Hurtigruten Norway emissievrije cruiseschip - een revolutie in duurzaam reizen

Het is een tijd van verandering in de wereld van de scheepvaart. Terwijl de industrie worstelt met de uitdagingen van klimaatverandering en de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is er een bedrijf dat een gedurfde stap voorwaarts zet. Hurtigruten Norway, een pionier in de maritieme sector, heeft onlangs de vroege conceptontwerpen onthuld voor zijn eerste emissievrije schip, een baanbrekend project dat de toekomst van de cruise-industrie zou kunnen veranderen.

Het project, genaamd 'Sea Zero', werd voor het eerst aangekondigd in maart 2022. Het doel is om het meest energie-efficiënte cruiseschip ter wereld te produceren. Het project wordt geleid door Hurtigruten Norway en een consortium van 12 maritieme partners, samen met het onderzoeksinstituut SINTEF. Na een jaar van onderzoek hebben ze nu de eerste bevindingen en visuele concepten voor het schip gepresenteerd.

Het toekomstige schip van Hurtigruten Norway zal een aantal primeurs bevatten die nog niet bestaan op huidige cruiseschepen. Het zal uitgerust zijn met intrekbare zeilen met zonnepanelen, kunstmatige intelligentie voor manoeuvreren, contra-roterende propellers en meerdere intrekbare thrusters. Deze technologieën zullen worden gecombineerd met een 60-megawattuur batterijoplossing en windtechnologie om een volledig emissievrij cruiseschip te creëren.

Een van de meest opvallende kenmerken van het schip is het gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor het manoeuvreren van het schip. Deze AI-technologieën zullen de grootte van de brug van het schip aanzienlijk verminderen en deze meer laten lijken op de cockpit van een vliegtuig. Bovendien zal AI worden gebruikt om gegevens te verzamelen over de meest efficiënte methoden voor het aan- en afmeren in elk van de 34 havens die Hurtigruten Norway dagelijks bedient, onder verschillende weersomstandigheden.

Het schip zal ook een interactieve mobiele app hebben waarmee gasten hun eigen water- en energieverbruik kunnen monitoren. Dit betekent dat passagiers een sleutelrol zullen spelen in het waarborgen van de groene referenties van het schip.

Het schip is ontworpen om 135 meter lang te zijn, met 270 hutten die plaats bieden aan 500 gasten en 99 bemanningsleden. Het zal ook een aanzienlijk vrachtruim hebben en de mogelijkheid om auto's te vervoeren. De gestroomlijnde vorm van het schip zal resulteren in minder luchtweerstand, wat het energieverbruik vermindert en het comfort van de passagiers verhoogt.

Het project bevindt zich momenteel in een tweejarige testfase, waarin de voorgestelde technologieën verder zullen worden getest en ontwikkeld. De huidige onderzoeksfase richt zich op batterijproductie, voortstuwingstechnologie, rompontwerp en duurzame bouwpraktijken die het energieverbruik tot een minimum beperken. Het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de hoteloperaties aan boord, die tot 50% van het totale energieverbruik van het schip kunnen bedragen, zal cruciaal zijn.

De CEO van Hurtigruten Norway, Hedda Felin, benadrukte de uitdagingen en ambities van het project: 'Toen we het 'Sea Zero'-project meer dan een jaar geleden aankondigden, werden we geconfronteerd met de uitdaging dat we niet wisten welke technologieën ons in 2030 ter beschikking zouden staan. Onze taak was om de weg te effenen voor nieuwe innovaties en bestaande te verbeteren om in lijn te zijn met onze duurzaamheidsdoelstellingen. Na een grondige haalbaarheidsstudie hebben we de meest veelbelovende technologieën voor onze baanbrekende toekomstige cruiseschepen geïdentificeerd. We zijn vastbesloten om binnen enkele jaren een schip te leveren dat alle andere overtreft op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid.'

Het is duidelijk dat Hurtigruten Norway zich inzet voor een duurzamere toekomst voor de scheepvaartindustrie. Het bedrijf is niet alleen bezig met de ontwikkeling van zijn eerste emissievrije schip, maar voert ook een aanzienlijke milieuvriendelijke upgrade uit van zijn bestaande vloot. Twee van de zeven schepen zijn al opgewaardeerd naar batterij-hybride-kracht, en een derde staat gepland om deze herfst te worden opgewaardeerd. De overige vijf schepen worden ook uitgerust met technologieën die de CO²-uitstoot met 25% en de NOx-uitstoot met 80% zullen verminderen.

Het emissievrije schip van Hurtigruten Norway is gepland voor voltooiing in 2030. Het bedrijf is van plan om zijn hele vloot om te vormen tot emissievrije schepen. Dit is een ambitieus doel, maar gezien de urgentie van de klimaatcrisis en de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is het een doel dat de moeite waard is om na te streven.

Het 'Sea Zero'-project van Hurtigruten Norway is een spannende stap voorwaarts in de richting van een duurzamere toekomst voor de scheepvaartindustrie. Het belooft een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we denken over maritiem reizen en de impact die het heeft op onze planeet. Het is een bewijs van wat mogelijk is wanneer innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan, en het is een inspirerend voorbeeld voor andere bedrijven in de sector om te volgen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.