Betoverend art nouveau broeikas huis te koop in Griante

In het pittoreske Griante, een dorp dat zich nestelt aan de westelijke oever van het Comomeer, staat een uniek en charmant pand te koop. Dit is geen gewoon huis, maar een betoverende Art Nouveau broeikas, omgetoverd tot een bewoonbare ruimte. Het pand, dat vaak wordt genoemd in artikelen over de juwelen van het Comomeer, is een opvallend en elegant ijzeren en glazen bouwwerk, geïnspireerd op het bekroonde model dat te zien was op de Parijse Tentoonstelling van 1900.

Gebouwd in 1901, werd de broeikas tussen 1985 en 1990 gerenoveerd volgens de richtlijnen van de Superintendence for Cultural and Artistic Heritage, waardoor het een unieke leefruimte werd. Het pand is gelegen in een groen park nabij het meer van Griante en is omgeven door torenhoge bomen die bescherming bieden tegen de wind. Het landgoed beslaat 10.000 vierkante meter privépark, waardoor het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving is.

Het interieur van de broeikas is even indrukwekkend als het exterieur. Hoge plafonds en helderwitte muren creëren een gevoel van ruimte, terwijl het overvloedige licht door de glazen structuur stroomt. De Art Nouveau-stijl, gekenmerkt door sterk gestileerde ontwerpen, organische vormen en rondingen, is duidelijk zichtbaar in de sierlijke details die door het hele pand te vinden zijn.

Het landgoed grenst aan het water en is gevuld met eeuwenoude flora. Binnen het park bevinden zich een 20-meter zwembad en tennis- en boccia-banen. Griante ligt op een plateau, 50 meter boven het meer, met uitzicht op Bellagio en dicht bij het chique Tremezzo en Menaggio - de laatste met een beroemde golfbaan.

De verkoop van dit unieke pand wordt afgehandeld door Property At Lake Como. De prijs is op aanvraag beschikbaar. Dit is een zeldzame kans om een historisch juweel te bezitten, of het nu gaat om een esthetisch aantrekkelijke Art Nouveau broeikas of een architectonisch meesterwerk.

Het pand is gelegen in het prachtige park van Villa Maria en onderscheidt zich door zijn fascinerende stijl. Een deel van de villa is een grote broeikas met een elegante Art Nouveau ijzeren en glazen structuur, gecreëerd op basis van het bekroonde model op de Parijse Tentoonstelling van 1900. Het werd gebouwd in 1901 en van 1985 tot 1990 werd het volledig gerenoveerd en omgevormd tot een bewoonbare ruimte, in overeenstemming met de autorisatie van de Superintendence for Cultural and Artistic Heritage.

Het pand is gelegen in een vlak privépark van ongeveer 10.000 m² in het bovenste, zonnigste en rustigste deel van het majestueuze park van Villa Maria, en is beschermd tegen de wind dankzij de topografie en hoge bomen die het omringen.

Het pand is verdeeld over één niveau, naast een kelder en een stookruimte, en maakt indruk met zijn eerste ontvangstruimte met +8 m hoge ramen en een fresco muur. Deze kamer geeft toegang tot de eetkamer en de woonkamer, die leiden naar de grote biljartkamer met een gang en een badkamer. De gang met gewelfd plafond leidt naar de ruime keuken en vier slaapkamers. Twee hoofdslaapkamers delen een grote badkamer met douche en jacuzzi, en twee slaapkamers met eigen badkamer zijn ideaal voor gasten.

De huidige eigenaren hebben het pand gerenoveerd met hoogwaardige materialen en hebben het pand aangevuld met zorgvuldig gekozen en waardevolle antieke tapijten, meubels, kunstwerken, standbeelden en lampen in overeenstemming met de geest van de unieke architectuur.

De hoofdgevel is op het zuiden gericht en laat veel licht binnen, zelfs tijdens de wintermaanden. Het privépark heeft 4 grote parkeerplaatsen, waarvan er twee worden overdekt door een ijzeren prieel met glazen dak, perfect geïntegreerd in de omgeving. Binnen het privépark, dat wordt begrensd door een haag en een rij van 7 antieke vazen op kapitelen, bevindt zich een prachtige ovale fontein met een centrale vaas en antieke trofeeën met water uit de bek van een bronzen krokodil.

Het park van Villa Maria, mede-eigendom van het pand, is meer dan drie hectare groot en grenst aan het meer. Naast de talrijke paden tussen de eeuwenoude bomen, is er ook een 20 m zwembad en een tennisbaan, evenals een boccia-baan.

Villa Maria werd in opdracht van de Amerikaan Martin Clerc gebouwd en later voltooid door zijn erfgenaam Josephine May. Het werd ontworpen door de beroemde ingenieur Giacomo Mantegazza uit Menaggio en gebouwd tussen 1889 en 1892. De villa in Lombardische maniëristische stijl is gelegen in een groot park met eeuwenoude bomen. Lodovico Pogliaghi, een beroemde Italiaanse beeldhouwer en scenograaf, hield toezicht op alle decoraties in de villa en in het park. Aan het einde van de jaren '30 werd het pand verworven door de Zwitserse familie Schmidt, en later werd de villa verdeeld in prestigieuze appartementen.

Het stadje Griante ligt op een plateau op ongeveer 50 m boven het meer, tegenover Bellagio en met de Grigne bergen op de achtergrond. Het stadje biedt unieke uitzichten van natuurlijke schoonheid. In de loop der jaren heeft Griante beroemde mensen uit alle geledingen van de samenleving gehuisvest. De mooiste aria'svan La Traviata werden gecomponeerd door Giuseppe Verdi in Villa Ricordi, nu Villa Margherita genoemd. Stendhal'smeesterwerk Chartreuse de Parme speelt zich voornamelijk af in het stadje Griante, en Longfellow wijdde prachtige lyriek aan Griante. Ook paus Pius XI, koningin Victoria van Engeland, Wilhelm II, prins Umberto van Savoye, kanselier Konrad Adenauer en Nicolaas II van Rusland hebben in het stadje verbleven. Er zijn talrijke prachtige panoramische wandelingen in de heuvels en bergen achter Griante, bijvoorbeeld die van het heiligdom van de Madonna delle Grazie di San Martino, dat ook zichtbaar is vanaf het pand.

De Golf Club van Menaggio ligt op enkele minuten rijden van het pand en Lugano is bereikbaar in minder dan 30 minuten. St. Moritz kan worden bereikt in ongeveer 1,5 uur.

Al met al is het Comomeer de ideale bestemming om een historisch juweel te vinden, of het nu een esthetisch aantrekkelijke Art Nouveau broeikas is of een architectonisch meesterwerk. Het pand aan het Comomeer biedt een unieke kans om een stukje geschiedenis te bezitten, te midden van een van de meest adembenemende landschappen van Italië. Met zijn rijke geschiedenis, zijn ongeëvenaarde schoonheid en zijn onmiskenbare charme, is dit pand werkelijk een zeldzame vondst.

Voor meer informatie over dit unieke pand aan het Comomeer, kunt u contact opnemen met de vastgoedmakelaar 'Property At Lake Como'. Ze staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden in het proces van het bezitten van dit historische juweel.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...