwoekerde tuinen staat het nu als een stille herinnering aan een vervlogen tijdperk van grandeur en koninklijke extravagantie.

Na de dood van de koning en het verlaten van het paleis, werd het duidelijk dat Marbella zijn charme en aantrekkingskracht nog steeds behoudt, zij het zonder de aanwezigheid van zijn eens zo illustere zomergast. Awash in speculatie over wat er zal gebeuren met het verlaten paleis, hopen sommigen dat het zijn vorige glorie kan herwinnen en een nieuwe pagina kan slaan in de kleurrijke geschiedenis van Marbella.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...