Herzog & de Meuron gaan binnenkort van start met bouwen van de Tour Triangle in Parijs

Na meer dan tien jaar van financieringsproblemen en juridische schermutselingen, zal de bouw van de Tour Triangle (Triangle Tower), ontworpen door Herzog & de Meuron, tegen het einde van dit jaar beginnen op een locatie nabij het Parc des Expositions de Porte de Versailles in het 15e arrondissement van Parijs. De 42 verdiepingen tellende piramidevormige glazen wolkenkrabber, die 600 voet hoog zal zijn, is niet buitengewoon kolossaal, maar het is wel de eerste hoge toren die binnen de grenzen van de Boulevard Périphérique, de ringweg die het centrum van Parijs omringt, zal worden gebouwd sinds de Tour Montparnasse. De Tour Triangle zal kantoren, een luxehotel, een winkel en een conferentiecentrum omvatten, evenals kinderopvang en gezondheids-/wellness-faciliteiten en een cultureel centrum. Het zal echter pas in 2026 voltooid zijn, twee jaar na de Olympische Zomerspelen in Parijs.

In 2019 bevestigde een administratieve rechtbank de wettigheid van een bouwvergunning die voor het eerst werd afgegeven in april 2015, waarbij twee beroepen werden afgewezen die waren ingediend tegen het project van bijna 800 miljoen dollar. De financiering van het project werd veiliggesteld door AXA. Hoewel de Tour Triangle al lange tijd in ontwikkeling is, is de hoogte en trapeziumvorm van het gebouw het middelpunt van controverse geweest. Vergelijkingen met de Louvre-piramide van I.M. Pei zijn onvermijdelijk, maar Agence France-Presse merkte op dat de schijn van de geplande toren op 'een gigantische langwerpige wig van Toblerone-chocolade' misschien meer geschikt is.

Jacques Herzog en Pierre de Meuron, de architecten achter de Tour Triangle, verklaarden dat ze het gebouw open willen stellen voor iedereen en de hele gemeenschap willen omvatten. Het zal worden gebouwd nabij het grootste expositiecentrum in Parijs, Expo Porte de Versailles, dat zal dienen als locatie voor de Olympische Zomerspelen in 2024.

Ondanks de controverses rond de Tour Triangle, heeft het gebouw ook veel steun gekregen van zowel de gemeenteraad van Parijs als de president van Frankrijk, Emmanuel Macron, die het project heeft gesteund als een belangrijke stap vooruit in de modernisering van de stad en het bevorderen van de economie. Bovendien is de Tour Triangle ontworpen met duurzaamheid in gedachten, met groene ruimtes op het dak en geavanceerde milieutechnologieën, waaronder een slimme gevel die zorgt voor energie-efficiëntie en temperatuurregeling.

Het ontwerp van de Tour Triangle, dat 42 verdiepingen beslaat, is van de hand van het gerenommeerde Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron, dat ook verantwoordelijk is voor andere indrukwekkende bouwwerken zoals de Tate Modern in Londen en het Olympisch Stadion van Peking. Het gebouw zal dienst doen als een multifunctioneel complex met kantoren, een luxe hotel, een winkelcentrum, een conferentiecentrum en diverse faciliteiten, waaronder kinderopvang en wellnessruimtes. Het project is geschat op bijna 800 miljoen dollar en zal worden gefinancierd door verzekeringsgigant AXA.

De Tour Triangle zal worden gebouwd op een locatie in het 15e arrondissement van Parijs, in de buurt van het Parc des Expositions de Porte de Versailles, dat ook dienst zal doen als locatie voor de Olympische Zomerspelen van 2024. Het gebouw zal naar verwachting in 2026 worden voltooid en zal dienen als een belangrijk herkenningspunt in de skyline van Parijs, waarbij het de derde hoogste toren zal zijn binnen de stadsgrenzen, na de Tour Montparnasse en de Eiffeltoren.

Het ontwerp van de Tour Triangle heeft de afgelopen jaren veel kritiek ontvangen, zowel vanwege de hoogte als vanwege de trapeziumvormige structuur die niet overeenkomt met de traditionele Parijse architectuur. Tegenstanders van het project beweren dat het de skyline van de stad zal verstoren en het historische uiterlijk van de stad zal aantasten.

Desondanks heeft het project ook veel steun ontvangen van degenen die geloven dat de Tour Triangle een belangrijke bijdrage zal leveren aan de economie en de werkgelegenheid in Parijs. Het project zal naar verwachting zo'n 5.000 nieuwe banen opleveren en zal naar verwachting een belangrijke bestemming worden voor zakenreizigers en toeristen die de stad bezoeken.

Naast kantoren, een hotel, een winkel en een conferentiecentrum, zal de Tour Triangle ook een cultureel centrum bevatten. Het zal naar verwachting een breed scala aan evenementen en activiteiten organiseren, waaronder tentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen.

Hoewel de Tour Triangle pas in 2026 voltooid zal zijn, is de bouw van de toren een belangrijke mijlpaal voor de stad Parijs en de ontwikkelaars van het project. Het is een teken van de voortdurende groei en ontwikkeling van de stad en een erkenning van de belangrijke rol die Parijs speelt als wereldwijd centrum voor handel, cultuur en toerisme.

Tour Triangle

  • Hoogte: 180 meter
  • Aantal verdiepingen: 42
  • Oppervlakte: 80.000 vierkante meter
  • Bouwkosten: bijna 800 miljoen dollar
  • Ontwerp: Herzog & de Meuron
  • Bouwmaterialen: staal en glas
  • Gebruik: kantoren, luxe hotel, winkels, conferentiecentrum, kinderopvang, wellness-faciliteiten, cultureel centrum
  • Opening: gepland voor 2026
  • Financiering: verzekeringsgigant AXA


De Tour Triangle is ontworpen als een moderne wolkenkrabber met een opvallende trapeziumvorm. Het gebouw zal worden opgebouwd uit staal en glas en zal worden voorzien van geavanceerde technologieën op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het gebouw zal een luxe hotel, kantoren, winkels, conferentiecentrum, kinderopvang, wellness-faciliteiten en een cultureel centrum huisvesten, waardoor het een multifunctionele ruimte wordt die toegankelijk is voor iedereen in de gemeenschap.

Met een hoogte van 180 meter wordt de Tour Triangle het derde hoogste gebouw binnen de stadsgrenzen van Parijs, na de Tour Montparnasse en de Eiffeltoren. Het gebouw zal 42 verdiepingen tellen en een oppervlakte hebben van 80.000 vierkante meter. De bouwkosten worden geschat op bijna 800 miljoen dollar en de financiering is veiliggesteld door verzekeringsgigant AXA.

Het ontwerp van de Tour Triangle is van de hand van het gerenommeerde architectenbureau Herzog & de Meuron, dat bekend staat om zijn innovatieve en futuristische ontwerpen. Het gebouw zal worden uitgerust met geavanceerde technologieën op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie, waardoor het een voorbeeld zal zijn van moderne en milieuvriendelijke architectuur.

De Tour Triangle zal worden gebouwd op een locatie in de buurt van Parc des Expositions de Porte de Versailles in het 15e arrondissement van Parijs en zal pas in 2026 voltooid zijn.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...